Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прекратиха маратона „Галата-Варна“

Прекратиха маратона „Галата-Варна“.

Лошите метеорологични условия станаха причина за това.

 Много, много силен вятър, 12 метра в секунда накарахa cъдиите да вземат това решение.


Все пак има завършили и победители в тазгодишното издание.

 24 състезатели завършиха преди спирането на маратона.

За втори път в историята на маратона, проявата се прекратява. Всъщност преди много години състезанието е било отложено с един ден.

Антон Моралийски, състезател на плувен спортен клуб „Астери“- Варна спечели 82-рото издание на плувния маратон „Галата-Варна“. Времето му 1:02 53 ч.

На второ място остана Владислав Терзиев от „Черно море“ с 1:04 ч, а трети завърши Радослав Тодоров с време 1.06 ч.

При жените на първо място е варненката Калина Николаева-1.06.11 ч.

Втора остна Калина Захариева от ГД-спорт- Благоевград, а Олга Рибалко от отбора на Левски остана на трето място.

Организатори на маратона са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“.

 Председател на Организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних.

Още в репортажа на Даниела Стойнова:209 бяха  участници от  11  страни, сред които Турция, Русия, Украйна и Сингапур.

Първи сред мъжете стана студентът по медицина от Варна Антоний Моралийски, който участва за трети път в плувното състезание, а при жените - Калина Николаева от Варна.

Даниела Стойнова разговаря с двамата победители:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С едно училище по-малко във Варненско от тази учебна година

С 8 училища по-малко в страната започна новата учебна година. Едно от тях е Основното училище „Христо Ботев“ в село Николаевка, община Суворово. Годината е 1847-а, когато в Николаевка отваря врати първото в областта българско светско училище. Първият учител в него е поп Константин Дънов, баща на Петър Дънов. 175 години по-късно училището..

публикувано на 27.09.22 в 16:26

Експерт: Все повече от бранша започват да преосмислят туризма

Туристическият сектор в световен мащаб се е възстановил почти 60% от нивото преди пандемията. Резултатите за България са по-добри, ние сме постигнали 75% от това, което е било през 2019 година. Това каза Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. „Да преосмислим туризма“ , това е мотото, което Световната организация по туризъм към..

публикувано на 27.09.22 в 16:20

Няма да продават гори край авренското село Синдел на частен инвеститор

Горите в землището на авренското с. Синдел остават общинска собственост. На провелото се днес заседание на Общинския съвет в Аврен кметът на общината Емануил Манолов оттегли докладната си записка за приемане на инвестиционно предложение от немска фирма, която искаше да закупи 3 170 декара горски земи. Причината - в последствие фирмата се е отказала,..

обновено на 27.09.22 в 15:20

Тема с продължение: Премахват огражденията на улица "Орех" във Варна (ВИДЕО)

След протест пред община Варна започна премахването на огражденията, които ограничават достъпа до улица "Орех" в кв. "Победа" във Варна. Протестиращите, които имат закупени апартаменти в новопостроените жилищни комплекси в района, настояха да бъдат предприети незабавни действия.  Казусът продължава вече две години. За този период са водени редица дела...

публикувано на 27.09.22 в 11:26

Жители на кв. "Победа" излязоха на протест за отваряне на ул. "Орех"

Жители на новопостроените комплекси в кв. "Победа" излязоха на протест за отварянето на ул. "Орех", на която неправомерно са поставени ограждения от частна фирма, което ограничава достъпа до нея. Те настояват Община Варна да предприеме незабавно действия. Казусът продължава вече две години. За този период са водени редица дела. Административен съд- Варна..

обновено на 27.09.22 в 10:44

30 задържани във Варненско при спецакция на полицията (СНИМКИ и ВИДЕО)

30 души са задържани във Варненско при провеждането на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и търговията с гласове. Проверени са 914 души. Това каза комисар Илиян Илиев, началник Сектор "Охранителна полиция" при ОД на МВР - Варна. Акцията е започнала в 0,00 часа. Има задържани за производство и разпространение на..

публикувано на 27.09.22 в 10:38

„Дизайн Код Варна” събира ученици, студенти, урбанисти и дизайнери

„Дизайн Код Варна” ще събере урбанисти и млади дизайнери, за да дискутират по проблемите на градската среда в морската столица и да дадат идеи за подобряването й. Събитието ще се проведе на 14.10.2022г.(петък) в новото алтернативно пространство на Варна „ReBonkers” от 19 до 21ч. Събитието  в частност е „Дизайн Код Таляна”, тъй като в Стара Варна..

публикувано на 27.09.22 в 09:40