Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Васко Начев
Снимка: стопкадър

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.

 За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без константен доставчик:

За момента успяваме да закърпим положението, тъй като става дума за еднократни действия, от момента на спиране доставките на „Газпром”. Това е с уточнението, че изработването на дългосрочен договор не става от днес за утре. Понякога отнема от пет до шест месеца, за да бъде сключен подобен договор. Важно е да се работи в тази посока. Но всъщност, даже е изненадващо, че успяхме да реагираме толкова бързо на ситуацията и да затворим пробойните при спрените доставки на природен газ от руска страна.

По темата, кое е по добре, да се купува природен газ по спотови цени или да се разчита на дългосрочни договори, Начев наблегна на това, че трябва да правим разлика за типа дългосрочен договор. Според него, договора с „Газпром”, който беше в сила до 2019-а година, е бил изключително неизгоден за България, тъй като цените са били фиксирани към нефтените деривати. „След 2019-та година договора беше променен- 70 на сто спот пазар и 30% по дългосрочен договор с „Газпром”. Васко Начев призна, че в момента спотовият пазар е нестабилен, волатилен и цената на природния газ е поскъпнала спекулативно, не без съдействието на руската компания „Газпром”

Според Начев тази година, а може би и следващата, цените на природния газ ще останат високи, а през 2024-та, ще влязат в нормални граници, далеч отвъд спекулативните, каквито наблюдаваме в момента.

На въпрос, какво се случва с родните ни ТЕЦ-ове, особено на фона на информацията, че голяма част от западноевропейските държави, разконсервират дейността на своите топлоелектрически централи, Начев отговори, че е изключително добре, че на нас не ни се налага да минаваме през този проце,с тъй като нашите ТЕЦ-ове все още са работещи.

Това ни дава предимство. Ясно е, че няма с какво да бъде заместен природният газ, който Европа се опитва да ограничи като внос от Русия. Единственият вариант са въглищата и това е причината фокусът отново да бъде изместен към ТЕЦ-овете, които ползват тези горива. Централите ни на въглища произвеждат над 47% целия енергиен микс.


Начев прогнозира, че затварянето на ТЕЦ-овете ни, ще бъде изместено като хоризонт с поне 5-6 години, заради енергийната криза. Според него това не важи само за нас, а за Европа. Зелената сделка и цялата свръхамбициозна програма на ЕС за зелена енергия минава на заден план, каза Васко Начев.

Той допълни, че България не би трябвало да се притеснява от евентуално прекратяване на износа на ядрено гориво за „АЕЦ Козлодуй” от руска страна, тъй като имаме гориво за следващите две години. С други думи, няма опасност от рязко спиране на произвежданата енергия от атомната ни централа

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09

Мира Радева: В България липсва нужната приемственост между поколенията в политиката

Четвърто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и поема управлението на държавата до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т.г. и евентуално сформиране на редовен кабинет. Президентът представи състава на новия кабинет и тежките предизвикателства пред екипа на служебния премиер Гълъб Донев. Какви..

публикувано на 04.08.22 в 08:55

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец. „Вносът на зърно от..

публикувано на 03.08.22 в 09:00

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град.  "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова.  Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в..

обновено на 01.08.22 в 11:59

Stefan Schmidt (VAN CANTO): "Никога няма да направим кавър на "Bohemian Rhapsody"

Интервю с Stefan Schmidt (VAN CANTO) Немската банда VAN CANTO никога не е идвала в България. Групата съществува вече 16 години и има 8 издания – акапела и ударни. Всички останали инструменти се изпяват. „To the Power of Eight” е последният албум на VAN CANTO и се появи през 2021 година. Stefan Schmidt, лидерът на групата, даде специално интервю..

публикувано на 01.08.22 в 21:15