Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво привлича турските туристи в България?

Освен по родното Черноморие, хиляди българи планират почивка в чужбина през лятото. След пандемията броят на почиващите извън България се увеличил драстично, а една от най-предпочитаните дестинации  е Турция. Статистиката показва, че до месец май, българските туристи са на второ място след германците по посещаемост в южната ни съседка.

В последно време обаче ставаме свидетели на обратна тенденция и все повече турски туристи идват в България. Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев, член на Управителния съвет на Варненската асоациация на туристическите агенции.

Днес от 15.00 часа в курорта „Златни пясъци” ще се проведе работна среща между туроператори от Варна и турския град Бурса. Основна цел на срещата е задълбочаване на сътрудничеството между двата града в сферата на туризма. За гостите от Турция е организиран и информационен тур с посещение на курорти за целогодишен туризъм и забележителностите на Варна. 

"Надявам се да се получи много ползотворна среща. Бурса е голям град с население около 3 милиона души. От тях близо 400 хиляди са свързани с България, като тук говорим най-вече за изселниците. Една част от тях идват у нас на гости на свои роднини, но други искат да разгледат България", коментира Бонев.

"Самите турци вече се наситиха на техните курорти като Мармарис или Анталия и започват да търсят нещо по-различно. И тъй като България е по-близка като транспортна достъпност и възможност за посещение, интересът на турските туристи към България се засилва", допълни още туроператора. 

От дълги години, туристите от южната ни съседка посещават предимно зимните курорти. Според Юлиан Бонев обаче, интересът към хазартния туризъм на мъжкото население на Турция ще доведе повече хора и във Варна и морските курорти. 

"Има много туроператори във Варна, Слънчев бряг и в Пловдив, които работят с турския пазар", каза още Бонев.

Според него, преминаването към електронно издаване на визи ще даде допълнителен тласък на входящия туризъм от Турция към България. Туроператорът сподели още, че България има да извърви дълъг път докато успее да стане конкурентна дестинация на Турция откъм качество на туристическата услуга. Интересът на българите към курортите в южната ни съседка остава висок, въпреки че и цените за почивка са се увеличили с около 40%, поясни още експерта.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската библиотека с нова услуга - велоразнос на книги до отдалечени зони

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна ще разполага с товарен велосипед за разнос на книги в отдалечени от центъра зони на града. Тази услуга ще бъде сезонна, от април до ноември, и ще пътува в зависимост от метеорологичните условия. С поред предварителния график в началото ВелоБиблиотеката ще има по едно посещение веднъж седмично само до..

публикувано на 18.03.24 в 16:05

Лесна работа: Като в приказките

Радвам се, че сме заедно в началото на щастливата седмица! В сряда ще отбележим международния ден на щастието и този - на приказките: все хубави неща, които правят живота цветен, пълноценен и забележителен. Щастието Като специалист по радостта не веднъж съм разяснявала колко важна и същевременно лесна работа е щастието. Достатъчно е да са..

публикувано на 18.03.24 в 14:59

Стогодишен юбилей отбеляза Минка Коджабашева от Соколово

100 години отпразнува сред своите четири дъщери и техните деца и внуци Минка Коджабашева от балчишкото село Соколово. На празника тя бе поздравена от кмета на селото Исмаил Исмаил и получи подарък от Община Балчик. Минка Коджабашева е родена на 17 март 1924 година в румънското село Касапкьой, откъдето е и съпругът и Велико Коджабашев, напуснал този..

публикувано на 18.03.24 в 11:42

Само 5 проекта ще влязат в третото издание на PARA Robotics Incubator за най-добрите идеи в роботиката

Започва отсяването за третия сезон на  PARA Robotics Incubator , насочен към младежи с проекти в сферите на роботика и автоматизация, дронове, IоТ (интернет на нещата), машинно зрение и AI (изкуствен интелект), съобщи за Радио Варна Кристиян Михайлов - един от съоснователите на  Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) . Програмата..

публикувано на 18.03.24 в 11:37

Започва Великият пост

За православните християни започва Великият пост. В следващите 40 дни до Страстната седмица вярващите са призовани да се въздържат не само от определена храна, но преди всичко в мислите и делата си. "Пробуждане на съвестта" нарича този период патриарх Неофит в своето послание за началото на поста през 2018 г. Определя го и като "чудно духовно..

публикувано на 18.03.24 в 08:14

Faladdin-турско приложение за гледане на кафе има повече от 5 милиона потребители в света

Турското изкуство да се гадае по утайка от кафе датира от поне 500 години и напоследък е любимо на представителите на поколението Z в страната. Всеки ден милиони хора разчитат на кофеина, за да станат сутрин от леглото, да повишат концентрацията си на работното място или да повишат енергийните си нива. Макар да се смята, че кафените зърна са..

публикувано на 17.03.24 в 14:13

Настояват за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки

С петицията, събрала  над 1000 подписа в първите 12 часа от пускането си, организаторите от „Невидими животни“ отправят политическа заявка към народните представители и министъра на земеделието и храните с искане за промяна в нормативната уредба за забрана на отглеждането на телета в клетки . Подробности от разговора на Ваня Славова със Стефан..

публикувано на 17.03.24 в 11:41