Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

| обновено на 01.08.22 в 11:59

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град. "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова. Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в красиво луксозно издание.

"Животът на всеки от нас се побира в десетина изречения. Има дни, дори години, минали, без да ни оставят спомен. Като че друг ги е живял вместо нас. Човек невинаги знае, че е жив. И идва ден, когато - за да се увери! - той си брои белезите: външни - от нанесените му рани, вътрешни - от раните, които той е нанасял.
Тази книга е такава: сборник белези от съществуването. Тук са подбрани дори синините, с които идните битки ще ме отличат."
Неда Антонова

– Какво е животът?
– Времето, през което Сърцето се превръща в Душа.
– Какво е Любов?
– И Господ не знае. Той само повтаря: "Обичайте се!"
– Какво е Надеждата?
– Нашето доверие в бъдещето.
– Какво е Времето?
– Реката, която тече през нас и се влива в Небето."
Из книгата

Светлана Вълкова разговаря с Неда Антонова:

Това е една по-различна книга. Изкристализирали бисерчета, мисли, които сте събирали цял живот. Лесно ли Ви беше да ги намерите тук-там в книгите, в съзнанието си и да ги направите на книга?

Лесно не бих казала, защото тази книга ми отне всъщност неволно четиридесет години. Това са неща, които са ми минавали през ума, или всъщност са преживявания, които са изкристализирали така в отделни изречения през всичките тези четиридесет години. Но аз имах, като всеки книжен човек, постоянството да ги записвам. И записвайки ги, разбира се, голяма част от тях отпаднаха. После се получи една книга, която се състои от отделни изречения, но те нямат връзка помежду си, тъй като всяко едно изречение е възникнало в основата или в атмосферата на едно точно определено преживяване. И всичките те, събрани, нанизани на конец, ако мога да кажа, изразяват целия ми досегашен живот.

Защо е важна за Вас тази книга? С какво?

Защото обичам живота си. Защото обичам всичко, което ми се е случило, макар че не всичко е било успех, не всичко е било радост, имало е и трудни моменти, имало е много трудни моменти. И въпреки всичко живота си аз го смятам за сполучлив. Обичам го. И с огромно удоволствие го синтезирах някакси в тези изречения, защото ще дойде вероятно време, когато вече много неща няма да помня, но ще си чета тази книга и ще се връщам в годините, когато животът е бил друг.

Казахте, че най-трудно Ви е било да формулирате, да разберете времето...

Да, защото никой не може да каже какво е това времето. Откъде идва времето? Къде отива? Какво прави с нас? Какво ние правим от него? И всъщност кой е по-силният от нас? Дали времето прави от нас това, което иска, или ние го употребяваме за наши идеи и цели, и нужди? И след като не успях да намеря за себе си формулата, сметнах, че то е нещо, което, минавайки през нас, се влива в небето.

Остават ли много въпросителни след тази книга за Вас? Или имате отговори?

Не бих казала, че въпросителните са много, защото годините ми са много и досега съм смогнала да отговоря за себе си на най-важните и случаи, и проблеми, и неща, които съм преживяла, така че сега смисълът на тази книга е да ми помогне по-спокойно да преживея старостта.

Защо избрахте това заглавие? Казахте, че много хора Ви питат, но отговорът е доста интересен. „Пепел от мислеща тръстика”.  

Първо Блез Паскал е казал, че човекът е мислеща тръстика. В смисъл такъв, че устоява на всякакви бури и ветрове, без да се пречупи. А като се има предвид, че когато стъблата на тръстиката се изгорят, остава пепел, за мен тя символизира словото, което остава след човека, когато него вече го няма. Така че аз исках да имам това слово, едва ли не като документ, че съм живяла.

Колко дълъг е пътят от сърцето до душата?

От сърцето до душата пътят е винаги на еднакво разстояние, защото той е паралелен. Сърцето живее някак си емоционално, повече живее и повече преживява, а душата повече превръща в закони и в познание това, което сърцето е преживяло. 

Целият разговор е в звуковия файл:


Неда Антонова е автор на повече от двайсет романа. На голям читателски интерес се радва трилогията "Възкресените", а също така "Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски", "Баладата. Любовта на Ботев и Венета" и романът "Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски". Книги на Неда Антонова са преведени на френски, руски, чешки и полски.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ ще глоби Община Варна за кризата с отпадъците

На Община Варна ще бъде наложена санкция от 3 до 10 000 лева заради кризата с боклука. Това каза Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ-Варна. Най-големи нарушения в сметопочистването са констатирани в районите "Одесос" и "Приморски".  Поискали сме от община Варна  да ни се предостави информация на какво се дължи това замърсяване в града. Това каза в..

публикувано на 11.08.22 в 08:58

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна.  Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с..

обновено на 10.08.22 в 20:25

Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE): "Моите ментори винаги са били James Hetfield и Kirk Hammett"

Интервю с Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE) BULLET FOR MY VALENTINE са банда от Уелс, която се събира през 1998 година. Групата става част от метъл сцената на Кардиф, дебютът й „The Poison” е позлатен. BULLET FOR MY VALENTINE имат няколко награди на „Kerrang!” и „Metal Hammer”, а през 2021 издадоха и седмия си албум, едноименен, който само..

публикувано на 10.08.22 в 20:17

Орхан Мехмедов (MCC "Братя във Вятъра"): "Добро винаги трябва да се прави"

Четири дни, по четири групи на ден. За втори път в средата на август. Така изглежда второто издание на рок фестивала „Varna Rock Adventure”. И този път организаторите са рокерите от най-стария мотоклуб в България „Братя във вятъра”. И този път домакин е паркът в квартал "Аспарухово". Първото издание на фестивала беше обвързано с 30-годишнината на "Братя..

обновено на 09.08.22 в 12:20

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09