Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Риболовът винаги оправя нещата

Снимка: Pixabay

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

В световния ден на риболова богат улов и весел празник на всички, които отбелязват този приятен юнски повод!

По мое мнение празникът е троен.

Първо: на хората, които приемат риболова за своя професия, хоби или страст.

После по естествен начин нещата преливат в кулинарно продължение, защото много често уловената риба не се връща обратно във водоемите, от които е дошла, а бива преобразувана в кулинарни шедьоври. Лефер на керемида, сьомга със сусам и сос терияки... Списъкът с постижения е дълъг.

И на трето място: при добро стечение на обстоятелствата, в приятна компания и с правилния шеф-готвач, денят на риболова се превръща в тържество на славните и легендарни истории и на паметните попадения. Защото няма човек, който поне веднъж в живота си бодро да е носил въдицата като знаме на победата и после да не е разказал десетки вълнуващи истории за голямото събитие. Понякога хората дори са склонни да приемат, че основната цел на риболова не е уловът на риба, а търсенето на истории - тяхното вдъхновено създаване, прецизно отглеждане, охранване, украсяване, грижливо събиране и най-важното – колоритно представяне пред правилната аудитория, която нетърпеливо ги очаква, приема ги с доверие и оценява красотата и съвършенството им.

Една приятелка има скромна история по тази тема. Прибрала се след работа и с ужас открила на кухненския плот огромен толстолоб. Преди да излезе отново, тя се обърнала към щастливия победител с думите: „Браво! Честито! Чудесно си се справил! Обади се, когато го изчистиш!“. Часове по-късно се завърнала. Фризерът бил претъпкан, а съседи и приятели, чинно подредени, очаквали продължението на историята.

Поуката е ясна: най-добрият получава признание, но после му се налага здраво да се потруди, а съответно - и да се изцапа. Така е в живота. Не може всичко да е перфектно. Важното е уловът да бъде възприет в добра компания и на сладка приказка.

Хубаво е в този празничен ден да помислим и за причините, които превръщат риболова в толкова любимо занимание. За някои това е удоволствието от спортния успех, за други – приятното хоби, което им позволява да си отдъхнат на чист въздух, да забравят напрежението от делника и да презаредят, за трети е страст – от планирането на деня до най-тънката подробност по приключването му... Има много причини. Едва ли можем да изброим всички. Интересна е гледната точка, според която, ако сме станали жертва на напрягащи мисли, добрият начин да ги отпъдим е ... с други – още по-напрягащи... Ако и това не работи – просто спретваме един риболов. Той винаги оправя нещата.

Чувала съм как приятелката на един рибар се развикала ужасена, докато той се опитвал да се справи с голям кефал. Човекът строго я подканил да замълчи. Това поне всички го знаем, че рибата не обича силен метъл и шумни занимания! Жената, обаче, не си взела

поука и продължила да произвежда дразнещи звуци. Тогава кавалерът й изнервено отсякъл: „Спри да викаш! И ти не изглеждаш добре, но кефалът не вика, нали? Примирява се!“.

Усмихвате се? Това е една от целите на днешния прекрасен ден, посветен на риболова и на разказите за него. Съвършени разкази, талантливо представени от остроумни и колоритни участници в грандиозни риболовни събития. За радост на възхитената аудитория, изпълнена с доверие към главните герои и с интерес към славните им приключения.

Честит празник и успешен улов на всеки, който обича риболова и невероятните истории!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45