Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илия Пеев представя монографията „На Океана с любов, вяра и надежда"

Проф. Илия Пеев в студиото на Радио Варна
Снимка: Валери Великов

Премиера на монографията „На Океана с любов, вяра и надежда. Песен за петте океана” на Илия Пеев започва от 17 часа днес в Концертно студио на Радио Варна. Книгата е посветена на обявеното от ООН през 2017 г. Десетилетие на науките за Океана в интерес на устойчивото планиране (2021 – 2030 г.) и на всички моряшки семейства по света. Представянето на монографията се организира в навечерието на Международния ден на моряка 25 юни 2022 г.

„Книгата съдържа пет основни глави, които символично са подредени като песни, посветени на океана. Първата океанска песен е за това, че океана свързва хората с мир, труд и любов. Втората океанска песен е  посветена на славните постижения в миналото, като е поставен акцент върху българската гордост – подводният експеримент „Хеброс 67”, каза професор Илия Пеев в морското предаване на Радио Варна, часове преди премиерата.

„Акцентът в третата част е върху моряците и корабните екипажи, като новите герои. В контекста на ковид тази тематика продължава да бъде актуална и аз много се радвам, че Международната морска организация изцяло се преориентира към темата за човешкия фактор и психологическите аспекти на безопасността при корабоплаването”, каза още Илия Пеев и подчерта, че „трабва да бъде направен алгоритъм за реакция при ситуации на пандемия. Като пример за това мога да посоча направеното от добрата стара Англия. Там, още в разгара на пандемията, те решиха проблема със смяната на моряците”.

„Следващата глава от монографията е посветена на разбирането за океана, във връзка с психотерапията, като ново разбиране за човека. Петата е за това, че най-ярката звезда над океана се нарича Моряшка любов! Тук отново поставям идеята за учредяване на наградата Вапцаровска международна премия „Морето и машините”. Читателите ще могат да прочетат и отзивите на експертите по морска практика и морска наука”, заяви още професорът по морска психология.

Илия Пеев изказа специални благодарности на 10-е рецензенти на монографията, художника Сияна Струнчева и редактора на изданието Петър Тодоров от издателство „Морски свят”.ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 01.07.22 в 10:10

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика"

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 градове на страната. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови..

публикувано на 30.06.22 в 08:40

Каква е "Автобиографията на един скенер"

"Автобиографията на един скенер“ е музикален спектакъл, в който са включени 15 авторски поп-рок композиции, танци и мултимедия. В него Стефан Петров разказва своята история за мястото на човека под слънцето. Младият мъж търси своята професия, но проблемът му е, че не може да избере една, защото има твърде много разнообразни интереси. Опитвайки се..

публикувано на 29.06.22 в 09:10
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: По-вероятни са предсрочни избори, отколкото правителство в рамките на настоящия парламент

Днес държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В 9.00 часа са насрочени консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", от 10.15 часа – с представители..

публикувано на 28.06.22 в 08:35

Цените на селските имоти вървят нагоре, търсенето също

Пандемията накара много хора да предпочетат да променят коренно начина си на живот и от големия град да заживеят на село. Най-честитят отговор, който получаваме когато попитаме някой защо е предпочел селото е, че там е по-хубаво, по-тихо и далеч по-спокойно от града. Готовите къщи в селата са най-търсени предимно от млади семейства...

публикувано на 27.06.22 в 07:57