Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокът с птиците във Варна

5-етажен жилищен блок във Варна събира погледите на шофьори и минувачи. Фасадата му е изрисувана от всички възможни страни с птици, които са добре познати у нас, например гълъб и кълвач. Автор на рисунките е добричлията Дамян Николов, който от няколко години е сред известните графити артисти във Варна и обучава младежи в Българското графити училище.

Творението на Дамян Николов е до кръговото кръстовище, близо до пожарната във Варна:

"Цялата сграда е като галерия на българските птици. Те са нарисувани реалистично, има някои, които са разположени в местата в които живеят. Всички птици се виждат, просто трябва хората да си направят труда да обиколят около сградата, ще останат учудени какво може да се създава със спрейовете", казва Дамян Николов.

12-13 са птиците нарисувани от Дамян. Работил е сам и му е отнело два месеца. Най-голямата рисунка е на гълъб – той е разположен между два етажа.

А Дамян Николов всъщност е бил нает от инвеститора да изрисува съседна сграда за да не се загрозява новото строителство:

"Така се получи, че ние нарисувахме първите три птици по съседната сграда, с разрешението на собствениците естествено. Освежихме я, тя стана красива и собственикът-инвеститор, след като видя резултата почна да гледа върху неговата сграда и запита, ама защо не можем и ние да направим нещо подобно по нашата сграда, защото то става по-красиво."

Дамян Николов от години се опитва да работи за подобряване на градската среда във Варна. Настоява, че трябва да се обособи място където любителите на графити изкуството легално да рисуват.

А той самият през есента подготвя изложба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23