Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 110 хил. ученици на национални изпити по български и математика

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика през тази седмица. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва утре в 10 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9,30 часа.

Тестът има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

До 8,30 ч утре трябва да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване започва в 9 часа.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първи гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути - два слети учебни часа.

На 16 юни т.г. е националното външно оценяване по математика за учениците в VII и в X клас.

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24

16 случая на морбили са регистрирани в две варненски села

16 случая на морбили са регистрирани във варненските села Блъсково и Синдел преди седмица, като за цялата страна случаите са само два. Това съобщи за Радио Варна доктор Ана Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна. Цифрата е сериозна, като се има предвид, че заболяването е силно заразно, допълни д-р Баева. Три от..

публикувано на 23.07.24 в 16:07

В Балчик започна раздаването на 6 500 домови табели

Малко над 250 са раздадените домови табели от общо близо 6 500, изработени по проект за град Балчик и вилната зона. Табелите с номерацията за всеки дом са с размер 18 на 18 см, изработени са от метални плоскости и имат нужните отвори, за да бъдат лесно монтирани на ограда или входна врата. Всеки собственик на имот може да посети Информационния център в..

публикувано на 23.07.24 в 14:47

82 години от гибелта на Вапцаров отбелязаха във Варна

82 години от гибелта на Никола Вапцаров бе отбелязана днес във Висшето военноморско училище във Варна.  Церемонията се състоя пред паметника на поета в Морското училище.  "Името на Вапцаров традиционно се свързва с вярата. Ние, завършилите Морското училище във Варна, продължаваме да пазим ревностно вапцаровото наследство. Именно..

публикувано на 23.07.24 в 14:35