Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Клетка за пеперуди - сблъсък на консерватизма с човечността

Снимка: pixabay.com

Атанас Атанасов поставя на варненска сцена „Клетка за пеперуди“.

Премиерата на пиесата  е в края на септември. Режисьорът разказва за различията с филма „Клетка за птици” и възприемането на нови ценности в наши дни.

Ние правим тази пиеса, този спектакъл в малко по-различно време, казва Атанасов.

Време, което е по-актуално сега. Темата е от 96-а година, тогава се гледаше като някакво голямо изключение, а сега това си е стандартно.

Слава Богу времето е вече различно. Отношенията разглеждани в спектакъла и в самия филм се гледат от страната на хора, които са адски привързани. Където има едно истинско чувство, независимо от всякакви социални различия, политически, психологически, сексуални и така нататък, се възприема като нещо по-нормално. Ако има някакъв друг поглед, то е да вложим малко повече хумор в цялата тази история. Разбира се, аз имам пристрастие към музиката, към танца, защото ми се струва, че театърът е по-синтетично изкуство. Колкото повече обединяваме музика, театралност и в най-чистия си вид танца, толкова повече внушенията биха могли да бъдат по-интересни и по-добри. Още повече, че наистина, ръководейки се от времето, в което живеем, изкуството е все повече в по-широки смислови значения.

Това, което трябва да отбележим, въпреки че сега еднополовите връзки се възприемат за нещо по-обичайно, но виждаме, че когато се организират прайдове като тези в София и какви остри сблъсъци има. Притеснявате ли се, че може да помислят, че се отдавате на модата, защото сега сякаш тази тема е по-модерна?

Няма мода в тези отношения. Още повече, че тука става въпрос за едно заведение. Предполагам, че във Варна има сексшоп.

Има едни много нещастни места, където на витрините има такива жалки подобия на еротично бельо, че просто като ги видиш ти се иска да бягаш, а не да влезеш.

Ние искаме да избягаме именно от това ниво, да надскочим това ниво. Да минем в една друга сфера, където синът може да приеме, че бащата е бисексуален, а бащата да се зарадва за това, че синът му иска да се ожени. Въпросът вече как консерватизмът на родителите на момичето се сблъсква с по-голямата освободеност и наистина по-голямата човечност на другите - на бащата и неговия партньор. Да стигнем до там, за да спаси политическата кариера на съпруга си, майката на момичето е склонна да предприеме една такава авантюра, че за да не разберат журналистите,  че политикът се намира в този бар, трябва да се преоблекат всички в женски дрехи. В един момент те забравят за какво са се събрали младите. С една дума са готови да спасят политическата кариера за сметка на щастието на дъщеря си.

Това е още по-актуално предвид острата ситуация, която се създаде в държавата. Само че в днешно време по света и в Европа, когато политиците открито заявят своята сексуалност в началото на кампанията и ги избират. Има големи градове в Европа, където има кметове с бисексуална, даже с еднополова ориентация.

Да това е така. Все пак ние не трябва да забравяме къде сме ситуирани. Все пак Балканският полуостров е малко по-различно място. Разбира се има една търпимост.

Всъщност тя не пропагандира тази сексуалност, а е призив за човечност.

Да, абсолютно. И докъде може да доведе амбицията за политическа кариера.  Всъщност да приемаш това, което не си приемал досега, и какви компромиси може да направиш. Щом си склонен да направиш такъв компромис какъв е проблемът и да приемаш родителите на бъдещия съпруг на дъщеря си такъв, какъвто е.

Всъщност това са двама мъже няма баща и майка.

Да, няма баща и майка. Много е любопитна пиесата, много е забавна и е написана с невероятно чувство за хумор.

Тя май не е правена до сега.

Преди много, много години е правена в Сатиричния театър и това всъщност е втората постановка.

Сега кой ще играе тази емблематична роля на Робин Уилямс?

В театъра има много подходящи актьори. Трупата е превъзходна и се работи великолепно. Залагаме на младите колеги от трупата и на тяхното чувство за ритъм и музикалност. Но тук двойката мъже са Стоян и Симеон (бел.ред.- Стоян Радев и Симеон Лютаков). Двама мъжкари, за които това е едно голямо предизвикателство и пада голям смях по време на репетициите.

Чуйте интервюто на Даниела Стойнова с Атанас Атанасов:

 
По публикацията работиха: Алекзандър Ковачев, стажант-редактор
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09

Мира Радева: В България липсва нужната приемственост между поколенията в политиката

Четвърто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и поема управлението на държавата до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т.г. и евентуално сформиране на редовен кабинет. Президентът представи състава на новия кабинет и тежките предизвикателства пред екипа на служебния премиер Гълъб Донев. Какви..

публикувано на 04.08.22 в 08:55

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец. „Вносът на зърно от..

публикувано на 03.08.22 в 09:00

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град.  "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова.  Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в..

обновено на 01.08.22 в 11:59

Stefan Schmidt (VAN CANTO): "Никога няма да направим кавър на "Bohemian Rhapsody"

Интервю с Stefan Schmidt (VAN CANTO) Немската банда VAN CANTO никога не е идвала в България. Групата съществува вече 16 години и има 8 издания – акапела и ударни. Всички останали инструменти се изпяват. „To the Power of Eight” е последният албум на VAN CANTO и се появи през 2021 година. Stefan Schmidt, лидерът на групата, даде специално интервю..

публикувано на 01.08.22 в 21:15