Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След 8 години закъснение България създава структура, която да управлява мрежата "Натура 2000"

Преди да започнe разработването на плановете за защитените ни зони, новият парламент трябва да приеме промени в Закона за биологичното разнообразие

| обновено на 28.09.22 в 15:16

Макар България да е част от природозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Това каза за Радио Варна Айлин Хасан - държавен експерт в отдел "Натура 2000" в Министерство на околната среда и горите (МОСВ) и ръководител на проекта за популяризирането на мрежата.

По думите ѝ в момента от ведомството активно работят за създаването на структурата, която да се заеме с управлението и координирането на управлението на мрежата.

Преди да започне същинската работа е нужно да заработи следващият парламент, който да приеме последните промени в Закона за биологичното разнообразие. Надеждата на експертите е това да стане до края на годината.

Институциите, които ще са отговорни за разработването и прилагането на плановете за управление на всички 234 защитени зони по директивата за местообитанията на Европейския съюз и другите 120 зони, които са определени по директивата за птиците са Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в страната, дирекциите на отделните природни паркове, както и Басейновата дирекция за Черноморския регион с център Варна.

Европейската мрежа от защитени зони "Натура 2000" цели да осигури дългосрочно оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа.

"Натура 2000" не е система от строги защитени територии. В тях не се променя собствеността на земите, горите и водните площи, както и ползването на ресурси от тях.

Целият разговор може да чуете в звуковия файл.До 7 октомври се приемат становища, предложения, коментари и възражения за обсъждане на промени в Закона за биологичното разнообразие.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варнеският мото клуб "Вокил" организира кръводарителска акция

И тази година мото клуб "Вокил" организира кръводарителска акция. Тя е под надслов "Вокил дарява кръв, дарете и Вие, спасете ЖИВОТ!" Даряването на кръв ще се проведе от на 17 декември, от 10 до 13 часа. Мястото - Районния център по трансфузионна хематология във Варна (в двора на Окръжна болница). От MC "Вокил" приканват всички желаещи да се включат в..

публикувано на 04.12.22 в 14:21

Засадиха 1200 дървета край Каменар

Десетки доброволци се включиха в засаждането на 1200 дръвчета от вида "акация" в района на Центъра за обучение на кучета край Каменар. Инициативата е съвместна между центъра и организацията "Гората.бг", които са осигурили всички необходими средства и инструменти за залесяването. То е изцяло на доброволни начала, каза за Радио Варна Боян Пашов от..

публикувано на 03.12.22 в 14:48

Кой е виновен ако онлайн покупките се бавят - куриерът или търговеца?

Черният петък вече мина, но сигурно още има хора, които чакат своите онлайн покупки да пристигнат. Не са редки случаите, когато се налага да чакаме по-дълго време поръчаната стока да стигне до нас. Кой обаче е виновен в случая? Куриерът или търговеца? В подобна ситуация могат да изпаднат много потребители заради увеличения брой продажби по време..

публикувано на 03.12.22 в 10:58

Изкуственият интелект навлиза и във филтрите за вода

Американски учени са решили да използват изкуствен интелект за да предотвратят пропускането на замърсители дори и от най-добрите филтри за вода.  Разработването на подобрени материали и последващото им тестване обаче е сложно и отнема много време. Изследователите са установили, че с помощта на изкуствения интелект наистина могат да ускорят..

публикувано на 03.12.22 в 10:44

Изградиха дървена беседка по повод Международния ден на хората с увреждания

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания „Слънчевата къща“ във Варна вече разполага с нова дървена беседка. Тя е изградена по повод Международния ден на хората с увреждания с помощта на множество дарители и благотворителни базари за да могат слънчевите младежи имат своето място за отдих на открито. Благотворителен базар с участието на..

публикувано на 03.12.22 в 10:26

Радио Варна представя: В очакване на празниците...

Притихнали в очакване на празниците, в които отново ще се съберем със семействата си, си припомняме за интересните срещи и събеседници от ефира на Радио Варна.  Започваме от датата 4 декември – св. Варвара , която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на..

публикувано на 03.12.22 в 09:50

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за втора поредна година, за да ни донесе много греяно вино, ароматни сладкиши и разнообразие от сгряващи душата кулинарни изкушения. "Българска стрийт фууд асоциация" - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да..

публикувано на 03.12.22 в 15:30