Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брокер: Инфлацията накара много българи да си купят втори имот

Снимка: arşiv

Първо беше пандемията, след това дойде и войната в Украйна, а сега и инфлацията. Тя засегна почти всички сфери на обществения и икономически живот в България. Имотният пазар не прави изключение. Цените на имотите също се повишават, но въпросът е как инфлацията се отрази на търсенето?

Според Калоян Балинов, който е собственик на агенция за недвижими имоти, инфлационните процеси в страната са накарали все повече българи да потърсят спасение и сигурност за своите пари чрез покупката на имот, дори и вече да притежават такъв.

"Намерението на някои от клиентите е да изпреварят инфлацията и въпреки, че притежават вече собствен имот, решават да си купят нов", коментира Балинов.

"Инфлацията повиши двойно цените на труда и материалите в строителството, а с това и себестойността на имотите се покачи от 250-300 евро на квадратен метър до 500-600 евро", каза още Балинов.

Между 50 и 100 процента увеличение има и на цените на наемите. Този пазар също се раздвижи сериозно заради бежанския поток от Украйна към България.

"Най-търсени от украинските граждани са крайморските имоти от Златни пясъци към Варна, а също и на юг", поясни експерта.

Според Балинов, цените на имотите ще продължат да се покачват, но ще е плавно за да не се отказват купувачите от инвестиционните си намерения.

Една от най-новите тенденции на пазара на недвижими имоти са сделките с биткойни.

"Наскоро имах подобна сделка с човек, който продаде имотът си в биткойни за да си купи скъп немски автомобил, чиято цена е в също в биткойни. Електронните пари и криптовалутите навлизат сериозно на имотния пазар", подчерта Калоян Балинов.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55