Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Васко Начев
Снимка: стопкадър

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.

 За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без константен доставчик:

За момента успяваме да закърпим положението, тъй като става дума за еднократни действия, от момента на спиране доставките на „Газпром”. Това е с уточнението, че изработването на дългосрочен договор не става от днес за утре. Понякога отнема от пет до шест месеца, за да бъде сключен подобен договор. Важно е да се работи в тази посока. Но всъщност, даже е изненадващо, че успяхме да реагираме толкова бързо на ситуацията и да затворим пробойните при спрените доставки на природен газ от руска страна.

По темата, кое е по добре, да се купува природен газ по спотови цени или да се разчита на дългосрочни договори, Начев наблегна на това, че трябва да правим разлика за типа дългосрочен договор. Според него, договора с „Газпром”, който беше в сила до 2019-а година, е бил изключително неизгоден за България, тъй като цените са били фиксирани към нефтените деривати. „След 2019-та година договора беше променен- 70 на сто спот пазар и 30% по дългосрочен договор с „Газпром”. Васко Начев призна, че в момента спотовият пазар е нестабилен, волатилен и цената на природния газ е поскъпнала спекулативно, не без съдействието на руската компания „Газпром”

Според Начев тази година, а може би и следващата, цените на природния газ ще останат високи, а през 2024-та, ще влязат в нормални граници, далеч отвъд спекулативните, каквито наблюдаваме в момента.

На въпрос, какво се случва с родните ни ТЕЦ-ове, особено на фона на информацията, че голяма част от западноевропейските държави, разконсервират дейността на своите топлоелектрически централи, Начев отговори, че е изключително добре, че на нас не ни се налага да минаваме през този проце,с тъй като нашите ТЕЦ-ове все още са работещи.

Това ни дава предимство. Ясно е, че няма с какво да бъде заместен природният газ, който Европа се опитва да ограничи като внос от Русия. Единственият вариант са въглищата и това е причината фокусът отново да бъде изместен към ТЕЦ-овете, които ползват тези горива. Централите ни на въглища произвеждат над 47% целия енергиен микс.


Начев прогнозира, че затварянето на ТЕЦ-овете ни, ще бъде изместено като хоризонт с поне 5-6 години, заради енергийната криза. Според него това не важи само за нас, а за Европа. Зелената сделка и цялата свръхамбициозна програма на ЕС за зелена енергия минава на заден план, каза Васко Начев.

Той допълни, че България не би трябвало да се притеснява от евентуално прекратяване на износа на ядрено гориво за „АЕЦ Козлодуй” от руска страна, тъй като имаме гориво за следващите две години. С други думи, няма опасност от рязко спиране на произвежданата енергия от атомната ни централа

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15