Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресъздават обявяването на Съединението във Варна с възстановка и концерт на 6 септември

| обновено на 25.08.22 в 12:21
От балкона на тогавашната „Телеграфо пощенска станция“, чиято сграда някога се е намирала между Държавния архив и Съдебната палата във Варна, княз Александър I Батенберг обявява новината за Съединението.
Снимка: Иван Барбов

Мащабно събитие с възстановки, концерт и празнично шествие по повод 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, ще се проведе във Варна на 6 септември. Организатор е основателят на музея "Стара Варна" хаджи Ламбрин Сотиров. 

Именно във Варна, през 1885 година княз Александър I Батенберг обявява пред събралите се хора новината за Съедиението. Това се случва от балкона на тогавашната „Телеграфо пощенска станция“, чиято сграда някога се е намирала между Държавния архив и Съдебната палата. Местните хора посрещат вестта ентусиазирано и организират шествие под звуците на духова музика. 

Събитията от онова време ще бъдат пресъздадени на същото място с възстановка, в която ще вземат участие представители на читалищата във Варна, както и родолюбивите дружества "Традиция", "Дръзки", "Братя по оръжие" и "Бран". Хаджи Ламбрин Сотиров обаче запази в тайна кой ще се превъплати в ролята на Княз Александър I Батенберг.

"Поканили сме представители на всичките 26 читалища във Варна да участват в събитието, облечени с народни носии и стари градски облекла. Ще бъдем свидетели на един голям хубав концерт на Духовия оркестър на Военноморските сили на Република България и ще чуем автентичните химнове и маршове от 1885 година", сподели с вълнение Ламбрин Сотиров.

Организацията на събитието е започнала преди няколко месеца, а целта на основателя на музея "Стара Варна" е всичко да бъде пресъздадено автентично и до най-малкия детайл. Ще има и много изненади за гражданите.

Ламбрин Сотиров покани всички варненци и гости на града да присъстват на събитието, което започва от 18.00 часа, облечени в народни носии или стари градски облекла. 

Освен възстановките и концерта, в който участие ще вземат и ученици от НУИ "Добри Христов" с ръководител Алексей Енчев, всички участници и гости на събитието ще изиграят и право хоро.

"Остават 10-ина дни, но аз вярвам, че ще се справим. И ако тази година сме няколкостотин души на площада, вярвам че догодина ще сме хиляди", каза още Сотиров.

Бюджетът за организацията на събитието е наполовина събран, каза още Ламбрин Сотиров и призова всеки, който желае да помогне да дари средства на Фондация "Стара Варна".

Тазгодишното събитие във Варна поставя основите на още по-мащабно отбелязване на Деня на Съединението догодина.

"Догодина, когато целият гардероб вече е изграден и готов с всички костюми и аксесоари, бюджетът ще послужи да поканим много приятели и съмишленици от цяла България и да направим жива телеграфна връзка с Пловдив. Благодарение на Николай Цаневски, който колекционира стара техника, градът притежава работещ телеграфен апарат и догодина ще установим телеграфна и видеовръзка с Пловдив", каза още Ламбрин Сотиров.

Предстои и заснемането на документален филм.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Хаджи Ламбрин Сотиров:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00