Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райският газ – модерно и опасно забавление сред младежите

Диазотният оксид, който се предлага свободно в търговската мрежа и нощните заведения крие сериозни рискове за здравето, алармират специалисти

Снимка: freepik

Все по-често напоследък, разхождайки се по улицата или в парка, може да забележите захвърлени малки метални флакони, наподобяващи патрони. Оказва се, че те са пълнители за райски газ, който от години се е превърнал в средство за забавление сред младото поколение.

Диазотният оксид, чието приложение по принцип е в медицината, се вдишва чрез балони. Те се пълнят със специална машинка, която изкарва райския газ от въпросните флакони. Това „оборудване“ се продава съвсем свободно в търговската мрежа и е евтино и достъпно. В онлайн магазини флаконите с райски газ, които са около 8 грама, се предлагат на цена от 0,50 стотинки до 1 лев. Машинката за флаконите струва около 15 лева. Балоните също са евтини. Някои сайтове предлагат и различни промоции ако си поръчаш по-голямо количество за някое парти. И докато търговците, които търсят печалба, най-често обясняват че райският газ е безопасен, то експертите съвсем не мислят така. 

"Търсеният ефект е много бързо, даже светкавично усещане за повдигнато настроение и силна еуфория. Това състояние продължава между 3 и 5 минути. Проблемът е, че толкова мощната еуфория кара хората отново да искат да изпитат този ефект и това води до чести серии от употреба", коментира експертът по наркотични вещества д-р Борислав Станчев от Дирекция "Превенции" към Община Варна.

Особено опасна за здравето е комбинацията на райския газ с алкохол и други наркотични вещества.

"Рискът се увеличава когато комбинирате вдишването на райски газ с алкохол, марихуана или други стимуланти, дори и тях да сме приели няколко часа по-рано. Тогава вече могат да се появят и нежелани странични ефекти", коментира още д-р Станчев.

"Еднократната употреба на райски газ не е толкова опасна", каза още експерта. Според д-р Станчев проблемът идва и от факта, че райския газ се предлага свободно, евтино и съвсем легално в търговската мрежа. Това дава възможност на хора, които нямат достъп до незаконния пазар или малолетни, да се снабдят с незаконна дрога.

Цената на един балон в нощните заведения е около 10 лева, а на места и повече. При положение, че флаконът струва около 1 лев, а балонът е стотинки, излиза че освен опасна, тази мода е и доходоносна.

Христо е на 22 години и като всеки младеж обича понякога да се забавлява с приятели по нощни заведения във Варна. Той не е употребявал райски газ, но каза че много пъти е ставал свидетел как се предлагат балоните и как негови познати са се възползвали от възможността за някакво различно усещане.

"Най-често балоните се предлагат от млади момичета. Идвали са наша маса. Аз отказах, но мои приятели се възползваха от възможността да вдишат райски газ. Станаха еуфорични за кратко време, но после им се виеше свят. Имам и мой познат, който беше пристрастен към райския газ. Никой от тези, които предлагат райски газ по заведенията, не обясняват за рисковете. Гледат да си вземат парите и толкова", сподели младежа.

Пристрастяването обаче е само един от многото опасни странични ефекти.

"Някои хора имат склонност към халюцинации и нереална преценка на действителността. Това най-често са хора, които страдат от психози. Сред страничните ефекти още са силен световъртеж, гадене и повръщане, затруднено дишане, неврологични проблеми, дефицит на Витамин B12 и не на последно място пристрастяването", каза за Радио Варна анестезиологът във АГ болницата във Варна д-р Славчо Арнаудов.

Оттук следва и да си зададем въпроса кой и как осъществява контрол върху разпространението на райски газ с немедицински цели и как едно вещество, което може да бъде опасно за здравето се продава свободно и безконтролно в интернет и в нощните заведения.

Според д-р Борислав Станчев проблемът с употребата на райски газ с цел дрогиране не е само в България, но и в други европейски държави. Наскоро е излязъл от печат и европейски наръчник за безопасното използване на веществото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45