Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Срещу вятъра" - литературни фрагменти от Красимир Симеонов

| обновено на 02.08.22 в 16:54

"Срещу Вятъра" е книга, събрала стремленията на близки и далечни хора, които Красимир Сименов среща по време на неговите пътувания. Времето, прекарано с тях, оставя в него белези, които така и не зарастват.

"Утре е Благовещение и си спомних за Наско - едно детенце, което вече не е сред нас...

БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Видях за последно мъничкия Наско миналия четвъртък.

Бях му обещал да отида.

Влизам в коридорчето на вледенената квартира и Ани веднага ме дръпва за ръкава:

- Направи нещо, Краси!!! – очите й са два черни кладенеца.

Мълча.

Забравена от мъжа си, без никакви близки, за разкъсаната от човешките зверове майка детето й е единственото спасение. И разпятие.
Преглъщам буцата в гърлото си и влизам при Наско. Той лежи, диша бавно и тъжно; нослето му е съвсем изтъняло, но зайчетата в очите му все така проблясват. Шепна му:

- Насе, идва пролетта и пак ще те возя на мотора! Готов си, нали?

За миг очите му стават големи - поема си тежко въздух, протяга ръка към моята и я стисва. Виждам, че иска да ми каже нещо и се навеждам:

- Гледай мама да не плаче много... Всичко ще е наред..."


Всеки върви по своя Път сам - сред неволи и дръзновение. И в търсене на труднодостъпното щастие, пише Красимир Симеонов.

"Кратки фрагменти, съвсем кратки текстове, които съм писал по време на моите пътувания дали в страната или в чужбина с мотора. И от тази гледна точка книгата е различна. В нея това, което ще успеят читателите да видят, са нещата, които всеки ден виждаме около себе си. И тяхната, може би донакъде, съвсем тъжна страна."

Хората, които се занимават с мотоциклети, дават вид на една безгрижност. И все пак фрагментите в "Срещу вятъра" всъщност не са никак жизнерадостни, коментира Красимир Симеонов.

"Хората, които битуват в мото средите са много отговорни към социалната проблематика, много сърцати момчета и момичета. От тази гледна точка ние вземаме отношение. Това се забелязва често, когато подкрепяме някоя справедлива кауза, за която се борят обикновените хора. Нашият фокус винаги е била съдбата на обикновения човек."

"Срещу Вятъра" ще Ви изправи пред стихиите, в мига, в който те започнат да Ви обгръщат, когато застанете на този Път. Ще ви чакам там.

Представянето на "Срещу Вятъра" на Красимир Симеонов ще бъде на 2 август в Радио Варна.

Повече за книгата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53
Провадия-Солницата

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

На първи август започва 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 31.07.24 в 09:05

Изложба "Порцеланът – вечният спътник на лукса" представя  Етнографски музей-Варна

Експозицията на Етнографски музей – Варна навърши 50 години на 27 юли 2024 г. По този повод днес, на 30 юли /вторник/ от 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Порцеланът – вечният спътник на лукса". В нея са включени избрани порцеланови предмети от бита на заможните български домове след Освобождението. Повечето от тях са от..

публикувано на 30.07.24 в 15:01