Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

| обновено на 19.08.24 в 11:06

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия, Англия, Ирландия и Швейцария, които ще представят своите научни доклади и изследвания. Работното съвещание ще бъде открито от проф. д-р Петър Христов, ректор на ВСУ "Черноризец Храбър".

Солитоните са устойчиви нелинейни вълни, които запазват своята форма и скорост дори след взаимодействие с други вълни. Тези свойства ги правят особено интересни за изследвания в области като нелинейната оптика, физика на плазмата и хидродинамиката. Съвещанието ще разгледа не само теоретичните аспекти на солитоните, но и техните приложения в различни научни области. Ще бъдат представени и нови подходи за решаване на сложни уравнения, като ще се демонстрират практически приложения на машинното обучение, включително използването на трансформаторни архитектури и невронни мрежи с вложени физични закони.

Работното съвещание тази година ще се проведе в хибридна форма – присъствено и онлайн. То е организирано съвместно от Института за съвременни физически изследвания и Варненски свободен университет, чрез Институт за физико-математически изследвания на ВСУ „Черноризец Храбър“, с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката на Република България по договор КП-06-МНФ/9 от 23.05.2024 г.

Варненският свободен университет утвърждава своята роля като водещ образователен център и активно допринася за развитието на съвременните научни и технологични области. Инициатива е част от дългосрочната стратегия на университета за насърчаване на иновациите и подкрепа на младите учени и изследователи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бездомно куче нахапа дете край ОУ "Неофит Бозвели", как реагират институциите?

Бездомно куче ухапа ученичка от пети клас в Основното училище "Неофит Бозвели" във Варна. Савелина Радкова се е прибирала от училище, когато в междублоковото пространство, на път към спирката, животното я ухапва за крака. "Скочи върху мен и ме нахапа. Нямаше никой, кучето беше само", сподели за Радио Варна Савелина.  "Тя обича много животните, досега не..

публикувано на 18.10.24 в 09:35

В Археологическия музей представят сензационната статуя, открита във Варна

Археологическият музей във Варна ще представи днес, 18 октомври, най-новата сензационна находка – мраморната статуя на Г(ай) Марий Хермоген. Срещата с медиите е предвидена за 11 часа в зала "Одесос".  Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки) Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме..

публикувано на 18.10.24 в 08:25

Във Варна под охрана доставят бюлетините за гласуване на изборите за НС на 27 октомври

Специализиран транспорт с охрана ще достави във Варна днес всички хартиени бюлетини, с които избирателите от Варненска област ще упражнят правото си на глас в предстоящите на 27 октомври избори за Народно събрание.  Със същия транспорт и под охрана ще бъдат доставени още ролки за машините за гласуване, както и изборни книжа, сред които и..

публикувано на 18.10.24 в 08:09

Адресите без ток на 18 октомври

На 18.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - м-ст Салтанат 58, 59, 71, 72, 81, 83, 125, 194, 456, 2535, м-ст Свети Никола 4, 7, 8, 12, 13, 22, Приморски парк 297, Карин дом, електрозахранени от ТП 1063 и ТП 325. Временни..

публикувано на 18.10.24 в 05:43

Слънчев, но студен петък

Утрото в петък ни посреща със студено време и ниски сутрешни температури, даващи повече усещане за зима, отколкото за есен. Ще преобладава слънчево, но студено време. Във вътрешността вятърът ще е много слаб, по крайбрежието умерен от север-северозапад, следобед от север-североизток. На места във вътрешността на района ще се образуват..

публикувано на 18.10.24 в 05:42

Сметната палата установи пропуски в театрите във Варна, Пловдив и Плевен - липсват подписи на счетоводител

Междинните резултати от проверката на Министерството на културата показват, че няма други държавни културни институти в областта на сценичните изкуства със съществени нарушения във фонд "Работна заплата", подобни на тези в театрите в Разград и Смолян. Установена е непълна информация във фонд "Работна заплата" в театъра в Пазарджик, която в момента се..

публикувано на 17.10.24 в 17:56

Създават български хъб на европейската Мисия срещу рака

До края на годината създават Български национален хъб на Мисията срещу рака на Европейската комисия. Това съобщи доц. Желязко Арабаджиев, член на борда на Мисията в ЕК. Идеята ще се реализира по линия на европроект за изграждане на такива структури в ЕС. Представителството на Мисията срещу рака у нас трябва да създаде условия за изпълнение на..

публикувано на 17.10.24 в 17:51