Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Райският газ – модерно и опасно забавление сред младежите

Диазотният оксид, който се предлага свободно в търговската мрежа и нощните заведения крие сериозни рискове за здравето, алармират специалисти

Снимка: freepik

Все по-често напоследък, разхождайки се по улицата или в парка, може да забележите захвърлени малки метални флакони, наподобяващи патрони. Оказва се, че те са пълнители за райски газ, който от години се е превърнал в средство за забавление сред младото поколение.

Диазотният оксид, чието приложение по принцип е в медицината, се вдишва чрез балони. Те се пълнят със специална машинка, която изкарва райския газ от въпросните флакони. Това „оборудване“ се продава съвсем свободно в търговската мрежа и е евтино и достъпно. В онлайн магазини флаконите с райски газ, които са около 8 грама, се предлагат на цена от 0,50 стотинки до 1 лев. Машинката за флаконите струва около 15 лева. Балоните също са евтини. Някои сайтове предлагат и различни промоции ако си поръчаш по-голямо количество за някое парти. И докато търговците, които търсят печалба, най-често обясняват че райският газ е безопасен, то експертите съвсем не мислят така. 

"Търсеният ефект е много бързо, даже светкавично усещане за повдигнато настроение и силна еуфория. Това състояние продължава между 3 и 5 минути. Проблемът е, че толкова мощната еуфория кара хората отново да искат да изпитат този ефект и това води до чести серии от употреба", коментира експертът по наркотични вещества д-р Борислав Станчев от Дирекция "Превенции" към Община Варна.

Особено опасна за здравето е комбинацията на райския газ с алкохол и други наркотични вещества.

"Рискът се увеличава когато комбинирате вдишването на райски газ с алкохол, марихуана или други стимуланти, дори и тях да сме приели няколко часа по-рано. Тогава вече могат да се появят и нежелани странични ефекти", коментира още д-р Станчев.

"Еднократната употреба на райски газ не е толкова опасна", каза още експерта. Според д-р Станчев проблемът идва и от факта, че райския газ се предлага свободно, евтино и съвсем легално в търговската мрежа. Това дава възможност на хора, които нямат достъп до незаконния пазар или малолетни, да се снабдят с незаконна дрога.

Цената на един балон в нощните заведения е около 10 лева, а на места и повече. При положение, че флаконът струва около 1 лев, а балонът е стотинки, излиза че освен опасна, тази мода е и доходоносна.

Христо е на 22 години и като всеки младеж обича понякога да се забавлява с приятели по нощни заведения във Варна. Той не е употребявал райски газ, но каза че много пъти е ставал свидетел как се предлагат балоните и как негови познати са се възползвали от възможността за някакво различно усещане.

"Най-често балоните се предлагат от млади момичета. Идвали са наша маса. Аз отказах, но мои приятели се възползваха от възможността да вдишат райски газ. Станаха еуфорични за кратко време, но после им се виеше свят. Имам и мой познат, който беше пристрастен към райския газ. Никой от тези, които предлагат райски газ по заведенията, не обясняват за рисковете. Гледат да си вземат парите и толкова", сподели младежа.

Пристрастяването обаче е само един от многото опасни странични ефекти.

"Някои хора имат склонност към халюцинации и нереална преценка на действителността. Това най-често са хора, които страдат от психози. Сред страничните ефекти още са силен световъртеж, гадене и повръщане, затруднено дишане, неврологични проблеми, дефицит на Витамин B12 и не на последно място пристрастяването", каза за Радио Варна анестезиологът във АГ болницата във Варна д-р Славчо Арнаудов.

Оттук следва и да си зададем въпроса кой и как осъществява контрол върху разпространението на райски газ с немедицински цели и как едно вещество, което може да бъде опасно за здравето се продава свободно и безконтролно в интернет и в нощните заведения.

Според д-р Борислав Станчев проблемът с употребата на райски газ с цел дрогиране не е само в България, но и в други европейски държави. Наскоро е излязъл от печат и европейски наръчник за безопасното използване на веществото.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки се събраха на плажа в "Аспарухово" за Джулая

Десетки се събраха на плажа в кв. "Аспарухово", за да посрещнат първото юлско слънце. Последователи на традицията Джулай морниг или Джулая, както е по-популярен празникът, споделиха, че изживяването е прекрасно, зашото обединява хората. Някои чакаха цялата нощ, а други дойдоха специлано за изгрева. Снимки:Румен Сарандев

публикувано на 01.07.22 в 11:11

Шоу ревю "Истински жени" тази неделя на Римските терми във Варна

Тази неделя (3 юли) от 18.00 часа Римските терми във Варна ще се превърнат в модна сцена. На територията на един от най-атрактивните туристически обекти у нас ще се проведе шоу ревю "Истински жени", в което ще бъдат представени авторски рокли и бижута на Анета Драганова и Ваня Колева. Анета Драганова е позната на варненци последните години със..

публикувано на 01.07.22 в 10:59

Национален фестивал на лавандулата започва от днес в Генерал Тошево

Национален фестивал на лавандулата започва от днес в Генерал Тошево . Събитието се провежда за осми път, като първото му издание е през 2014 година. Неговата цел е да популяризира модерното земеделие в България и по-специално сектор етерично-маслени култури. Повод за създаването на Националния фестивал на лавандулата е безспорната лидерска..

публикувано на 01.07.22 в 10:50

Младежи от Варна ще преминат обучение, свързано с превенцията на трафика на хора

Младежи от Варна ще преминат обучение, свързано с превенцията на трафика на хора, след реализацията на проект с участието на България, Северна Македония, Румъния, Малта и Канада-това съобщи Веселина Димитрова- координатори на проекта за Висшето училище по мениджмънт в морската столица. Жертвите на трафик са основно млади хора от бедни райони,..

обновено на 30.06.22 в 16:12

Какво привлича турските туристи в България?

Освен по родното Черноморие, хиляди българи планират почивка в чужбина през лятото. След пандемията броят на почиващите извън България се увеличил драстично, а една от най-предпочитаните дестинации  е Турция. Статистиката показва, че до месец май, българските туристи са на второ място след германците по посещаемост в южната ни съседка. В последно..

публикувано на 30.06.22 в 12:04

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците, сочи проучване

Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, прекалено много информация, недостатъчно примери и обяснения, малко време за упражнения. Това са основните трудности, които срещат децата в училище. Изводите са от национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на Министерството на..

публикувано на 30.06.22 в 11:48
Александър Иванов

Съвременният политически лидер е мотивиран от лични интереси, според учител от Варна

Политическото лидерство е тема, която е вълнувала човечеството и ще продължава да го вълнува, смята Александър Иванов, учител по философия в Хуманитарната гимназия във Варна. По неговите думи в момента светът търпи много сериозни трансформации в това, че съвременните лидери не изпълняват и не изпълват съдържанието на самото понятие „лидер“...

публикувано на 30.06.22 в 10:41