Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РИОСВ ще глоби Община Варна за кризата с отпадъците

Снимка: Иван Барбов

На Община Варна ще бъде наложена санкция от 3 до 10 000 лева заради кризата с боклука. Това каза Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ-Варна. Най-големи нарушения в сметопочистването са констатирани в районите "Одесос" и "Приморски". 

Поискали сме от община Варна  да ни се предостави информация на какво се дължи това замърсяване в града. Това каза в ефира на Радио Варна директорът на РИОСВ-Варна Ерджан Себайтин. Той заяви и, че изисква  да се предоставят графиците за извозване на отпадъците, както и колко контейнери са разположени.

 Да предоставят анализ за необходимостта от промяна в тези графици за извозване на отпадъците и контейнерите. С оглед на това, град Варна в летните месеци да не се затрупва с отпадъци. Същевременно съм разпоредил проверка на Чистотата на града, която трябва да приключи в рамките на три дни, каза Себайтин.

Констатациите до сега какви са?

 Градът е в окаяно състояние, по отношение на чистотата и битовите отпадъци. Сметоизвозващата фирма не може да се справи с тази дейност. Това е видно и от акта който Община Варна е санкционирала фирмата. Нас обаче това не ни интересува, а това до колко общинската администрация е успяла да организира дейността на сметоизвозващата фирма

Важно е и какъв е контролът?

От РИОСВ сме описали в писмо, че по чл. 19 от Закона за управление на отпадъците, кмета на община Варна персонално носи отговорност. До колкото знам, тази отговорност той я е прехвърлил на съответния директор на дирекция.

Ще има ли акт за общината или ще бъде издадена препоръка?

Себайтин: Това, което ще направи РИОСВ Варна, е да се мине към наказателно постановление по чл. 19, защото няма как да не реагираме на така създалата се ситуация. Това е персонален акт който предвижда глоба от 3 000 до 10 000 лв, към лицето което отговаря за чистотата в града.

Подробности чуйте от интервюто на Даниела Стойнова с Ерджан Себайтин:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година.  Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 28.09.22 в 07:56

Дишам, спя, спортувам - нещата, които никой не може да направи вместо нас

Най-важното упражнение, което е и с най-голямо значение за нашето здраве, стойка и дълголетие, и дори правилното подреждане на зъбите и черепно-лицеви кости е дишането. При това дишането през носа, казва Дойчин Кършовски. Именно така се казва и първата му книга на български език – „Дишам”, която е част от поредица, в която е отредено..

обновено на 27.09.22 в 11:30

"Ковачът" – вечната тема за изкушението да имаш всичко

Вечната тема за изкушението да имаш всичко, но да дадеш душата си, изкарва сенките на показ във филма "Ковачът" на Десислава Чутуркова. "Ковачът" е невербален филм по мотиви на Братя Грим. В него един много способен ковач е изкушен от силите на злото да продаде душата си в замяна, на което ще получи безкрайно богатство. Сделката гласи, че дяволът ще..

обновено на 26.09.22 в 11:10

Виктор Минчев: В рекламата всичко е въпрос на добра идея

За много от младите хора мечтаната професия е свързана с това тя да предоставя възможността за творческа изява, да позволява работа извън офис, да е свързана с комуникациите и да отразява дневния ред на съвременното общество. Една от областите, които обединяват всичко това, е рекламата, а една от най-харесваните дейности в нея е тази на..

публикувано на 23.09.22 в 10:02

Иван Църов: 22 септември е една от най-важните дати в историята ни, която години наред беше недооценена

Преди 114 години във Велико Търново с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България.  Според д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей в старопрестолния град, датата 22 септември е една от най-важните и значими в историята ни. Той обаче допълни, че дълги години тя е била недооценена. На този ден, в църквата "Св. 40..

публикувано на 22.09.22 в 07:56

Ще се повишават ли наемите на студентските общежития?

Едно от най-важните при кандидатстване в университет от страна на бъдещите студенти и техните родители е материалната база на висшето училище. Голям процент от висшистите живеят в общежитията към университета, тъй като им излиза по-евтино да излязат на квартира. Според Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските..

обновено на 21.09.22 в 21:13