Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивалът "Златната роза" от 23 до 29 септември

40-то издание ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие, изложба, посветена на актьорите, които ще помним, представяния на книги, кръгли маси и дискусии, концерти, партита, пийчинг на литературни идеи за филмиране, незабравими срещи с любими звезди.
14 пълнометражни и 5 късометражни филма, подкрепени от НФЦ, ще вземат участие в изданието, а в допълнителната селекция „Открити хоризонти“ ще видим най-новите и акламирани български филми, подбрани от селекционна комисия в състав:режисьорите Ивайло Пенчев и Христо Христозов, и киноведът Людмила Дякова – главен редактор на списание „Кино“.
Председател н журито за пълнометражните филми е Александър Донев - киноисторик, продуцент и дистрибутор. Членове - Ана Гъргич от Хърватия - историк и изследовател на балканско кино; режисьорката и писателка от Косово Блерта Башоли; българската режисьорка Майя Виткова-Косев и режисьорът, сценарист и изследовател на изкуствата – Илко Ганев.
 Късометражните филми ще бъдат оценявани от проф. Ингеборг Братоева - филмов критик и историк, журналиста Силвия Недкова и режисьора Мартин Негрев. Тази година фестивалът има съвсем нова визия, дело на талантливата Радослава Боор.
 А на церемонията по награждаване ще бъде връчена статуетка с нов, красив и метафоричен облик.
Създател на модела е скулпторът и бижутер Надя Розева.
По случай 40-то издание на фестивала на българския игрален филм всички билети в конкурсната програма и в програма „Открити хоризонти“ ще бъдат на промоционалната цена от 4 лева.
Любителите на хубавото българско кино ще имат възможност да гледат и филмите „Мъжки времена“ - по повод 90 години от рождението на Григор Вачков и „Рицар без броня“ - във връзка със 100 години от рождението на Борислав Шаралиев, напълно безплатно. По време на фестивала ще имаме възможност да видим документалния спектакъл по повод 100 години от рождението на Радой Ралин „Една красива грешка“. Ще бъде представена и книга за Стефан Данаилов „Колко е лесно да бъдеш обичан“.
Повече подробности от репортажа на Светлана Вълкова:
Откриването на „Златна роза“ е в петък, от 19 часа, с копродукцията от Сърбия, Хърватия, България и Словакия „Как се научих да летя“.
Част от церемонията ще бъде и невероятната младежка музикална фромация Junior band от търновското училище „Емилиян Станев“.
Миналата година бандата стана първи подгласник в шоуто „България търси талант“. Един от акцентите в програмата, който очаквам с интерес, е филмът на режисьорката Зорница-София „Майка“, който е българската кандидатура за наградите „Оскар“.
Повече информация за фестивала можете да намерите в сайта на „Златна роза“ и в сайта на ФКЦ-Варна.
По публикацията работи: Ваня Славова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скулптурен портрет на Петър Райчев откриват в Международния ден на музиката

В Международния ден на музиката 1 октомври 2022 г., когато Държавна опера Варна вдига завеса за новия творчески сезон 2022-2023, бюст паметникът на Петър Райчев ще заеме достойно място в оперния театър, основан от легендарния певец през 1947 г. Събитието бележи поредната кулминация в програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна...

публикувано на 01.10.22 в 15:10

"Клетка за пеперуди" - премиера на ДТ "Стоян Бъчваров"

„Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре е втората премиера от 102 творчески сезон на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Втората премиера на втората премиера е на 3 октомври на Основна сцена. Режисьор е професор Атанас Атанасов. Зад сценографията и костюмите стои Петя Стойкова, композитор и вокален педагог е Петя Диманова, хореографията е на..

публикувано на 01.10.22 в 15:03

Във Варна започва кукленият фестивал "Златният делфин"

Международният куклен фестивал „Златният делфин“ се завръща. Пет години след последното му издание Кукленият театър във Варна отново е домакин на най-стария фестивал за куклено изкуство в България. Той се провежда на всеки 3 години, а заради пандемията беше отлаган на два пъти. От 1 до 7 октомври варненци и гости на града ще може да избират от 14..

публикувано на 01.10.22 в 08:30

"Майка" на Зорница София грабна Голямата награда на 40-та "Златна роза"

Филмът, вдъхновен от истинска история, разказва за млада жена, която не може да има деца, но, преобразявайки живота на сираци в далечна Африка чрез театрална програма, преоткрива смисъла на думата „майка“. Лентата беше избрана за български представител на наградите "Оскар", но поради разрез с регламента, отпадна от надпреварата. На Фестивала на..

публикувано на 29.09.22 в 23:46

Огнян Георгиев представя изложбата "Светлината на брега"

Изложба-живопис "Светлината на брега" представя тази вечер във Варна художникът Огнян Георгиев. Домакин е галерия "Арт Маркони".  Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко..

публикувано на 29.09.22 в 15:47

Международният куклен фестивал "Златният делфин" - от 1 до 7 октомври във Варна

XVIII Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се проведе от 1-ви до 7-ми октомври във Варна. Домакин е Държавен куклен театър Варна. Билетите за всички представления вече са в продажба - онлайн:  http://vnpuppet.com/купи-онлайн/  или на касата на Кукления театър, ул. "Драгоман" 4.  Програма на XVIII Международен куклен фестивал "Златният..

публикувано на 28.09.22 в 14:26

Млади музиканти с европейска кариера ще изнесат концерт в Добрич с вход свободен

Проектът „Нова музикална сцена“ представя талантливата цигуларка Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан на 28 септември от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Млади изпълнители, които вече имат забележителни успехи на конкурсния и концертен подиум като солисти и камерни музиканти. В програмата на концерта са основно творби от френски и..

публикувано на 28.09.22 в 11:07