Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърменето е биологична норма, не екзотичен избор

Световна седмица на кърменето под мотото „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“ ще се състои за 16 поредна година у нас. В Световния алианс за кърмене участват лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. В него фигурират членове и страни - симпатизанти на мрежата на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други международни и национални сдружения, неправителствени организации. Те организират традиционна глобална кампания от 1 до 7 август, с цел - подпомагане на майките и бебетата да започнат кърменето по най-добрия начин и да преодолеят трудностите в кърмаческия период. 

От 2006-та насам, не е минала година без да организираме кампания за кърменето, за да покажем, на обществеността и най- вече на институциите и цялата държавност, че кърменето е от изключително важно значение както за здравето на майките, така и за живота и здравето на бебетата“. Това каза за Радио Варна Райна Бояджиева, председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и старша акушерка в Отделението по гинекология в областта на онкологичните заболявания.

Още през 2006-та година стартирахме проект в болницата в която работех, този проект ни донесе и приза „Болница приятел на бебето“ който се връчва от УНИЦЕФ и от Световната здравна организация. За да получим този приз трябваше да работим по правила поставени ни точно от тези две организации- „Десет правила за успешно кърмене“- каза Бояджиева.

„Варна беше първия град в България който получи приза. В рамките на този проект трябваше да обучаваме майките как да кърмят правилно и да опровергаем много стереотипи, които се изразяваха в неправилни съвети, дори и от лекари, по отношение на кърменето. С други думи, трябваше да наложим една нова философия. В този период, майките смятаха за модерно, да не кърмят“- допълни тя.

Каква е целта на кампанията която предстои, да се покаже как е правилно да се кърми или защо е необходимо бебетата да се къмят. Хората си мислят, че кърменето е естествен процес който се проявява с раждането на бебето, като при животните.

Райна Бояджиева: Правилно се изразихте, много е важен подхода и в двете направления. Кърменето е биологична норма, не екзотичен избор. То е толкова естествено, колкото и раждането. Майките трябва да знаят, че по модерно е да се кърми, отколкото бебетата да се изхранват с адаптирани млека, така както беше преди 15-тина година назад във времето. Освен правилния начин на кърменето и ползите от него, трябва да покажем колко е важно и от икономическо и екологично естество. Защо? Защото мойчиното мляко освен, че е най- доброто, то винаги е прясно и стерилно, с хранителни вещества и антитела. Това е най- добрия старт за детето.

По повод това какъв хранителен режим трябва да спазват кърмачките, битуват много митове и легенди, разказва и Инна Ненова, председател на консултативния съвет на акушерките към БАПЗГ Варна и член на УС на регионалната колегия. „Повечето майки нямат необходимата база, за да презицират твърде многото информация в днешно време. До колко е авторитетна, осъвременена, реалистична и приложима. Колкото до това какви храни трябва да се избягват, необходимо е да се обсъди с лицето което консултира майката, защото за една жена някои продукти не са подходящи, а за друга, трябва да избягва коренно различна храна. За нас е важно да има едно разнообразно хранене, защото по този начин част от хранителните вещества, по отношение вкусови предпочитания преминават в кърмата и един вид запознават с нея бебето. Още повече, кърменето, на фона на захранването има изключително благоприятен ефект, тъй като се понижава изключително много риска от алергична реакция към дадената хранителна група. Не на последно място, българката е на едно от челните места по стартово кърмене- почти 60% от всички родилки се опитват да кърмят. За съжаление, колкото повече нараства времето за кърмене, толкова по надолу слизаме в класацията и едва 30% от майките кърмят след 6-тия месец. А СЗО препоръчва кърмене поне до половин година.

Как се отразяват на кърмата тютюнопушенето и алкохола?

Ненова: Според мен трябва да се избере най- правилния подход. В никакъв случай не одобрявап пушене по време на кърмене, но когато личния избор на майката налага това, нека бъде след като е накърмила бебето, за да има време да изхвърли част от никотина в организма си. Същото се отнася и до алкохола- при прием на алкохол е необходимо за известно време да избягва кърменето, за да може той да бъде редуциран и изхвърлен от организма и да не бъде предаден към бебето

Бояджиева: И все пак трябва да се знае, че тези вещества преминават бариерата, тойест никотина отива в кърмата. Тоест майката трябва да е наясно, че при тютюнопушене и прием на алкохол, бебето също приема част от тези вещества.


Кои са главните стереотипи и народни схващания за кърменето?

Бояджиева: Най- основния, че кърменето не трябва да става веднага, че майката трябва да си почине първите дни. Бебето трябва да бъде поставено на гърда възможно най- рано след като се роди, ако състоянието му позволява това. При едно нормално раждане, дори преди да се клампира пъпната връв, бебето трябва да е до майката, за да може само да поиска да засуче. Дори при раждане със секцио, след излизане от упойка, акушерката трябва да стои до майката с бебенцето,за да може да и го даде. Има изградени много лоши болнични практики в някои от родилните болници, например след оперативно раждане, бебето да се дава на третия ден, това е абсурдно.

