Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безмитният внос на зърно от Украйна ще доведе до фалити в бранша

| обновено на 28.06.22 в 13:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директива на Европейския съюз, позволяваща премахване на вносните мита за стоки, идващи от Украйна, застрашава българското земеделие. За това алармират представители на бранша. Според тях внасянето на зърно и плодове от Украйна ще се отрази негативно на цената на българската продукция, чиято себестойност драстично е нараснала заради повишените цени на горивата и торовете.

Около 1 300 000 декара са засетите с пшеница площи в област Добрич, като очакваните средни добиви са между 550-600 кг. Високата себестойност на продукцията и ниските цени на внасяната стока от Украйна ще предизвика трусове в бранша, категорична е председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според Радостина Жекова това ще се отрази негативно на големите зърнопроизводители и ще доведе до фалити при по-малките стопанства.

Предпазлив по отношение на очакван добив и цени на пшеницата заради нестабилната икономическа обстановка е земеделецът Кирил Киров, който управлява около 12 000 декара земя, на която отглежда пшеница, царевица и слънчоглед.

Европейският пазар в момента, според Радостина Жекова, е стресиран, след приемането на директивата за безмитно вкарване на стоки от Украйна и Молдова. Това за големите производители ще генерира загуби, а за малките би могло да причини и фалити.

Според Кирил Киров вносът само през сухопътните граници засега не може да повлияе драстично на цената на зърното в ЕС, но ситуацията коренно ще се промени, ако стане възможен отново транспортът по море. Войната в Украйна, по-малкото засети площи със слънчоглед там пък ще се отразят и на цените, които ще запазят огромната си динамика. Именно това, според Киров, е и най-голямото предизвикателство пред българския земеделец – вариращите ежедневно цени нагоре и надолу. Опасенията на бранша са и по отношение на качеството на внасяната продукция от Украйна.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ток

Адресите без ток днес

П ланови прекъсвания на територията на област Варна за в торник, 19.03.2024 г.: На  19.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Шипка, ул. Петър Парчевич,..

публикувано на 19.03.24 в 06:18

Облачно време във вторник

Днес ще преобладава облачно време. На места отново ще превали слаб дъжд. Сутринта на места ще е мъгливо. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от север-североизток. С него ще прониква по-студен въздух – максимални температури между 7° и 12°, за Варна около 10°.  Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода 8°-9°. В 5 часа..

публикувано на 19.03.24 в 05:55
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Св. Синод ще избере наместник-председател

На заседание на Светия Синод във вторник се очаква да бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Старозагорският..

публикувано на 18.03.24 в 19:48

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От 19 март до 2 април за ремонт на фуги на мост се променя организацията на движение в посока Бургас при 339-ти км на АМ „Тракия“. Трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за София. За извършването на ремонтните дейности ще бъде затворен участък от около 300 метра, съобщиха от АПИ. От 19 март до 2 април се променя организацията на движение в..

публикувано на 18.03.24 в 19:41

Проверяват ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“ за нарушения

Пълна проверка на всички нарушения, допуснати през годините от 2019 г. насам при ремонта на покрива на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна, поиска кметът на Варна Благомир Коцев. Той нареди на администрацията да му се докладва за всички пропуски в строително-ремонтните работи, така че отговорните лица да понесат пълна отговорност за некачественото..

публикувано на 18.03.24 в 19:25

Община Варна с нов секретар

Силва Крикорян е новият секретар на Община Варна. Тя става част от екипа  на кмета Благомир Коцев на мястото на досегашния секретар Нора Момчева,  която остава на работа в общинската администрация на друга позиция. От края на 2008 г. досега Силва Крикорян е директор на Регионална дирекция - Варна на Агенцията по вписванията, а преди това – длъжностно..

публикувано на 18.03.24 в 18:46

Костадинов: Успешната ротация на кабинета означава неуспешно развитие за България

Успешната ротация на кабинета означава неуспешно развитие за България, това коментира във Варна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той прогнозира, че тепърва коалицията ПП-ДБ ще има проблем с политическото си оцеляване и ще започне вътрешна борба във връзка с европейските избори. "Ставаме свидетели на поредна доза изключително пошъл..

публикувано на 18.03.24 в 17:14