Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Михаил Мутафов - почетен гражданин на Варна

3
Актьорът Михаил Мутафов
Снимка: ТПМЦ-Варна

На тържествена церемония за Деня на Варна 15 август 2022 г. големият актьор Михаил Мутафов, епоха в историята на Варненския драматичен театър, ще бъде удостоен с високото звание Почетен граждани на Варна.

Завършил ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев, Михаил Мутафов идва заедно със своя професор през 1975 г. във Варненския драматичен театър, за да му посвети целия си творчески път. Със своите над 100 роли от българската и световната драматургия, той оставя ярка диря в историята на нашия театър. Предпочитан актьор на Станчо Станчев, Стоян Камбарев и Явор Гърдев - тримата режисьори, белязали израстването на Варненския театър във важни периоди от неговото развитие, Михаил Мутафов създава в техните постановки забележителни персонажи. Сред тях се открояват Индианецът в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман и Крап в "Последната лента на Крап" от Самюел Бекет на режисьора Станчо Станчев; Перо в "Черна дупка" от Горан Стефановски и Прохор Железнов в "Майката. Васа Железнова 1910" от Максим Горки на режисьора Стоян Камбарев; Марат в „Марат/Сад“ от Петер Вайс и Туполски в "Пухеният" от Мартин Макдона на режисьора Явор Гърдев.

Отстоявайки години наред изключитеното си артистично присъствие, Михаил Мутафов отдавна се е превърнал в емблема на Варненския драматичен театър. Неговата поява на сцената винаги е театрален празник. Личната си харизма и високото си актьорско майсторство Михаил Мутафов пренася и в киното, като се снима в над 40 филма, сред които многократно награждаваните „Циклопът“, реж. Христо Христов; „Дзифт”, реж. Явор Гърдев; „Островът”, реж. Камен Калев; „Чест”, реж. Павел Веснаков; „Вездесъщият“, реж. Илиян Джевелеков“ и др.

Наскоро Михаил Мутафов приключи участието си в два филма - английско-българска продукция с работно заглавие „Раят на колела“ и „Безветрие“ на Павел Веснаков. Освен това Мутафов репетира в пиесата „Юн Габриел Боркман“ на Хенрик Ибсен, която поставя във Варненския драматичен театър режисьорът Пламен Марков.

Много са отличията на Михаил Мутафов, сред тях няколко награди „Варна“, „Аскеер“, „Златна роза“, „Икар“, вкл. „Икар“ за чест и достойнство. Званието Почетен гражданин на Варна, пореден израз на признание за неговите професионални и човешки достойнства, големият актьор ще получи на тържествена церемония в Летния театър в Деня на Варна 15 август 2022 г. „Варна ми даде много – с морето и хората около него. Всичко, което съм направил, се дължи на Варна“, споделя Михаил Мутафов по повод последното си отличие.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Майка" на Зорница София грабна Голямата награда на 40-та "Златна роза"

Филмът, вдъхновен от истинска история, разказва за млада жена, която не може да има деца, но, преобразявайки живота на сираци в далечна Африка чрез театрална програма, преоткрива смисъла на думата „майка“. Лентата беше избрана за български представител на наградите "Оскар", но поради разрез с регламента, отпадна от надпреварата. На Фестивала на..

публикувано на 29.09.22 в 23:46

Огнян Георгиев представя изложбата "Светлината на брега"

Изложба-живопис "Светлината на брега" представя тази вечер във Варна художникът Огнян Георгиев. Домакин е галерия "Арт Маркони".  Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко..

публикувано на 29.09.22 в 15:47

Международният куклен фестивал "Златният делфин" - от 1 до 7 октомври във Варна

XVIII Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се проведе от 1-ви до 7-ми октомври във Варна. Домакин е Държавен куклен театър Варна. Билетите за всички представления вече са в продажба - онлайн:  http://vnpuppet.com/купи-онлайн/  или на касата на Кукления театър, ул. "Драгоман" 4.  Програма на XVIII Международен куклен фестивал "Златният..

публикувано на 28.09.22 в 14:26

Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич с вход свободен

Проектът „Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан на 28 септември от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Млади изпълнители, които вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и..

публикувано на 28.09.22 в 11:07

„България нашир и длъж“ оживява по-красива от всякога в новата книга от пътешественика и фотограф Иван Панкев

„България нашир и длъж“ оживява по-красива от всякога в новата книга от пътешественика и фотограф Иван Панкев Авторът на „Планините на България“ се завръща с нов луксозен албум със снимки и 31 пътеписа от различните краища на страната ни. С авантюристичното издание на „Планините на България“ пътешественикът и фотограф Иван Панкев преведе читателите..

публикувано на 28.09.22 в 10:50

"Светлината от брега" изложба живопис на Огнян Георгиев в галерия "Арт Маркони"

Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко възхитителни платна на култови фарове по българското крайбрежие: любимият фар на Шабла, Ахтопол, Емине, Свети Иван, Варна… Названието..

публикувано на 28.09.22 в 10:39
д-р Чавдар Ангелов

Сборник "Храм-паметник Рождество Христово край Шипка" представят във Варна

Представяне на сборника „Храм-паметник Рождество Христово край Шипка“ се състои днес в сградата на Музея на Възраждането във Варна. В книгата са включени научни доклади и изследвания, посветени на изграждането и историята на храма. Повече за идеята на сборника и историята на построяването на храма, чуйте от д-р Чавдар Ангелов – директор на..

публикувано на 27.09.22 в 16:31