Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Красавицата и Звяра“ - Мария Анастасова и Михаил Сървански

3
„Красавицата и звяра“ - Мария Анастасова и Михаил Сървански
Снимка: Държавна опера-Варна

12, 13 август 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022. Българска премиера на мюзикъла „Красавицата и Звяра“

МАРИЯ АНАСТАСОВА

Аз работя от 3 години в Русенската опера, пея в опери и оперети, но съм участвала и в няколко мюзикъла, единият от тях „Големанов“, с реж. Сребрина Соколова. Тя ме покани в кастинга за нейната постановка на мюзикъла „Брилянтин“ във Варна, така че „Красавицата и Звяра“ е втората ми изява в мюзикъл на варненска сцена. Аз съм от поколението, което гледаше първите анимационни филми на Дисни, сега излизат нови версии, които подновяват интереса към тях. Харесвам анимацията, аз самата също се занимавам с анимация, така че когато разбрах за кастинга на „Красавицата и Звяра“ си казах, няма начин да не кандидатствам. Щастлива съм, че ме избраха за ролята на Бел.

Работата върху „Красавицата и Звяра“ много ме обогати и ме научи на неща, които досега не са ми трябвали в операта – фехтовка, танци. Много от колегите са драматични актьори, така че събрах опит за артистичното превъплъщение на сцената, въобще за един месец научих толкова много неща.

Аз съм темпераментен, хиперактивен човек и тези качества ми помагат в определени сцени с моята героиня. Но основното в Бел е нежността. С нежността, която излъчва цялото й същество, тя събужда нежност у Звяра и аз трябваше да се преодолея и да открия мекотата в себе си, за да предам вярно нейния характер.

МИХАИЛ СЪРВАНСКИ

Аз съм драматичен актьор, работя в Сатиричния театър, но имам и опит в пеенето, макар и не толкова професионален, както при Мария. Участвал съм в концертни изпълнениея на различни мюзикъли, но това, което се случва сега във Варна, ми е за пръв път и е изключително вълнуващо. Проект от такъв мащаб много ме респектира. Да се явя на кастинга за „Красавицата и Звяра“ настояваха мои приятели, аз обаче се колебаех и за малко щях да се откажа, но после реших да опитам. Казах си, поне ще знам, че съм опитал. А то излезе точно обратното - получих главната роля и това ме прави щастлив. Благодарен съм на Петко Бонев, че за краткото време, в което имахме възможност да общуваме, забеляза моите качества и ми се довери за тази роля.

Спектакълът съдържа много компоненти и от нас се изискват редица умения – и актьорски, и певчески. Трябва да си непрекъснато в кондиция, за да може да изградиш образа, да си фокусиран и точен в хореографията, в различните бойни техники.

За щастие, аз познавам доста добре образа на Звяра, тъй като преди 4 години бях избран да озвуча самия Звяр за игралния филм на Дисни. Бях одобрен лично от ръководството на Дисни, тъй като записът с гласа се изпраща при тях и там преценяват колко той е подходящ. Тогава работих усърдно върху самия персонаж и детайлите в неговия характер. Това много ми помогна сега в пресъздаването на образа на Звяра, който се променя, извървявайки труден и сложен път. Първоначално Звяра е егоистичен и самозабравил се принц, който макар и да е наказан заради поведението си, не вярва, че любовта ще го промени. Но оказва се, че и той е подвластен на това велико чувство.

Разговорът на Светлана Вълкова с Мария Анастасова и Михаил Сървански е в звуковия файл:


„КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА“
Концерт в костюми
Музика Алън Менкен
Текст Хауърд Ашман и Тим Райс
Либрето Линда Уулвъртън
Режисьор Петко Бонев
Оркестрация Страцимир Павлов
Диригент Страцимир Павлов
Сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова

Сценично движение и пластика Анна Пампулова:

Сценични бойни техники Николай Градинар Дериволков
3D mapping Лора Руневска, elektrick. me
Превод Лилия Бонева
Озвучаване Александър Георгиев
Плакат Славяна Иванова

В ролите:
БЕЛ - Мария Анастасова, Валерия Василенко, Яна Стоянова.,
ПРИНЦ АДАМ/ЗВЯР - Михаил Сървански, Виктор Ибришимов, Мартин Димитриевски
ГАСТОН - Виктор Ибришимов, Велин Михайлов
МОРИС - Тихомир Трифонов, Людмил Петров
ЛЮМИЕР - Калоян Лулчев, Нейчо Петров - Реджи
КОГСУЪРТ - Даниел Добрев, Лев Караван
Г-ЖА ПОТС - Балена Ланджева, Яница Маслинкова, Антоанела Петрова
ЧИП - Васил Желев, Флория Сотиров, Мартин Стоянов, Мария Симонова
Льо Фу - Георги Георгив, Йоан Попов
МАДАМ ГРАНД БУШ - Розалия Желязкова, Василена Андреева
Г-н Д'АРК - Димитър Ялнъзов, Лев Караван
БАБЕТ - Димитрина Германова, Моника Иванова
Глупави момичета - Моника Иванова, Зои Бошнакова, Мойра Янкова, Надя Станоева, Димитрина Германова
МАЕСТРО КАДЕНЦА - Руслан Павлов, Михаил Вълчев
АГАТА - Калина Жекова, Антоанела Петрова

Оркестър и балет на Държавна опера Варна и Варненската детско-юношеска опера с худ. рък. Ганчо Ганчев
12, 13 август 2022, 21.00 - Опера в Летния театър. Премиера за Българи

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47