Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Варна - градът, в който официално е оповестено Съединението

Варна е градът, в който официално е оповестено Съединението на България на 6 септември 1885 година. Княз Батенберг взима решението да подкрепи въстаниците и приема да стане княз на обединена България.  Знаменитите събития са описани в писмо на първия митрополит на Варненска и Преславка епархия - митрополит Симеон, който става свидетел.

В началото на септември князът присъства на военни учения в Шумен. Новината за волята на народа България да се обедини го намира в летния му дворец Сандрово, днешен "Евксиноград". Той се запознава със събитията от телеграма, разказва Донка Николова от Държавен архив - Варна. Батенберг веднага иска да разбере кой оглавява временното правителство и така осъществява комуникация с Георги Странски по телеграфа.

Около 15 часа на шести септември от балкона на „Телеграфо-пощенската станция“ пред събралото се множество варненци князът оповестява събитията в Пловдив и подкрепа за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Вечерта Батенберг се отправя към жп гара Варна, за да пътува до Русе и Търново. Слизайки от каретата, множеството го поема и го носи на ръце до вагона. Влакът е окичен с цветя, сочат исторически 
По улиците на Варна тръгват шествия, като основна група тръгва от Екзарх Йосиф (Шишкова градинка), отправя се към площад „Мусала“ и старата жп гара Варна.

Шествието е съпроводено от духовата музика на 8-ми Приморски пехотен полк и войници. Хората се движат със запалени факли, газеници, лампи и знамена, сочат исторически сведения.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Донка Николова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Charlotte Wessels (екс-DELAIN): "Когато си сам, победите са по-лични, но това се отнася и за провалите"

Интервю с Charlotte Wessels (екс-DELAIN) Вторият самостоятелен албум на бившата вокалистка на DELAIN Charlotte Wessels отново се казва „Tales From Six Feet Under“ с допълнението - част втора. И той е резултат от творческата енергия на певицата, след раздялата й с бандата. Отново е записан в мазето и е продължение на самостоятелното пътешествие на..

публикувано на 04.12.22 в 13:51
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Сезирахме прокуратурата за купуване на гласове от партиите, които сега върнаха хартиената бюлетина

След промените в Изборния кодекс, следващите избори ще се проведат по безобразен начин, точно, както се проведоха изборите на 4 април миналата година, при които във всички секции се гласуваше с машини и хартиени бюлетини. Тогава подадохме информация до прокуратурата за много добре организиран купен вот, точно от партиите, които сега върнаха..

публикувано на 03.12.22 в 14:00

Тенорът Емил Иванов: В Космоса има невероятни цветове – само човек да има желание и време да ги забележи

Един от седемте най-добри тенори в света - Емил Иванов, представя във Варна изложбата си астрофотография „Виж звездите”. Откриването е на 2 декември от 17 часа на сцена „Ротонда” в Държавна опера-Варна. Емил Иванов е бил солист и на Държавната опера във Варна. След 30-годишна блестяща кариера той се посвещава на първата си любов - астрономията...

публикувано на 02.12.22 в 09:00

Българската група THE CASE с втори нов албум

THE CASE се завръщат ударно с втори албум. "Li & Br" - защото между музикантите винаги е имало химия. И от физиката има достатъчно, особено в мъкненето на инструменти насам-натам. „Химията“ в заглавието на новият албум на бандата: „Li & Br” („Литий и бром“) обаче е от друг вид. С литий се третират мании и депресивни състояния. Бромът е символ на..

публикувано на 01.12.22 в 11:10

Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle"): Грузия е много музикална страна с големи културни традиции

Интервю с Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle") Eric Hutchence е грузински диджей, който ще бъде част от концерта на PYOGENESIS и VELIAN в края на тази седмица – 2 декември, София. Той живее в Тбилиси и е част от екипа на "W:O:A Metal Battle", отговаряйки за Грузия, Армения, Азербайджан и Турция. Интервюто с Eric Hutchence ("W:O:A Metal..

публикувано на 30.11.22 в 11:10
Иван Костов

Иван Костов за "Политиката отвътре"

Бившият премиер Иван Костов, който бе начело на правителството в периода от 1997 до 2001 година, представя книгата си "Политиката отвътре" във Варна.   Събитието ще се проведе днес от 18 часа, в Пресцентър на Фестивален конгресен център. Само преди седмица Костов се срещна с българи, живеещи във Великобритания, където представи изданието и своя..

обновено на 29.11.22 в 19:45

Най-бързият българин в малък басейн Дениел Нанков: Има още накъде да се развивам

Състезателят на варненския Плувен Спортен Клуб Черно море Дениел Нанков отново е най-бързият българин в малък басейн. На държавното първенство в Бургас през уикенда той подобри рекордите на 50 и 100 метра свободен стил в малък басейн. Новите най-добри постижения на Дени са 21,81 секунди и 48,04 сек. С него разговаря Иван Симеонов: Очаква..

обновено на 29.11.22 в 08:29