Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Танцовата формация RiO Crew отбелязва десетата си годишнина с голям спектакъл

"Best of RiO" събира 20 емблематични хореографии и над 50 танцьори на сцената на ФКЦ-Варна

Снимка: Юлиян Василев

RiO Crew е екип от танцьори, чийто фокус е стрийт културата, и по-конкретно модерните течения в танците. Събират се преди 10 години и до днес през репертоара им са преминали десетки хореографии, всяка от които разказва отделна история. Двадесет от тях ще бъдат включени в големия танцов спектакъл "Best Of RiO" на 2 юли от 19:30 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна.

RiO Crew са единствените български танцьори, представяли България на световното първенство по хип-хоп танци „HHI Las Vegas” в две поредни години. Създавали са хореографии за множество родни звезди, както и за „златните момичета” от олимпийският ни отбор по художествена гимнастика за благотворителна кампания на UNICEF. RiO Crew водят танцови групи за деца и възрастни във Варна и в София и помагат на стотици любители на изкуството да откриват нови приятели и да водят активен начин на живот и да развиват успешно своя талант.Създатели на формацията са Радостина Точева и Олга Голант. Те са и преподаватели с дългогодишен опит в най-голямото училище по танци в страната - The Center. В предаването Улица "Събота" Радостина Точева разказа повече за предстоящия спектакъл.

Подготвяме това събитие от три месеца, но зад него стои десетгодишен труд. Ще представим двайсетте най-добри хореографии, които сме изработили през този период. Всяка една от тях представлява вълнуващ разказ, а целият спектакъл ще бъде една експлозия за сетивата. Той е съвкупност от няколко изкуства: танци, музика, актьорско майсторство, драма, хореография... И комбинацията от всички тези неща предизвиква много повече еуфория у хората дори и от един голям концерт.

Какво се промени за тези 10 години - в танците, във вас самите, във вашия екип?

Припомняйки си една хореография от 2012 г., физически и психически се връщам при 20-годишната Ради, която не е много сигурна какво точно прави. Самите хореографии са като капсули на времето, съхраняващи състоянието ни в момента, в който са създадени. И всъщност по време на спектакъла те ще покажат как сме се променили през тези 10 години.

Разкажи повече за The Center!

The Center е училище по танци, създадено през 2002 г. от Георги "Goosh" Енчев, който е мой учител, възпитател, вдъхновител и всичко останало. Попаднах в залата му, когато бях на 15, и до такава степен бях запленена, че исках да живея денонощно там. The Center буквално се превръща в твой дом - училището има цялостна грижа за теб, а не просто те учи да танцуваш. Това е мрежа от школи в 5 български града, която включва голям брой хореографи и танцьори.

Какво мислиш за съвременната градска култура в България?

В България сме научени да посещаваме театри, концерти, изложби, музеи, но дори не разбираме, че се случват и танцови спектакли. А те се случват и са изключително впечатляващи! Танцовото изкуство у нас е крайно подценявано и това затруднява развиването на този елемент от градската култура.

Защо танцуваш?

Това е моят начин на живот и дори не мога да си представя да не танцувам. Това е моят начин да се изразявам и да бъда себе си.

Целия разговор с Радостина Точева чуйте в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори международен салон "НАИВ България 2022"

Над 200 творби на повече от 77 художници-наивисти от 20 страни от Европа, Южна и Централна Америка, и Австралия гостуват за пръв път във Варна като част от Втория международен салон "НАИВ България 2022". Домакин е Градска художествена галерия "Борис Георгиев". Своеобразният наивистичен фестивал показва произведения, изпълнени с маслени, акрилни бои или..

публикувано на 17.08.22 в 15:45

Красен Кралев с втора изложба, представи своите "Вдъхновения 2" във Варна

Втора самостоятелна благотворителна изложба „Вдъхновения 2”-живопис на  бившия спортен министър и народен представител от ГЕРБ Красен Кралев,беше открита в галерия „Графит” във Варна . 42-те живописни платна, с надслов „Ред от хаоса”, се представят за първи път във Варна, а средствата от продадените картини, ще бъдат предоставени на Съюза на..

публикувано на 17.08.22 в 15:32

Премиера на "Отело" на сцената на Летния театър във Варна

Трагичният край на Отело е предизвестен още от самото начало – да си мавър, макар и издигнал се до генерал, е необичаен статут за Венеция през 16 век. Младата патрицианка Дездемона, която се влюбва и дори тайно се омъжва за цветнокожия и много по-възрастен от нея Отело, игнорирайки йерархията и установените порядки във Венецианския двор, също..

публикувано на 17.08.22 в 06:42
„Красавицата и звяра“ - Мария Анастасова и Михаил Сървански

„Красавицата и Звяра“ - Мария Анастасова и Михаил Сървански

12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022. Българска премиера на мюзикъла „Красавицата и Звяра“ МАРИЯ АНАСТАСОВА Аз работя от 3 години в Русенската опера, пея в опери и оперети, но съм участвала и в няколко мюзикъла, единият от тях „Големанов“, с реж. Сребрина Соколова. Тя ме покани в кастинга за нейната постановка на..

публикувано на 12.08.22 в 07:10
Актьорът Михаил Мутафов

Михаил Мутафов - почетен гражданин на Варна

На тържествена церемония за Деня на Варна 15 август 2022 г. големият актьор Михаил Мутафов, епоха в историята на Варненския драматичен театър, ще бъде удостоен с високото звание Почетен граждани на Варна. Завършил ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев, Михаил Мутафов идва заедно със своя професор през 1975 г. във Варненския драматичен..

публикувано на 12.08.22 в 06:43

Времето спира в картините на Андриан Бекяров

Моменти на вечност. Потъване. Обаче в картини. Там, където художникът е поставил последните щрихи. Кога спира времето? Когато е уловено. В случая в бои и цветове, които изграждат моментите на застиналост. Това е направил в най-новата си изложба художникът Андриан Бекяров. "Времето за мен спира, когато се случи нещо повратно в живота ми събитие или..

публикувано на 11.08.22 в 16:06

Моцартови серенади през август в курорта Св. св. Константин и Елена

От 11 до 15 август курортът Св. св. Константин и Елена ще бъде домакин на серия от бутикови концерти на млади артисти от Музикалната консерватория във Виена. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще стъпи в първия български морски курорт за втора поредна година и ще предложи на гостите му да бъдат част от културната лятна сцена на Варна...

обновено на 11.08.22 в 16:04