Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Невян Митев: За някои хора стана тривиално да се наричат горди българи

Попитахме и варненци какъв е според тях смисълът на независимостта днес

Празници като 22 септември ни задължават като българи да съхраняваме, да пазим и отстояваме това, което са отвоювали нашите деди. Това каза за Радио Варна историкът д-р Невян Митев, директор на Парк-музея на бойната дружба - 1444 г. "Владислав Варненчик".

"В съвременната обстановка, ние сме длъжни да следваме заветите на нашите прадеди и да останем независими", каза д-р Митев.

Той е на мнение, че в днешно време много българи не са наясно с историческите събития отпреди 114 години и приемат Денят на Независимостта просто като един обикновен празник и нищо повече.

"Тази сутрин чух водещ по едно радио, не от Варна, че на 22 септември отбелязваме Съединението. И го повтори няколко пъти. Лошото е, че има хора, които бъркат празниците. Не знаят кой празник какъв е и какво се е случило. Това за тях са едни празници, в които просто трябва да изкажат своята българска гордост", коментира Невян Митев.

Той е на мнение, че има много хора, които дори и не могат да обяснят значението на словосъчетанието "българска гордост".

"В последните години стана тривиално за някои да се наричат горди българи. На фестивали, с носии. Няма лошо в това. Но, сякаш го правят просто защото е модерно, а не защото ги задължава нещо или защото имат някакъв дълг към родината и отечеството", каза още д-р Невян Митев.

Чуйте разговора на Светлана Вълкова с д-р Невян Митев:

Попитахме и варненци с какви чувства и емоции приемат днешния празник, какъв според тях е смисълът на независимостта днес и може ли малка държава като България да бъде независима.

Чуйте анкетата на Иван Барбов:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските скаути с инициатива за борба с климатичните промени

Организация на българските скаути кани младежи на възраст от 15 до 29 години да се включат в конкурс с мото „Земята се нуждае от нашата помощ“ - за най-добри малки инициативи в изпълнение на дейности за борба с климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.  Намерете..

публикувано на 24.09.22 в 09:11
Чудобой 2021

Чудобой в града – състезание за малки и големи във Варна

Градска версия на дългогодишното състезание Чудобой, което се провежда в района на Чудните скали, предстои през почивните дни във Варна – на 24 и 25 септември. Това обяви за Радио Варна Аспарух Вълчев от организаторите. Идеята е да достигне до повече хора, които обичат спорта и забавленията, но нямат възможност да пътуват извън града. Проявата е..

обновено на 23.09.22 в 10:15

По пътя на 30-ката

7 км, 17 минути, 11 пътници, около 300 мл. гориво на човек, еднопосочно. Това е равносметката за един пътник в новата автобусна линия с номер 30 във Варна, направена от екипа на Радио Варна, който тръгна по пътя на 30-ката от спирка "Бриз" до крайната "Добрева чешма". Новата автобусна линия № 30 във Варна, която обслужва жителите на..

обновено на 23.09.22 в 09:51
Орхан и приятелят му Стефан

Малкият мислител от село Цонево

В дългополското село Цонево живеят 1700 души. Сравнително населено място, предвид масовото обезлюдяване на българските села. Не са останали много млади хора, но все пак има училище. Сред възпитаниците му е шестокласникът Орхан Октай. Често сте чували за някое дете, че не се интересува от нищо, а само си гледа в телефона или с часове гледа игри на..

публикувано на 23.09.22 в 09:25

Обявиха допълнителен прием за школите на ОДК

Общинския детски комплекс във Варна обяви допълнителен прием за учебната 2022/2023 година в следните школи: школа за гражданско образование "Детски младежки парламент - Европейски мост", литературен клуб "Касталия", школа за компютърни презентации "ПрезИмпро", школа по иконопис, пожароприложен спорт и хандбал. Електронната система за прием ще бъде..

публикувано на 22.09.22 в 15:40

Рисунки на морски създания украсиха "Севастопол" във Варна

Рисунки на морски създания изпъстриха центъра на Варна. Деца оцветяват с тебешири голяма картина, пресъздаваща морския свят, на улицата около пл. "Севастопол". Инициативата е част от Европейския ден без автомобили. 

публикувано на 22.09.22 в 12:20
Александър Кинов с елфическо наметало, каквото са имали Сам и Фродо

Самознай Майтапер за празника на хобитите

22-ри септември е Световен ден на хобита. За първи път е отбелязан през 1978 година . На този ден са родени, с разлика от няколко десетилетия, най-обичаните хобити в света - Билбо Бегинс и Фродо Бегинс. Измислените от Джон Толкин герои са част от плеядата невероятни създания, с които той заселва Средната земя. Именно персонажите и..

публикувано на 22.09.22 в 10:00