Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Горещниците на Николай Янакиев

„Горещници” е най-новата изложба на художника Николай Янакиев. Тя е подредена във варненската галерия "Тереза Зиковска". Картините в „Горещници” не са вдъхновени от лятото, макар че може да се направи подобна връзка, а от неустоимата горещина на Жената, повдига завесата на провокацията Николай Янакиев.

"Мога да кажа, че това са красивите женски тела, от Жената въобще. По принцип Жената е нашето огледало, в което се оглеждаме, с надеждата да намерим нещо от нея в нас."

До колко е успешен опитът, ще кажат зрителите, категоричен е художникът.

"Мнението на зрителите е много важно. Но по-важно е мнението на колегите. Защото, все пак, друго е колега да те оцени по достойнство."

Повече за изложбата "Горещници" на Николай Янакиев чуйте в звуковия файл.


 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата „110 години от Балканската война: варненци и войната” се открива днес

„110 години от Балканската война: варненци и войната”.  Това е името на изложба, подредена в Музей за история на Варна. В нея с визуални материали и документи са проследени основните моменти в Балканската война, както и участието на варненци в нея. Изложбата напомня   за  ролята  на  българските  политици  и военни дейци в събитията, и..

публикувано на 05.10.22 в 16:03

Образователният модул на арт форума „Изкуството като противодействие“ с вход свободен

Художественият форум „Изкуството като противодействие“ - най-мащабното събитие за годината в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, отваря вратите на галерията за своя образователен модул. Лекциите от образователният модул на проекта ще бъдат на 6 и 7 октомври 2022 в залата на третия етаж на ГХГ - Варна. Темата, около..

публикувано на 05.10.22 в 11:27

Показват в изложба участието на варненци в Първата световна война

Изложба, посветена на 110-та годишнина от Балканската война ще покаже участието на варненци в нея. Откриването в на 5 октомври в Регионалния исторически музей. Експозицията напомня за ролята на българските политици и военни дейци в събитията, за героизма на обикновените войници в боевете. Използваните материали – документи, картички и фотографии..

публикувано на 04.10.22 в 13:32

Библиотеката във Варна с изложба за Ейбрахам Линклън

Американската читалня при Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна представя гостуващата изложба „Ейбрахам Линкълн. Портрет на един президент.” Изложбата се организира и предоставя от Посолството на САЩ в Българиq и разказва за живота и делото на шестнадесетия президент на САЩ – Ейбрахам Линкълн (1809-1865). В са включени документи и..

публикувано на 04.10.22 в 11:16

THE CENTER празнува 20 години с TWENTER

The Center ще предизвикат всички сетива в TWENTER - историята на една модерна култура.  На 4-ти октомври от 19:30 в Двореца на културата и спорта - Варна, центърът за модерна култура The Center ще отбележат 20 години от своето създаване. Twenter – историята на една модерна култура е спектакъл с подзаглавие - multivisual live performance, тъй като..

публикувано на 04.10.22 в 10:48

Изкуството не може и не бива по никакъв начин да обслужва властта

Кинокритикът Деян Статулов представи за първи път във Варна книгата си (Не)възможната свобода.  В нея той разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948 - 1989 година и какъв е нейният механизъм. "Понякога, докато четях някои архивни единици, бях огорчен и смутен да видя чисто документално за творци,..

публикувано на 03.10.22 в 13:00

Скулптурен портрет на Петър Райчев откриват в Международния ден на музиката

В Международния ден на музиката 1 октомври 2022 г., когато Държавна опера Варна вдига завеса за новия творчески сезон 2022-2023, бюст паметникът на Петър Райчев ще заеме достойно място в оперния театър, основан от легендарния певец през 1947 г. Събитието бележи поредната кулминация в програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна...

публикувано на 01.10.22 в 15:10