Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво привлича турските туристи в България?

Освен по родното Черноморие, хиляди българи планират почивка в чужбина през лятото. След пандемията броят на почиващите извън България се увеличил драстично, а една от най-предпочитаните дестинации  е Турция. Статистиката показва, че до месец май, българските туристи са на второ място след германците по посещаемост в южната ни съседка.

В последно време обаче ставаме свидетели на обратна тенденция и все повече турски туристи идват в България. Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев, член на Управителния съвет на Варненската асоациация на туристическите агенции.

Днес от 15.00 часа в курорта „Златни пясъци” ще се проведе работна среща между туроператори от Варна и турския град Бурса. Основна цел на срещата е задълбочаване на сътрудничеството между двата града в сферата на туризма. За гостите от Турция е организиран и информационен тур с посещение на курорти за целогодишен туризъм и забележителностите на Варна. 

"Надявам се да се получи много ползотворна среща. Бурса е голям град с население около 3 милиона души. От тях близо 400 хиляди са свързани с България, като тук говорим най-вече за изселниците. Една част от тях идват у нас на гости на свои роднини, но други искат да разгледат България", коментира Бонев.

"Самите турци вече се наситиха на техните курорти като Мармарис или Анталия и започват да търсят нещо по-различно. И тъй като България е по-близка като транспортна достъпност и възможност за посещение, интересът на турските туристи към България се засилва", допълни още туроператора. 

От дълги години, туристите от южната ни съседка посещават предимно зимните курорти. Според Юлиан Бонев обаче, интересът към хазартния туризъм на мъжкото население на Турция ще доведе повече хора и във Варна и морските курорти. 

"Има много туроператори във Варна, Слънчев бряг и в Пловдив, които работят с турския пазар", каза още Бонев.

Според него, преминаването към електронно издаване на визи ще даде допълнителен тласък на входящия туризъм от Турция към България. Туроператорът сподели още, че България има да извърви дълъг път докато успее да стане конкурентна дестинация на Турция откъм качество на туристическата услуга. Интересът на българите към курортите в южната ни съседка остава висок, въпреки че и цените за почивка са се увеличили с около 40%, поясни още експерта.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23