Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клетка за пеперуди - сблъсък на консерватизма с човечността

Снимка: pixabay.com

Атанас Атанасов поставя на варненска сцена „Клетка за пеперуди“.

Премиерата на пиесата  е в края на септември. Режисьорът разказва за различията с филма „Клетка за птици” и възприемането на нови ценности в наши дни.

Ние правим тази пиеса, този спектакъл в малко по-различно време, казва Атанасов.

Време, което е по-актуално сега. Темата е от 96-а година, тогава се гледаше като някакво голямо изключение, а сега това си е стандартно.

Слава Богу времето е вече различно. Отношенията разглеждани в спектакъла и в самия филм се гледат от страната на хора, които са адски привързани. Където има едно истинско чувство, независимо от всякакви социални различия, политически, психологически, сексуални и така нататък, се възприема като нещо по-нормално. Ако има някакъв друг поглед, то е да вложим малко повече хумор в цялата тази история. Разбира се, аз имам пристрастие към музиката, към танца, защото ми се струва, че театърът е по-синтетично изкуство. Колкото повече обединяваме музика, театралност и в най-чистия си вид танца, толкова повече внушенията биха могли да бъдат по-интересни и по-добри. Още повече, че наистина, ръководейки се от времето, в което живеем, изкуството е все повече в по-широки смислови значения.

Това, което трябва да отбележим, въпреки че сега еднополовите връзки се възприемат за нещо по-обичайно, но виждаме, че когато се организират прайдове като тези в София и какви остри сблъсъци има. Притеснявате ли се, че може да помислят, че се отдавате на модата, защото сега сякаш тази тема е по-модерна?

Няма мода в тези отношения. Още повече, че тука става въпрос за едно заведение. Предполагам, че във Варна има сексшоп.

Има едни много нещастни места, където на витрините има такива жалки подобия на еротично бельо, че просто като ги видиш ти се иска да бягаш, а не да влезеш.

Ние искаме да избягаме именно от това ниво, да надскочим това ниво. Да минем в една друга сфера, където синът може да приеме, че бащата е бисексуален, а бащата да се зарадва за това, че синът му иска да се ожени. Въпросът вече как консерватизмът на родителите на момичето се сблъсква с по-голямата освободеност и наистина по-голямата човечност на другите - на бащата и неговия партньор. Да стигнем до там, за да спаси политическата кариера на съпруга си, майката на момичето е склонна да предприеме една такава авантюра, че за да не разберат журналистите,  че политикът се намира в този бар, трябва да се преоблекат всички в женски дрехи. В един момент те забравят за какво са се събрали младите. С една дума са готови да спасят политическата кариера за сметка на щастието на дъщеря си.

Това е още по-актуално предвид острата ситуация, която се създаде в държавата. Само че в днешно време по света и в Европа, когато политиците открито заявят своята сексуалност в началото на кампанията и ги избират. Има големи градове в Европа, където има кметове с бисексуална, даже с еднополова ориентация.

Да това е така. Все пак ние не трябва да забравяме къде сме ситуирани. Все пак Балканският полуостров е малко по-различно място. Разбира се има една търпимост.

Всъщност тя не пропагандира тази сексуалност, а е призив за човечност.

Да, абсолютно. И докъде може да доведе амбицията за политическа кариера.  Всъщност да приемаш това, което не си приемал досега, и какви компромиси може да направиш. Щом си склонен да направиш такъв компромис какъв е проблемът и да приемаш родителите на бъдещия съпруг на дъщеря си такъв, какъвто е.

Всъщност това са двама мъже няма баща и майка.

Да, няма баща и майка. Много е любопитна пиесата, много е забавна и е написана с невероятно чувство за хумор.

Тя май не е правена до сега.

Преди много, много години е правена в Сатиричния театър и това всъщност е втората постановка.

Сега кой ще играе тази емблематична роля на Робин Уилямс?

В театъра има много подходящи актьори. Трупата е превъзходна и се работи великолепно. Залагаме на младите колеги от трупата и на тяхното чувство за ритъм и музикалност. Но тук двойката мъже са Стоян и Симеон (бел.ред.- Стоян Радев и Симеон Лютаков). Двама мъжкари, за които това е едно голямо предизвикателство и пада голям смях по време на репетициите.

Чуйте интервюто на Даниела Стойнова с Атанас Атанасов:

 
По публикацията работиха: Алекзандър Ковачев, стажант-редактор


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15