Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненски учени работят по проект за цифров двойник на Световния океан

| обновено на 06.07.22 в 07:16

Варненски учени от Техническия университет (ТУ) работят заедно с още 55 партньори от 18 държави на 3 континента по проект за цифров двойник на Световния океан. Това съобщи за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ.

Проектът се нарича ILIAD /"Илиада"/, по него се работи от февруари 2022 г. Той обхваща пет морета и Северния Атлантик. Варненският екип разработва концепцията за създаване на цифров двойник на Варненския залив, плавателните канали към Варненското езеро и пристанище Варна. От ТУ Варна ще създадат прототипни технологии, които използват добавена реалност и автоматично оценяване на риска. Целта е да се подпомогне корабоплаването при неблагоприятни метеорологични условия.

Сензори в реално време ще замерват и показват данните от околната среда, пояснява Ганчев.

3D моделът на морето пресъздава всички течения, ветровете и посоките им (т.нар. Роза на ветровете), шумът и пр. фактори, като всички те ще се управляват посредством AI (изкуствен интелект).

В началото на юни, ТУ Варна беше домакин на третото издание на BIA-2021 Международна конференция по биомедицински иновации и приложения, която представи оригинални разработки в областта на биоелектрониката и иновациите в биомедицинското инженерство, приложения на т.нар. интелигентен  (smart) текстил, иновативните материали в биомедицината, изкуствения интелект.

Не малка част от тях се създават в първата у нас научно-изследователската лаборатория по изкуствен интелект (AI), разположена в университета.

Т.нар. умен (smart) текстил е бъдещето, разказва още проф. Ганчев. На практика, това е текстил, в който се вграждат сензори, които замерват моментното състояние на човек. Дрехи от подобен текстил могат да се използват от спортисти, работещи във високорискови професии като пожарникари, военни, медици и др.

Още за иновативните разработки и проекти на варненските учени в областта на биомедицината и биоинженерството, колко близо или може би далеч сме от утопичния свят на "Матрицата" или колко интелигентни системи можем да понесем като цивилизация, чуйте в звуковия файл.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19

Лесна работа: Да потанцуваме с живота

Днес минавах край една галерия. На дъската за обяви беше написано следното: "Животът може да не е купонът, който сме си представяли, че ще бъде, но какво пречи да потанцуваме, докато сме тук?". Много ми хареса и по пътя се питах всъщност какво точно пречи. Разни хора, разни идеали, разни отговори. На един му пречи всичко, абсолютно всичко. Тортата..

публикувано на 04.12.23 в 17:30
архив

Палят светлините на градската елха навръх Никулден

Тържественото запалване на светлините на градската елха и празничен коледен концерт за деца ще се проведе навръх Никулден. Традиционно събитието ще бъде на 6 декември, сряда, от 18.00 часа на площад „Независимост“. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. В концерта ще вземат участие детски вокални и танцови състави от..

публикувано на 04.12.23 в 15:51
Д-р Теодор Лазаров

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на..

публикувано на 04.12.23 в 15:10
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита паметта на Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причастят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.23 в 09:35

Благотворителен коледен базар в сърцето на Варна

Благотворителният коледен базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за трета поредна година, за да изпълни декември с коледно настроение. Българската стрийт фууд асоциация - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да посетят Благотворителния коледен базар от 8 до 27..

публикувано на 03.12.23 в 16:50

Роботизираната хирургия - бъдещето при операциите

Роботизираната хирургия е все по-предпочитана при операции. Както от хирузи, така и от пациенти. Предимствата са, че това е съвременен метод, който се базира на последните достижения в медицинската наука и практика. Той е залегнал в световните практики и през последните 15 години е широко застъпен. През последните пет години роботизираната..

публикувано на 02.12.23 в 13:31