Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Самознай Майтапер за празника на хобитите

Александър Кинов с елфическо наметало, каквото са имали Сам и Фродо
Снимка: личен архив

22-ри септември е Световен ден на хобита. За първи път е отбелязан през 1978 година. На този ден са родени, с разлика от няколко десетилетия, най-обичаните хобити в света - Билбо Бегинс и Фродо Бегинс.

Измислените от Джон Толкин герои са част от плеядата невероятни създания, с които той заселва Средната земя. Именно персонажите и действията в романа „Хобитът“, както и продължението на историята във „Властелинът на пръстените“ дават основанието Толкин да бъде считан за основател на жанра „фентъзи“.

Трудно ще намерите варненец, който да познава по-добре историята на хобитите от Александър Кинов.

"От дете съм почитател", казва той. "В списание "Дъга" имаше един комикс "До там и обратно" за приключенията на Билбо Бегинс, всъщност това беше базирано на романа "Хобитът" на Джон Толкин. Малко по-късно се сблъсках с романа "Властелинът на пръстените", после вече и с други романи на Толкин. Излезе филмовата трилогия на Питър Джаксън и вече тотално бях фен".

Самознай Майтапер е хобитското име, което си избира Александър Кинов. Самознай е приятел от детинство на Фродо Бегинс и го следва в приключението за пръстена. Александър обожава хобитите и начинът им на живот:

"Хобитите са много близко до мен. Обичат простичкия живот, не обичат големи приключения, войни, да се бъркат в работите на другите, домошари са. Обичат хубавата храна и хубавата бира и то по много, аз също така ги обичам. Градинарската работа е част от тяхната същност. Аз също обичам градинарската работа", казва Александър Кинов.


Ще отбележи празника подобаващо, както си е реда - ще поработи малко в градината и ще изпие няколко бири. Какво друго му трябва на един хобит?

ВИЖТЕ ОЩЕ
Машинно гласуване

Как се гласува с машина (ВИДЕО)

В Община Варна са образувани 407 избирателни секции. В 394 от тях ще се гласува с машини, в т.ч.: в 259 – с 1 машина, в 135 – с 2 машини. В 13 секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Това са секциите в лечебните заведения, социалните домове и местата за задържане. С хартиени бюлетини ще се гласува и ако се образуват секции за гласуване с..

обновено на 02.10.22 в 08:50

Цените на основните храни продължават плавно да растат

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 1,60 на сто до 2,099 пункта. Вече три месеца ИТЦ е без особени и резки промени, позиционирайки се в диапазона 2,029-2,099 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Наблюдава се слабо,..

публикувано на 02.10.22 в 08:33

"Европейските дни на птиците" учат градския човек как да съжителства с природата

Жителите на София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново отново имат възможността да се включат в наблюдение и заснемане на птици в дивата природа. Повод са Европейските дни на птиците, които се провеждат у нас на 1 и 2 октомври. Инициативата е на международната организация "Bird Life International“, а на местно ниво неин организатор е..

публикувано на 01.10.22 в 15:01

82 години от възвръщането на Силистра към Отечеството

На 1 октомври се навършват 82 г. от възвръщането на Силистра към Отечеството. Крайовският договор, подписан на 7 септември 1940 г., възвръща по мирен път Южна Добруджа в пределите на Майка България. Подписването на договора е един блестящ акт на българската дипломация и главно на цар Борис III Обединител...

публикувано на 01.10.22 в 11:07

"Аз вярвам и помагам" с мащабна акция за събиране на капачки и стотинки за детска линейка на 8 октомври във Варна

Поредната мащабна благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинки за закупуването на детска линейка и медицинска апаратура в помощ на хиляди бебета и деца, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" , ще се състои на 8 октомври (събота) във Варна . Желаещите да се включат в акцията могат да предадат събраното на обособения пункт пред..

публикувано на 30.09.22 в 11:26
Машинно гласуване

Ще гласуват ли варненци в неделя или не?

Ще гласувате ли на парламентарните избори на 2 октомври или не и защо? Този въпрос зададох на варненци преди изборният ден и отговорите са различни, но с общ акцент - всички изразиха разочарование от сегашния политическия елит и споделиха, че и за пореден път са станали свидетели на обещания, но не и на изпълнението им. Фаворити сред политиците вече..

публикувано на 30.09.22 в 07:30

Тигри, леопарди и рисове пристигнаха в зоопарка във Варна

Три бенгалски тигъра - един мъжки и два женски, 2 леопарда и 2 европейски риса пристигнаха днес в зоопарка във Варна! Животните са докарани от Словакия и бяха внимателно настанени в новите си местообитания, обясни Иванка Стоянова, директор на ОП „Зоопарк – СЦ“.  „Много сме щастливи, че вече имаме красиво попълнение в нашия зоопарк. Молим всички..

публикувано на 29.09.22 в 17:55