Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коловоз 2" - социално ангажирано изкуство в градска среда

„Коловоз 2“ (2022) е културно събитие на арт-кадетите на „Аморфа Академия за създатели на културен живот” към Младежка фондация „Аморфа“ със специални гости Надежда Дичева – съвременен танцов артист, Михаела Аройо – фотограф и Елиян Аройо – актьор.

"Коловоз 2" обединява фотография, съвременен танц, литература и градска среда, каквато е ЖП гарата във Варна.

От една страна "Коловоз 2" е пътуване, преселване и миграция, а от друга - бягство и завдръщане.

"Коловоз 2" е съвременен танцов пърформанс „Песен за сън“ на танцовия артист и хореограф Надежда Дичева. Основен акцент е съвременния бежански въпрос на базата на непосредствени срещи с хора търсещи закрила на територията на Република България, активисти и организации работещи на терен.


"Коловоз 2" е фотографската изложба „Корен“ на Михаела Аройо, която документира животa на бесарабските българи, които живеят в Молдова и Украйна.


"Коловоз 2" е интерактивна литературна инсталация „Хрониките на гарата“ на актьора Елиян Аройо.


"Коловоз 2" е красиво, неудобно, ярко - дълго чаканото завръщане у дома и среща с преживяване, което е често отбягвано. Повече чуйте в звуковия файл от арт-кадетите на „Аморфа Академия за създатели на културен живот” Весела Тодорова и Кристиян Недялков.

Началото на "Коловоз 2" е от 18 часа на 26 август на ЖП гарата във Варна.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35

Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна

Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави ще обсъждат възможностите в морската столица да се създадат по-добри условия за развитие и обмен на местните творци и за представяне на съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

Детски хор "Добри Христов" представя програмата си за Световния фестивал за мир във Виена

С участие в 13-тото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена ще приключи 71-вият сезон на Варненския Детски хор "Добри Христов". Варненският детски хор и смелостта да отидеш на конкурс Хоровото пеене бори стреса и депресията Талантите на хор "Добри Христов" - без фанфари и грим Фестивалът е в средата на юли, а..

публикувано на 14.06.24 в 11:05
Кадър от филма на Божана Станева

Деца снимаха късометражни филми по стихове на Георги Господинов

"Кино убежища" – под това мото се състоя открит урок на кино школа „Братя Люмиер" към Общински детски комплекс, гр. Варна. Събитието се проведе на 12 юни в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Тази година децата приключват своята работа в школата с различни късчета кино - те снимаха късометражни истории, инспирирани от..

публикувано на 13.06.24 в 16:34
автор: Калия Калъчева

„Помниш ли?“ - живопис на Калия Калъчева и Стоян Илев

От 13-ти юни до 2 юли варненската галерия "Ларго" представя художниците Калия Калъчева и Стоян Илев със съвместна изложба. Двамата автори показват серия от живописни платна, създадени специално за изявата им в морския град. Експозицията е озаглавена "Помниш ли?" и изследва темата за паметта и спомените чрез силата на визуалното изкуство,..

публикувано на 13.06.24 в 15:27

„Операта – музикална живопис“ през погледа на художници от Италия

Изложба под наслов „Операта – музикална живопис“ се откри на 12 юни на Сцена Ротонда в Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Два часа по-късно на Основна сцена се състоя концертното изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф, съвместен проект на Държавна опера Варна с МТФ „Варненско лято“..

публикувано на 13.06.24 в 11:13