Друг стереотип- кърменето на три часа. Това също е абсолютно неправилно. На три часа се хранят само децата които са на изкуствено хранене. Кърменето е на поискване, когато бебето пожелае да суче. Такива стереотипи съществуват и до ден днешен и болниците трябва да са места където не само се лекува, но и се поставя нова философия, за това как се развива живота. Кърменето осигурява едно по здраво поколение, защото кърмените деца са наистина по здрави деца.

За отказа от кърмене поради естетически причини.

Бояджиева: Да, майки са се отказвали от кърмене за да не развалят бюста си. Тук може да споменем и силиконовите импланти- те не са пречка за кърмене. Жените не трябва да се притесняват, те не пречат при кърмене. Той се поставя под мускула и не се засягат млчените жлези. Тук важна роля имат консултантите по кърмене, акушерките и не на последно място, бащата на бебето, който трябва да подкрепя майката

Ненова: Подготовката за кърменето започва още през първите седмици на бремеността. Не случайно, първите признаци които карат една жена да се замисли, дали не е бременна, са болката, напрежението и чувствителността на гърдите. Така че, самата бременост има негативен ефект върху бюста, а не самото кърмене. И тук е важно да наблегнем, че самата бременост ще има отражение, без значение дали ще кърмят. За това, да не разглеждаме естетиката като предпоставка за отказ от кърмене.

За кърменето, КОВИД-19 и ваксинирането.

Бояджиева: През последаната година и майките и цялата общественост бяха обхванати от притеснение, въпросът с ваксинирането по време на бременост или по време на кърмене остава отворен. Според последни изследвания от миналата година, ваксинирането не вреди, напротив, осигурява много стабилен имунитет за майката и същевременно тя предава антитела и към плода.

Ненова: Много по добре е майката да се ваксинира по време на бремонст или кърмене отколкото да разчита на естествен имунитет и изобщо да не се ваксинира. Още повече че една ваксинация в посочените срокове, в хода на бремонст или кърмене дава възможност за предаване на антитела и на бебетата, които на този етап представляват група която не подлежи на ваксинация

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме огромно щастие

Строителният предприемач Георги Крайчев е човекът, открил, и благодарение на когото статуята от римско време, открита във Варна, в момента се намира в Археологическия музей. Тя ще бъде част от експозицията на културната институция, а тепърва предстоят и резултатите от работата на археолозите и реставраторите.  Във Варна откриха напълно..

публикувано на 15.10.24 в 17:20

Аглика Олтеан: След спектакъла "Както ви харесва" публиката ще излезе от театъра пречистена, по-добра и по-щедра

"Както ви харесва" от Уилям Шекспир е най-новата постановка на Варненския драматичен театър. Премиерните спектакли ще бъдат на 16 и 17 октомври от 19 часа на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров".  "Както ви харесва" е първата постановка в България на Габор Томпа, румънски режисьор, президент на Съюза на театрите в Европа. Драматург на спектакъла е Аглика..

публикувано на 15.10.24 в 08:30

Столетницата Стоянка Райчева: На никого зло не съм направила

Стоянка Райчева, която живее от 22 години във Варна, навърши достолепните 100 години. Тя има две дъщери, петима внуци и шестима внуци и споделя, че рецептата за дълголетие е много проста. "На никого зло не съм направила - на мен са правили, но аз не отмъщавам", коментира Райчева.  Силният характер на столетницата крепи цялата фамилия. Работила..

публикувано на 14.10.24 в 09:36

Да видиш света през призмата на фотографията

Кино-Фотоклуб ВАРНА е клуб с дълга и славна история, мястото в морската столица, където се събират хора с интереси в областта на киното и фотографията. Това е уникален за страната ни клуб, чиято дейност е свързана с изложби, благотворителност, проекти с други варненски творци, пленери, участия и награди от конкурси. Ангел Ненов ръководи..

публикувано на 12.10.24 в 17:10

След интервю по Радио Варна, ЦИК разпореди машините за гласуване да бъдат почистени

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова се е разпоредила всички машини за гласуване да бъдат почистени, съобщи БНР. Пред БНТ Камелия Нейкова е подчертала, че в изборите на 27 октомври няма да бъдат използвани машини, които са създавали проблеми по време на вота през месец юни. Експерти: Гланцираната хартия е..

публикувано на 11.10.24 в 14:26

Психолог: Това, което ни се случва, е проекция на нашия вътрешен свят

Един психично здрав служител или работник е човек, който е в мир със себе си, щастлив е и е доволен от това, което представлява. Това е идеален образ. Той на практика не съществува. Това коментира пред Радио Варна варненският психолог Валентина Антонова. Тя уточни, че човек трябва да е готов за стрес и напрежение на работа, защото няма как..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Доц.д-р Даниела Митова

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..

публикувано на 09.10.24 в 08:07