Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят солна стая за първи път в детска градина във Варна

6
Снимката е илюстративна
Снимка: mummyfique.com

Детска градина „Дружба” планира да направи първата солна стая в детско заведение във Варна.

Идеята се ражда по време на Ковид пандемията, а целта е укрепване на детското здраве, разказа в интервю за Радио Варна директорът на ДГ №14 „Дружба” Елена Гаданчева.

Днес децата от цялата детска градина ще изнесат благотворителен концерт за събиране на средства за солната стая. Той е насрочен за 16.30 часа в двора на градината.

Празникът ще е вълнуващ и за малки, и големи, защото за първи път от 2 години насам, родители и гости ще могат да присъстват на концерта на децата.

Как се ражда идеята за солната стая, чуйте от директора на ДГ „Дружба” Елена Гаданчева в прикачения звуков файл:

Детската градина до момента разполага с въздухопречистватели, както и лампи за дезинфекция, следващата крачка към подобряване здравното състояние на децата е изграждането на солна стая.

За реализирането на иновативния метод за прилагане на халотерапия детската градина ще разчита на партньори – дарители, както и на родителите на малчуганите, които посещават забавачницата в кв. „Левски”. Ремонтът на помещението, което ще се използва за целта ще струва около 18 000 лв. и ще бъде лична инфестиция на градината. А за закупуването на халогенератора ще са необходими още около 15 000 лв.

Лечението в солни стаи става все популярно у нас. Халотерапията има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие. Тя подпомага функциите на дихателната система и кожата. Доказано е, че действа много ефективно при деца.”, разказа за Радио Варна Елена Гаданчева.

Желанието на ръководството на ДГ „Дружба” е солната стая да отвори врати за малчуганите от тази есен.

Кадри от концерта на детската градина, с който бе отбелязан и краят на учебната година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11