Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече българи се обучават за водолази, за да се гмуркат по света

10
МК "Приятели на морето"
Снимка: личен архив



Завишен  интерес към обучението за водолази има тази година. Това каза за Радио Варна Дарина Иванова, председател на варненския Морски клуб „Приятели на морето” и професионален водолазен инструктор. За курсовете, които клубът провежда всяко лято, интерес проявяват хора от 14 до 50 години. Ако предишни години са се записвали основно, за да превърнат водолазното дело в своя професия, сега повечето се обучават, за да се забавляват, да пътуват по света и да се гмуркат, обясни Иванова.

Трудно ли е Черно море за гмуркане

"По време на обучението казваме на курсистите, че нашето море е трудно и когато те се научат в него да бъдат добри водолази, ще им е по-лесно спускането под вода в други морета.", разказа Дарина. Прилича на шофирането във Варна – ако вземеш шофьорска книжка тук, ще ти е по-лесно да управляваш колата си в чужбина, смее се тя. Преди няколко години от клуба са направили определители и след като наблюдават подводния свят, чрез тях определят какво са видели – животно, растение, ракообразни и т.н. Това допълнително повишава интереса към гмуркането под вода. Почти всеки уикенд пътуват към Северното Черноморие – Тюленово и Шабла, където е много красиво и още повече стимулира желанието на човек да се наслади на красотата в Черно море.

Дарина Иванова

Как се променя Черно море през годините

Дарина Иванова се гмурка от 40 години. През цялото това време вижда как морето се променя и приятната изненада на тази промяна е, че със затопляне на морето, което не е много добре, влизат т.нар. инвазивни морски видове от Средиземно море. В момента има видове риби, които са абсолютно нехарактерни за нашето Черно море. Първо са ги наблюдавали само по Южното Черноморие, но от това лято установяват, че са и по Северното Черноморие. Все още на са установили какъв е техният вид, но едните са много красиви малки рибки, за които тепърва ще питат морските биолози какви са, а другите са т.нар. спарита. Има и още един вид - рибки, които са неонови и са много интересни.

За съжаление виждаме, че прозрачността и видимостта под водата намаляват, което си обясняваме, че е свързано с траленето, тъй като от дълбокото идва мътна вода, сподели Дарина. Тъжно е, че няма миди или се намират такива само на определени места, допълни тя.

За работата на Морски клуб „Приятели на морето”

В момента клубът работи по три големи програми – две от тях свързани с околната среда, едната с водолазно обучение и успоредно с това върви и стопанската им дейност, чрез която се издържат финансово.

Клубът е създаден в края на 1996 година от приятели и съмишленици, имащи отношение към морската проблематика и професии. Членовете на клуба, които са повече от 40 човека, са по различен начин свързани с морето. Те са водолази (спортни и професионални), подводни фотографи, морски еколози, навигатори, ветроходци и други. Дейността на клуба има две условни направления –комерсиално и социално. Първото обхваща ежегодни платени водолазни услуги – от спускане в басейн или плитки води за забавление през курсове за придобиване на водолазна правоспособност.

Второто направление е безплатно обучение на младежи в неравностойно социално положение в различни курсове по специалности „Водолаз” и „Водач на плавателен съд до 40 Бруто регистър тона” в системата на т.нар. „Летни морски академии”.

Приятелите на морето организират редовно екоакции по почистване на морското дъно и крайбрежието. Последната акция беше в края на август тази година, когато извадиха 100 кг. боклуци от морето при трета буна във Варна.


През септември са планирали  да почистят Варненското езеро. Там има много събрани пластмасови отпадъци, но категорично няма да влизат водолази под водата, а ще се обират боклуци само от повърхността и край брега. „Ще призовем всеки, който желае, който има малка лодка, сърф или някакъв малък плавателен съд, да дойде и да ни помогне.“, каза Дарина Иванова.

Клубът създаде онлайн платформа, която има за цел да активизира местните общности да документират чрез фотографии райони по Северното Черноморие, замърсени с пластмаса. Всеки плажувайки на север от Варна може да направи снимка, ако види замърсен плаж и да подаде сигнал  през сайта на клуба в кампанията „Накрая стигам до морето“. Сигналите ще бъдат придвижвани към отговорните институции.

Всички снимки в публикацията са на Морски клуб "Приятели на морето"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10