Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Варненски учени работят по проект за цифров двойник на Световния океан

| обновено на 06.07.22 в 07:16

Варненски учени от Техническия университет (ТУ) работят заедно с още 55 партньори от 18 държави на 3 континента по проект за цифров двойник на Световния океан. Това съобщи за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ.

Проектът се нарича ILIAD /"Илиада"/, по него се работи от февруари 2022 г. Той обхваща пет морета и Северния Атлантик. Варненският екип разработва концепцията за създаване на цифров двойник на Варненския залив, плавателните канали към Варненското езеро и пристанище Варна. От ТУ Варна ще създадат прототипни технологии, които използват добавена реалност и автоматично оценяване на риска. Целта е да се подпомогне корабоплаването при неблагоприятни метеорологични условия.

Сензори в реално време ще замерват и показват данните от околната среда, пояснява Ганчев.

3D моделът на морето пресъздава всички течения, ветровете и посоките им (т.нар. Роза на ветровете), шумът и пр. фактори, като всички те ще се управляват посредством AI (изкуствен интелект).

В началото на юни, ТУ Варна беше домакин на третото издание на BIA-2021 Международна конференция по биомедицински иновации и приложения, която представи оригинални разработки в областта на биоелектрониката и иновациите в биомедицинското инженерство, приложения на т.нар. интелигентен  (smart) текстил, иновативните материали в биомедицината, изкуствения интелект.

Не малка част от тях се създават в първата у нас научно-изследователската лаборатория по изкуствен интелект (AI), разположена в университета.

Т.нар. умен (smart) текстил е бъдещето, разказва още проф. Ганчев. На практика, това е текстил, в който се вграждат сензори, които замерват моментното състояние на човек. Дрехи от подобен текстил могат да се използват от спортисти, работещи във високорискови професии като пожарникари, военни, медици и др.

Още за иновативните разработки и проекти на варненските учени в областта на биомедицината и биоинженерството, колко близо или може би далеч сме от утопичния свят на "Матрицата" или колко интелигентни системи можем да понесем като цивилизация, чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

ВСУ „Черноризец Храбър“ разширява профила на магистърска програма със социално предприемачество

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ разширява профила на магистърската програма „Предприемачество“ като поставя акцент върху социалното предприемачество, чрез което компаниите, организациите и отделните личности могат да създават, финансират и внедряват решения за социални, културни и екологични проблеми. Обучението в програмата цели..

публикувано на 08.08.22 в 09:54
Място за тестване за достъп в центъра на Амстердам, Нидерландия, 4 февруари 2022 г.

10% повече BG студенти в чужбина след двете пандемични години

Дестинация №1 е Нидерландия Най-желаните специалности са право, туризъм и компютърни науки 10% ръст на студентите, които ще заминат да следват в чужбина, отчитат фирмите посредници за обучение зад граница. Като цяло интересът към чуждото висше образование се е увеличил с 22 на сто, показва броят на консултациите през 2022 г. Миналата..

публикувано на 07.08.22 в 13:09

Железничарите отбелязват професионалния си празник

Денят на железничаря по традиция се чества всяка година през първия неделен ден на месец август. Неговото отбелязване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железничарите в България, е свързан с историческия факт, че в началото на август..

публикувано на 07.08.22 в 08:55

Котка на име Бандит спаси собственика си от бандити

В американския град Тупело в щата Мисисипи котка на име Бандит спаси мъж от крадци, които се опитваха да влязат в къщата му, съобщиха местни медии. „Всеки е чувал за кучета пазачи“, казва собственикът Еверит на 68 години. „А това е котка пазач.“ В нощта на..

публикувано на 06.08.22 в 14:16

Информационна кампания за кърменето днес и утре във Варна

Информационна кампания по повод Световната седмица на кърменето ще се проведе във Варна на 6 и 7 август. Събитието се организира от Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и е насочено към бременни, кърмачки и към всички заинтересовани лица. Желаещите да получат полезна информация за естественото хранене..

публикувано на 06.08.22 в 13:12

Отбелязваме Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици...

публикувано на 06.08.22 в 09:08
Астрономическа обсерватория Николай Коперник във Варна

Нови цени за вход в обсерваторията „Н. Коперник“

Променят се таксите за посещение в обсерваторията „Н. Коперник“, това стана ясно на заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Цената за посещение за ученици, студенти и пенсионери става 2 лв., а за възрастни 6 лв. Остава безплатното посещението за деца и ученици, които посещават НАОП „Н. Коперник“ в рамките на часове, включени в учебната програма...

публикувано на 05.08.22 в 16:36