Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Златната роза" от 23 до 29 септември

40-то издание ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие, изложба, посветена на актьорите, които ще помним, представяния на книги, кръгли маси и дискусии, концерти, партита, пийчинг на литературни идеи за филмиране, незабравими срещи с любими звезди.
14 пълнометражни и 5 късометражни филма, подкрепени от НФЦ, ще вземат участие в изданието, а в допълнителната селекция „Открити хоризонти“ ще видим най-новите и акламирани български филми, подбрани от селекционна комисия в състав:режисьорите Ивайло Пенчев и Христо Христозов, и киноведът Людмила Дякова – главен редактор на списание „Кино“.
Председател н журито за пълнометражните филми е Александър Донев - киноисторик, продуцент и дистрибутор. Членове - Ана Гъргич от Хърватия - историк и изследовател на балканско кино; режисьорката и писателка от Косово Блерта Башоли; българската режисьорка Майя Виткова-Косев и режисьорът, сценарист и изследовател на изкуствата – Илко Ганев.
 Късометражните филми ще бъдат оценявани от проф. Ингеборг Братоева - филмов критик и историк, журналиста Силвия Недкова и режисьора Мартин Негрев. Тази година фестивалът има съвсем нова визия, дело на талантливата Радослава Боор.
 А на церемонията по награждаване ще бъде връчена статуетка с нов, красив и метафоричен облик.
Създател на модела е скулпторът и бижутер Надя Розева.
По случай 40-то издание на фестивала на българския игрален филм всички билети в конкурсната програма и в програма „Открити хоризонти“ ще бъдат на промоционалната цена от 4 лева.
Любителите на хубавото българско кино ще имат възможност да гледат и филмите „Мъжки времена“ - по повод 90 години от рождението на Григор Вачков и „Рицар без броня“ - във връзка със 100 години от рождението на Борислав Шаралиев, напълно безплатно. По време на фестивала ще имаме възможност да видим документалния спектакъл по повод 100 години от рождението на Радой Ралин „Една красива грешка“. Ще бъде представена и книга за Стефан Данаилов „Колко е лесно да бъдеш обичан“.
Повече подробности от репортажа на Светлана Вълкова:
Откриването на „Златна роза“ е в петък, от 19 часа, с копродукцията от Сърбия, Хърватия, България и Словакия „Как се научих да летя“.
Част от церемонията ще бъде и невероятната младежка музикална фромация Junior band от търновското училище „Емилиян Станев“.
Миналата година бандата стана първи подгласник в шоуто „България търси талант“. Един от акцентите в програмата, който очаквам с интерес, е филмът на режисьорката Зорница-София „Майка“, който е българската кандидатура за наградите „Оскар“.
Повече информация за фестивала можете да намерите в сайта на „Златна роза“ и в сайта на ФКЦ-Варна.
По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35