Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Мутафов - почетен гражданин на Варна

3
Актьорът Михаил Мутафов
Снимка: ТПМЦ-Варна

На тържествена церемония за Деня на Варна 15 август 2022 г. големият актьор Михаил Мутафов, епоха в историята на Варненския драматичен театър, ще бъде удостоен с високото звание Почетен граждани на Варна.

Завършил ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев, Михаил Мутафов идва заедно със своя професор през 1975 г. във Варненския драматичен театър, за да му посвети целия си творчески път. Със своите над 100 роли от българската и световната драматургия, той оставя ярка диря в историята на нашия театър. Предпочитан актьор на Станчо Станчев, Стоян Камбарев и Явор Гърдев - тримата режисьори, белязали израстването на Варненския театър във важни периоди от неговото развитие, Михаил Мутафов създава в техните постановки забележителни персонажи. Сред тях се открояват Индианецът в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман и Крап в "Последната лента на Крап" от Самюел Бекет на режисьора Станчо Станчев; Перо в "Черна дупка" от Горан Стефановски и Прохор Железнов в "Майката. Васа Железнова 1910" от Максим Горки на режисьора Стоян Камбарев; Марат в „Марат/Сад“ от Петер Вайс и Туполски в "Пухеният" от Мартин Макдона на режисьора Явор Гърдев.

Отстоявайки години наред изключитеното си артистично присъствие, Михаил Мутафов отдавна се е превърнал в емблема на Варненския драматичен театър. Неговата поява на сцената винаги е театрален празник. Личната си харизма и високото си актьорско майсторство Михаил Мутафов пренася и в киното, като се снима в над 40 филма, сред които многократно награждаваните „Циклопът“, реж. Христо Христов; „Дзифт”, реж. Явор Гърдев; „Островът”, реж. Камен Калев; „Чест”, реж. Павел Веснаков; „Вездесъщият“, реж. Илиян Джевелеков“ и др.

Наскоро Михаил Мутафов приключи участието си в два филма - английско-българска продукция с работно заглавие „Раят на колела“ и „Безветрие“ на Павел Веснаков. Освен това Мутафов репетира в пиесата „Юн Габриел Боркман“ на Хенрик Ибсен, която поставя във Варненския драматичен театър режисьорът Пламен Марков.

Много са отличията на Михаил Мутафов, сред тях няколко награди „Варна“, „Аскеер“, „Златна роза“, „Икар“, вкл. „Икар“ за чест и достойнство. Званието Почетен гражданин на Варна, пореден израз на признание за неговите професионални и човешки достойнства, големият актьор ще получи на тържествена церемония в Летния театър в Деня на Варна 15 август 2022 г. „Варна ми даде много – с морето и хората около него. Всичко, което съм направил, се дължи на Варна“, споделя Михаил Мутафов по повод последното си отличие.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

Етнически групи в креативен спектакъл на Арлекин

Всички деца имат таланти и всички ги проявяват по различен начин. Младите таланти на "Арлекин" в партньорство с Международната асоциация на театър за деца и младежи ASSITEJ NORWEY - осъщетсвиха спектакъла "Какво мислиш за мен? /Приятелство чрез изкуства/". Участниците са от  Суворово, Пет могили, Игнатиево, Казашко, Каменар...

публикувано на 24.04.24 в 11:19