Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха екстрадицията на руснака, запалил паспорта си във Варна

| обновено на 25.08.22 в 11:55
3
Алексей Алчин
Снимка: Радио Варна

Апелативният съд отмени решението на Окръжния съд и отказа екстрадицията на Алексей Алчин, руснакът, който изгори паспорта си пред сградата на Генералното консулство на Русия във Варна. Магистратите постановиха освобождаването му, както и отмениха мярката му за неотклонение.

Това е един много хубав ден за българското правосъдие и за отстояването на самостоятелността на българската държава, която преследва европейските ценности, каза адвокатът на Алчин Герман Германов. Съдът възприема тезата, че за Алчин съществува една много реална опасност от влошаване на неговото положение поради политически причини, с оглед на тази антивоенна позиция, която той зае тук в България, посочи Германов. Адвокатът допълни, че Апелативният съд е преценил, че има реална опасност за живота на Алчин, докато Окръжният съд е подходил твърде формалистично и буквално.  Решението не подлежи на обжалване, уточни Германов. Единствено опасенията са за ново искане за екстрадиране, ако в Русия му наложат присъда.

Разговор на Даниела Стойнова с Герман Германов:


Днес Апелативният съд показа на целия свят, че България се придържа към европейските принципи за свобода и права на човека, каза Алчин. Той поздрави украинския народ по случай Деня на независимостта и пожела Украйна да не се предава и да се бори до победата. 

Алксей Алчин остава във Варна, а след 6 месеца ще получи решение за постоянно пребиваване.



Казусът предизвика бурни реакции в обществото, десетки граждани и общественици се обявиха в подкрепа на Алчин. 

Вчера пред сградата на съда отново имаше протестиращи, сред които известният български режисьор Галин Стоев. Според него обвиненията са скалъпени. Защо българският съд приема условията на държава, която се държи като терорист, попита Стоев. Той е убеден, че няма никаква гаранция, че Алчин получи справедлива присъда в родината си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как гласуват хора с увреждания при липса на 10 души за разкриване на подвижна избирателна секция?

От няколко години Красимир Вълев, който е с един крак и се придвижва много трудно с патерици, не може да гласува, разказа самият той за Радио Варна. Вълев живее в кв. „Аспарухово“ и всеки път се обажда в районното кметство, за да заяви, че е с увреждане и да се запише за ползване на мобилна урна. От кметството обаче му казват, че няма записани..

публикувано на 22.05.24 в 07:45

Слънчево време, възможно е слабо да превали

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, но ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачноист и преди обяд по Северното Черноморие, а следобед главно във вътрешността на района са възможни слаби превалявания. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт, над Североизточна България предимно от..

публикувано на 22.05.24 в 05:53

Адресите без ток

На 22.05.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Бяла - района на пристанище Бяла и ул. Свети Атанасий. В периода 20.05.2024 - 23.05.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за..

публикувано на 22.05.24 в 05:00

Предлагат учредяване на фонд за проекти в областта на туризма

Специализиран фонд за подкрепа на проекти в областта на туризма обсъдиха на първото си заседание днес членовете на работната група "Маркетинг и реклама" в рамките на Консултативния съвет по въпросите на туризма. Тя има за цел да изработи стратегия за популяризиране на дестинация Варна на нови пазари и да разшири крилете на летния туристически сезон,..

публикувано на 21.05.24 в 20:21

Туристическият бранш за проблемите: Липса на кадри и лоша инфраструктура към плажовете

Сериозен остава проблемът с кадрите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от персонал в хотели и ресторанти, през здравни специалисти, които обслужват както плажовете, така и курортните комплекси, та до полицаи, които гарантират сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и съоръжения. Проблемите с брегоукрепването, които са не..

публикувано на 21.05.24 в 19:15

Вдигат заплатите на всички преподаватели в държавните университети с 290 лева

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите, предаде БНР. Още през..

публикувано на 21.05.24 в 18:46
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Калин Стоянов: Най-много сигнали за търговия с вот от Варна и Бургас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна, предаде БНР. "До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушаване на изборния процес, имаме образувани 26 досъдебни производства като в тази цифра..

публикувано на 21.05.24 в 18:21