Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Варна изследват начина на общуване между делфините

3
Снимка: Pixabay

Екип на лабораторията по подводна акустика в ТУ Варна изследва комуникацията, която издават делфините. Апаратурата е монтирана в буй във Варненския залив.

Целта е да запишем дългосрочно звуците, които издават дивите делфини, които са на свобода, каза за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ и един от хората в проекта за поведенчески анализ на комуникационните сигнали, които издават делфините.

За целите на проекта вече са записани звуците, които издават делфините в Делфинариума във Варна. Предстои в лабораторията по изкуствен интелект към висшето училище да бъде анализирана структурата на сигналите и да бъдат групирани.

Проектът е изключително актуален предвид последиците от продължаващата война в Украйна и огромното количество военни кораби, чиито сонари увреждат делфините и водят до нарушаването на комуникацията между тях, каза Ганчев.

Повече може да чуете в звуковия файл.


Свързани подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият учител Борис Георгиев за призванието и професията

28-годишният Борис Георгиев е учител от шест години, той преподава компютърно моделиране и информатика в основно училище "Христо Ботев" в район "Аспарухово " във Варна. Носител е на много награди за най-добър учител, номиниран от своите ученици.  Младият учител казва, че доста е израснал в професията. Според него децата не са се променили много от..

публикувано на 05.10.22 в 17:23

Картографиране на клетките в борбата с рака

Кралската шведска академия на науките реши да присъди Нобеловата награда за химия за 2022 г. на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Карл Бари Шарплес „за развитието на клик-химията и биоортогоналната химия“. Химията с едно щракване се пренася в ново измерение и започва да се прилага в живи организми , обяснява пред Радио Варна проф. Иво Грабчев..

публикувано на 05.10.22 в 16:41

Започна есенното зацветяване на Морската градина

118 000 броя цветен разсад ще бъде засаден в Морската градина на Варна , съобщиха от общинското предприятие “Управление на проекти и озеленяване“. За есенното зацветяване са осигурени 47 000 броя луковици на лалета и 71 000 теменужки - по централната алея на Морската градина, зоната около Слънчевия часовник, край Аквариума, край входа на парка - откъм..

публикувано на 05.10.22 в 16:31

Наши лекари спасиха бебе на 32 дни

Поставиха стент на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация . Интервенцията е извършена в Националната кардиологична болница. Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в кардиологичната болница на 19 септември и са направени допълнителни изследвания...

публикувано на 05.10.22 в 14:07

Къде се влошава качеството на въздуха у нас ?

Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да са радикални, а добре..

публикувано на 05.10.22 в 12:30
Проф. Сашо Пенов

Пенов: Учителите ще останат най-важни за развитието ни като държава

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Международния ден на учителя , който се отбелязва днес. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). "Уважаеми учители, поздравявам Ви по случай Международния ден на учителя и вярвам, че най-трудните години за българския учител вече..

публикувано на 05.10.22 в 10:43

Изграждат нова детска градина във Въглен

Изграждането на нова детска градина ще започне скоро в аксаковското село Въглен. Това разкри пред Радио Варна кметът Георги Господинов. Тя ще бъде изградена на мястото на старата сграда.  Сред основните проблеми в населеното място, чието население е около 1300 човека, остават липсата на канализация и неуредения транспорт. "Неуредиците с..

публикувано на 04.10.22 в 15:20