Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Световния ден на мързела: Какво ги мързи най-много да правят варненци?

Снимка: Радио Видин

Мързелът – това е идеален начин да си почиваш, преди да си се изморил. Авторът на тази максима е неизвестен. Може би го е домързяло да си напише името. От повече от 100 години датата 10 август се отбелязва като Световен ден на мързела.

Психолози обясняват мързела като състояние, в което човек е загубил мотивация и воля вследствие на депресия. А също и защото е изправен пред определен брой задачи и не знае какво да прави. Някои определят мързела като естествена реакция на организма, когато  има нужда от почивка. Да не забравяме, че един от първите закони на мързелуващите гласи, че човек се ражда и живее за да си почива.

Световният ден на мързела се отбелязва в много държави по света, но особено интересен е начинът на честването му в град Итагуи (Колумбия). Там на 10 август по улиците се появяват дюшеци и хамаци, които целят да провокират стресираните хора да се поспрат за известно време и да си отдъхнат. 

Ако погледнем от друг ъгъл, понякога мързелът може да роди и някои нови иновативни идеи. Питам се, дали именно поради мързел не са се появили миялната машина, ексалаторът, асансьорът, пералнята и други човешки изобретения, които са неизменна част от битието ни днес.

Много често свързаме пролетната умора с мързела, тъй като в този период хората са по-летаргични. Дали пък в летните жеги човек също не го домързява?

Анкета сред варненци показа, че хората ги мързи повече от обикновено заради горещото време. На въпрос какво най-много ги мързи да правят, преобладаващия отговор сред мъжете беше пускането на пералня и миенето на чинии. Дамите - да разхождат домашните любимци или да се разхождат в жегата. Учениците - писането на домашни и решаването на задачи по математика За сметка на това, повечето от анкетираните споделиха, че никога не ги е домързявало да спортуват.

Чуйте репортажа и анкетата на Иван Барбов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските скаути с инициатива за борба с климатичните промени

Организация на българските скаути кани младежи на възраст от 15 до 29 години да се включат в конкурс с мото „Земята се нуждае от нашата помощ“ - за най-добри малки инициативи в изпълнение на дейности за борба с климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.  Намерете..

публикувано на 24.09.22 в 09:11
Чудобой 2021

Чудобой в града – състезание за малки и големи във Варна

Градска версия на дългогодишното състезание Чудобой, което се провежда в района на Чудните скали, предстои през почивните дни във Варна – на 24 и 25 септември. Това обяви за Радио Варна Аспарух Вълчев от организаторите. Идеята е да достигне до повече хора, които обичат спорта и забавленията, но нямат възможност да пътуват извън града. Проявата е..

обновено на 23.09.22 в 10:15

По пътя на 30-ката

7 км, 17 минути, 11 пътници, около 300 мл. гориво на човек, еднопосочно. Това е равносметката за един пътник в новата автобусна линия с номер 30 във Варна, направена от екипа на Радио Варна, който тръгна по пътя на 30-ката от спирка "Бриз" до крайната "Добрева чешма". Новата автобусна линия № 30 във Варна, която обслужва жителите на..

обновено на 23.09.22 в 09:51
Орхан и приятелят му Стефан

Малкият мислител от село Цонево

В дългополското село Цонево живеят 1700 души. Сравнително населено място, предвид масовото обезлюдяване на българските села. Не са останали много млади хора, но все пак има училище. Сред възпитаниците му е шестокласникът Орхан Октай. Често сте чували за някое дете, че не се интересува от нищо, а само си гледа в телефона или с часове гледа игри на..

публикувано на 23.09.22 в 09:25

Обявиха допълнителен прием за школите на ОДК

Общинския детски комплекс във Варна обяви допълнителен прием за учебната 2022/2023 година в следните школи: школа за гражданско образование "Детски младежки парламент - Европейски мост", литературен клуб "Касталия", школа за компютърни презентации "ПрезИмпро", школа по иконопис, пожароприложен спорт и хандбал. Електронната система за прием ще бъде..

публикувано на 22.09.22 в 15:40

Рисунки на морски създания украсиха "Севастопол" във Варна

Рисунки на морски създания изпъстриха центъра на Варна. Деца оцветяват с тебешири голяма картина, пресъздаваща морския свят, на улицата около пл. "Севастопол". Инициативата е част от Европейския ден без автомобили. 

публикувано на 22.09.22 в 12:20
Александър Кинов с елфическо наметало, каквото са имали Сам и Фродо

Самознай Майтапер за празника на хобитите

22-ри септември е Световен ден на хобита. За първи път е отбелязан през 1978 година . На този ден са родени, с разлика от няколко десетилетия, най-обичаните хобити в света - Билбо Бегинс и Фродо Бегинс. Измислените от Джон Толкин герои са част от плеядата невероятни създания, с които той заселва Средната земя. Именно персонажите и..

публикувано на 22.09.22 в 10:00