Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

| обновено на 01.08.22 в 11:59

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град. "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова. Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в красиво луксозно издание.

"Животът на всеки от нас се побира в десетина изречения. Има дни, дори години, минали, без да ни оставят спомен. Като че друг ги е живял вместо нас. Човек невинаги знае, че е жив. И идва ден, когато - за да се увери! - той си брои белезите: външни - от нанесените му рани, вътрешни - от раните, които той е нанасял.
Тази книга е такава: сборник белези от съществуването. Тук са подбрани дори синините, с които идните битки ще ме отличат."
Неда Антонова

– Какво е животът?
– Времето, през което Сърцето се превръща в Душа.
– Какво е Любов?
– И Господ не знае. Той само повтаря: "Обичайте се!"
– Какво е Надеждата?
– Нашето доверие в бъдещето.
– Какво е Времето?
– Реката, която тече през нас и се влива в Небето."
Из книгата

Светлана Вълкова разговаря с Неда Антонова:

Това е една по-различна книга. Изкристализирали бисерчета, мисли, които сте събирали цял живот. Лесно ли Ви беше да ги намерите тук-там в книгите, в съзнанието си и да ги направите на книга?

Лесно не бих казала, защото тази книга ми отне всъщност неволно четиридесет години. Това са неща, които са ми минавали през ума, или всъщност са преживявания, които са изкристализирали така в отделни изречения през всичките тези четиридесет години. Но аз имах, като всеки книжен човек, постоянството да ги записвам. И записвайки ги, разбира се, голяма част от тях отпаднаха. После се получи една книга, която се състои от отделни изречения, но те нямат връзка помежду си, тъй като всяко едно изречение е възникнало в основата или в атмосферата на едно точно определено преживяване. И всичките те, събрани, нанизани на конец, ако мога да кажа, изразяват целия ми досегашен живот.

Защо е важна за Вас тази книга? С какво?

Защото обичам живота си. Защото обичам всичко, което ми се е случило, макар че не всичко е било успех, не всичко е било радост, имало е и трудни моменти, имало е много трудни моменти. И въпреки всичко живота си аз го смятам за сполучлив. Обичам го. И с огромно удоволствие го синтезирах някакси в тези изречения, защото ще дойде вероятно време, когато вече много неща няма да помня, но ще си чета тази книга и ще се връщам в годините, когато животът е бил друг.

Казахте, че най-трудно Ви е било да формулирате, да разберете времето...

Да, защото никой не може да каже какво е това времето. Откъде идва времето? Къде отива? Какво прави с нас? Какво ние правим от него? И всъщност кой е по-силният от нас? Дали времето прави от нас това, което иска, или ние го употребяваме за наши идеи и цели, и нужди? И след като не успях да намеря за себе си формулата, сметнах, че то е нещо, което, минавайки през нас, се влива в небето.

Остават ли много въпросителни след тази книга за Вас? Или имате отговори?

Не бих казала, че въпросителните са много, защото годините ми са много и досега съм смогнала да отговоря за себе си на най-важните и случаи, и проблеми, и неща, които съм преживяла, така че сега смисълът на тази книга е да ми помогне по-спокойно да преживея старостта.

Защо избрахте това заглавие? Казахте, че много хора Ви питат, но отговорът е доста интересен. „Пепел от мислеща тръстика”.  

Първо Блез Паскал е казал, че човекът е мислеща тръстика. В смисъл такъв, че устоява на всякакви бури и ветрове, без да се пречупи. А като се има предвид, че когато стъблата на тръстиката се изгорят, остава пепел, за мен тя символизира словото, което остава след човека, когато него вече го няма. Така че аз исках да имам това слово, едва ли не като документ, че съм живяла.

Колко дълъг е пътят от сърцето до душата?

От сърцето до душата пътят е винаги на еднакво разстояние, защото той е паралелен. Сърцето живее някак си емоционално, повече живее и повече преживява, а душата повече превръща в закони и в познание това, което сърцето е преживяло. 

Целият разговор е в звуковия файл:


Неда Антонова е автор на повече от двайсет романа. На голям читателски интерес се радва трилогията "Възкресените", а също така "Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски", "Баладата. Любовта на Ботев и Венета" и романът "Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски". Книги на Неда Антонова са преведени на френски, руски, чешки и полски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15