Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носят ли варненци маски в автобусите?

| обновено на 13.07.22 в 10:43
Снимка: Радио Варна

Варна е един от градовете в страната с най-голяма заболеваемост от Covid-19. Морската столица е вече в жълтата зона, но въпреки това, на този етап не се предвиждат нови противоепидемични мерки.

Носенето на маски на закрито е с пожелателен характер. Така е и в автобусите от Градски транспорт. Хората с маски там са рядко срещана гледка. Спазването на дистанция също е трудно постижимо, особено когато автобусът се препълни. Към тази картина можем да прибавим жегата, пътниците, които затварят прозорци, защото им е хладно, както и кашлящи и кихащи хора без маски. Всички тези неща будят притеснение у някои граждани, пътуващи с градския транспорт, но има и такива, които не се страхуват да се возят без предпазна маска. Не се притесняват и ако някой кихне или се закашля. Това е изводът от анкетата, която проведохме сред варненци на няколко спирки в центъра на града.

"Винаги си нося маска в чантата и си я слагам в автобуса, тъй като имам три внучета вкъщи и трябва да мисля и за тях", коментира възрастна гражданка. Друг варненец заяви, че често прави забележка на кашлящи хора без маска в автобуса, но това не дава резултат.

"Не сядам на седалките, а се возя прав, тъй като така по-лесно мога да се изместя", каза още той.

"Не се притеснявам. Дори и да кашлям, не бих сложила маска. Имам си собствена позиция по въпроса. Преболедувала съм. Знам, че ваксинираните също могат да пренасят заразата и не мисля, че маската може да помогне с нещо", коментира варненка, която скоро се е върнала от Италия.

"Въпреки повишението на случаите, не се притеснявам да се возя без маска", заяви друг гражданин, който беше категоричен, че не се страхува от нищо.

"Ако се закашлям, ще се изместя. Не мисля, че ако човек се закашля, това означава, че е болен", заяви младо момиче на спирката.

Чуйте анкетата на стажанта Алекзандър Ковачев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черно море - едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарасне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

На 29 юли започва 32-рият Международен фолклорен фестивал във Варна (ПРОГРАМА)

От 29 юли до 1 август във Варна ще се проведе 32-рото издание на Международния фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват ансамбли над 400 артисти от 8 държави. Гостуват фолклорни формации от Украйна, Словакия, Черна гора, Грузия, Китай, Тимор-Леще и Албания. Домакини и тази година са добре познатите на публиката Фолклорен..

публикувано на 25.07.24 в 12:10

25 юли - Успение на св. Анна

На 25 юли Православната църква отбелязва Успение на Света Анна - блажената смърт на света Анна или както канонически се нарича - Успението ѝ. Света Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на..

публикувано на 25.07.24 в 09:19
Плаж к.к.

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба

Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на  170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог  Сабина Максимова.  Т ака на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140..

публикувано на 24.07.24 в 14:00

Възпитаници на две варненски училища спечелиха награди от международни младежки фестивали

Студио „Рошавата гарга“ към ОУ „Черноризец Храбър“ в морската столица получи две отличия на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който се проведе във Варна. Учениците и техните ръководители спечелиха специалната награда на името на основателя на фестивала – академик Хачо Бояджиев, за филма „Съдът на децата“. На Международния..

публикувано на 24.07.24 в 12:35

Честваме Св. великомъченица Христина

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир. Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка,..

публикувано на 24.07.24 в 09:35