Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци вече работят по Черноморието

Със започването на летния туристически сезон и масовото търсене на работна ръка по Черноморието стотици украински бежанци намират възможност за професионална реализация. В курорта Албена с трудови договори вече са 30 от настанените 1 000 украинци и предстои назначаването и на още. 

Курортният комплекс Албена полага огромни усилия за реалното интегриране на украинскиту бежанци, настанени при тях. Ежедневно се провеждат интервюта, за децата са осигурени клубове по интереси, споделя старши мениджърът в отдел „Маркетинг и продажби“ Красимира Стоянова.

Светлана Канапльова пристига от Николаев в България на 15 април, заедно с дъщеря си, майка си и домашния си любимец. Не е знаела къде отива, но доброволците на БЧК на границата я насочват към хотел в област Добрич. Не след дълго т започва да търси работа и споделя, че е била готова да започне каквото и да е, независимо от професионалната си квалификация. Така попада в един от хотелите в Албена, където започва работа като пианист.

"Когато дойдох в този хотел, тук се провеждаше фестивал. Беше много красиво, пълно с хора, всички танцуваха и се радваха на живота. Набрах смелост и се обърнах към мениджъра с въпроса има ли някаква работа за мен. Тя ме попита с какво съм се занимавала преди, в мирното време. По специалност аз съм пианистка. Завършила съм Консерваторията в Одеса. Работех като заместник директор в Колежа по култура в Николаев. Работата тук много ми харесва, може да се каже, че сбъднах мечтата на живота си, защото да се отдадеш на изкуството, носи много удоволствие. Много ми помогнаха, разпечатаха ми ноти, защото аз не бях подготвена, дадоха ми и подходящи дрехи за работното ми място."

От 1 юни, след изпитателен срок, на трудов договор като екскурзовод в Албена е наета Олга Хиршова, която също пристига от Николаев.

"Тук ще работя предимно с туристи от Германия, защото в Украйна бях университетски преподавател по немски език. Поинтересувах се за работа, те взеха предвид знанията ми по немски език, минах обучение и вече работя в курорта Албена. Доволна съм от условията за работа – предоставиха ми работно място в офис, дадох ми компютър, телефон, колегите са отзивчиви. За каквото и да ги попитам, ми помагат и никой не ми е отказал подкрепа. Заплата все още не съм получавала, но се надявам всичко да бъде добре."

Управителят на хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова също вече е наела на работа украински бежанци. Да не се прекъсне интеграцията на украинците тук е и основната причина тя да вземе решението да продължи да работи по новата програма за подкрепа от 15 лв. за нощувка и храна на човек.

В хотел „Фрегата“ в кухнята също вече са започнали работа десет украински бежанци. Една от тях е Оля Халилова от Краматорск.

"Много добре се чувстваме тук, управителката ни прие, устроиха ни прекрасно, нищо не ни липсва. Изобщо всичко е много добре, чудесно е. Всички, които работим тук в кухнята сме доволни, предоставиха ни всичко необходимо. Позволяват ни да си починем, когато имаме нужда, изобщо всичко е прекрасно. Тук мием чиниите, помагаме в чистенето, в рязането на продуктите, много сме доволни наистина."

Всички украински бежанци, които останаха в Балчик в хотелите, продължили работа и по новата програма на правителството, споделят, че са изключително доволни и благодарни, защото имат още малко време на разположение, за да продължат с процеса по интеграцията си и не се налага да започват всичко отначало. За тях един от основните проблеми продължава да бъдат високите наеми и преминаването през дългата процедура по тръгване на децата на детски градини.

Как върви процесът по интеграция по Северното Черноморие и готови ли са да работят украинските бежанци, настанени в страната ни, чуйте в репортаж на Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия,..

публикувано на 14.08.24 в 14:47

Социално предприятие поема поддръжката на Римските теми във Варна

Почистването на Римските терми вече е възложено на социалното предприятие „ЕКО Центъра за защитена заетост“ към „Семеен център с Мария“, съобщиха от Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.  Работниците ще поддържат археологическите останки и ще ги почистват няколко пъти месечно. В работата ще се включат..

публикувано на 14.08.24 в 11:21

Сърфисти запознават деца с увреждания с любимия си спорт

Сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, както и подобрява умението за комуникация и себеизразяване. Мотивирани от  това, което знаят и могат инструкторите от сърфучилище ‘Акаша’ организират..

публикувано на 14.08.24 в 10:00

Времето: Предимно сухо и горещо до края на месеца

От средата на август до края на месеца по-голяма е вероятността в по-голямата част от страната да бъде с температури по-високи от обичайните, както и да е предимно слънчево и сухо, почти без валежи, сочат синоптичните прогнози.  Валежите тази година за август са под нормата, а температурите - над нормата. Най-сухо е в западните и източните райони, а..

публикувано на 14.08.24 в 08:50

Най-дългата детска рисунка за Деня на Варна

Грандиозно арт събитие под мотото „Децата на Варна рисуват” се провежда традиционно в Детския кът в навечерието на Деня на Варна. За пета поредна година на 13 август от 15 часа в Морската градина малки и пораснали деца имат уникалния шанс да поставят рекорд, сътворявайки най-дългата рисунка с акрилни бои върху платно от 150 м.  Входът е свободен,..

публикувано на 13.08.24 в 15:44

Отбелязваме Международния ден на левичарите

На днешната дата отбелязваме Международния ден на левичарите. Той се чества от 1992 година, а целта му е да се обърне внимание на производителите на различно оборудване върху проблемите на левичарите, тъй като всички уреди от бита са създадени за хора, естествено боравещи с дясната ръка. На останалите се налага да правят неестествени и трудни за..

публикувано на 13.08.24 в 05:56

Счупени стъкла от потрошена спирка във Варна пречат на минувачи дни наред

Автобусната спирка "Патриарх Евтимий" във Варна стана обект на вандалски акт миналата седмица. Стъклото на заслона е потрошено, видя репортер на Радио Варна тогава. Разпиляните стъкла обаче остават непочистени вече четвърти ден и пречат на минувачите, създават предпоставки и за инциденти, оплакаха се потърпевши.

публикувано на 12.08.24 в 18:07