Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Абитуриенти

Снимка: Владимир Недев

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

Започват онези най-прекрасни и въодушевяващи дни на броенето до 12, когато довчерашните гимназисти изглеждат фантастично в абитуриентските си рокли и костюми, дворът на училището, където се събират, е ярък и разкошен като майска дъга, а светът става още по-очарователен и добър. Дните, в които повече от всякога мечтите са най-лесно постижими, а новите истории – желани и успешни.

Човешки фонтани от светлина, цветове и радост се изливат от всеки училищен двор, за да разхубавят града. Шарени балони, весела глъчка, песни, смях, красота... Всеки детайл от този зашеметяващ абитуриентски свят е наситен с онова вълнуващо очакване, което те кара да вярваш в невъзможното, да постигаш непостижимото, да нямаш граници в смелостта, с която започваш нови истории, вземаш съдбовни решения, определяш и създаваш бъдеще... Защото детството е зад гърба ти, а пред теб е цял огромен свят от възможности, които очакват да бъдат оценени, предпочетени, доведени до успешна реализация.

Винаги съм смятала, че великолепието на месец май се дължи не само на опияняващото ухание на люляци, на цветята, които изпълват с прелест очите и преживяванията ни, на радостното оживление, с което ни дарява песента на птиците, не само... Част от великолепието на месец май са абитуриентите.

Те излизат от училищния двор.

Бързат.

Много бързат към празника и към новите приключения, които ги очакват от първия извънучилищен изгрев до безкрайността. Бързат да научат какво се крие зад ъгъла на съдбата, какво ще се случи през следващия месец, през лятото и есента, през годините, които ще се подредят на хоризонта на живота. Бързат да срещнат всички нови хора, които ще бъдат част от този живот. Бързат да изпитат всички радости и болки, да имат всички празници, новини, събития, уроци и победи. Бързат да научат всичко и да получат всичко. Това е очарованието на месец май: красотата на възродената природа и на човешкия устрем.

Едно от най-забележителните преживявания си остава началото на пътя: с целия трепет, който разтуптява сърцата и с огромното доверие към себе си, към другите и към идеята, че предстоят добро и успехи. Самото очакване на тези хубави неща е първа стъпка към тях.

Месец май.

Гледам тези млади хора, радвам се на блясъка в очите им. И аз съм с тях на осемнайсет. Всеки, който минава край училищния двор, заслушан с усмивка в тържественото отброяване, съживява в сърцето си онези прекрасни младежки години.

И издайническата мрежичка от бръчки около очите вече няма значение. Нямат значение товара на годините, препятствията, които сме преодолявали през тях и разочарованията, за които сме въздишали над чаша вино с добър приятел. Нищо от това няма значение. Остават лекотата и очарованието на бъдещето, устрема на тези прекрасни млади хора.

Животът през май – безкрайно много и безкрайно добри възможности, планове, проекти, радост, чисто небе, ухание на цветя, весел полет на ярки балони.

Животът през май е най-истинският живот, изчистен от страхове и предубеждения. Животът, какъвто е и какъвто би трябвало да се стараем да съхраняваме винаги: светъл, смислен, окрилен и възможен. Красив, млад, празничен, пролетен, очарователен, абитуриентски... Фантастичен живот!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16

Лесна работа: Денят на Земята

Обикновено през април се сещаме колко мила ни е Земята и колко много обичаме природата. Като стана дума за това, време е да спазя неотдавнашно обещание и да доразкажа история за туризъм. Връщам се във времето и ето ме като дете. Дойде ли април, с мама стягаме раниците и се втурваме напред – към природата. По онова време намирам природата..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

Варненски младежи влизат в ролята на водещи и оператори

Ролеви игри, в които младежи ще правят реални интервюта и ще влязат в ролята на водещи и оператори, ще се състои по време на предстоящо обучение по медийната грамотност във Варна. В обучението ще се включат 20 младежи на възраст от 15 до 29 години. Младежите ще имат възможността  да проведат голяма част от обучението си в работните помещения и..

публикувано на 22.04.24 в 10:53
Планета Земя

22 април - Международен ден на Земята

На 22 април честваме Деня на Земята.  Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Идеята, което свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.  За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. започва да се отбелязва като..

публикувано на 22.04.24 в 08:47