Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изкуството не може и не бива по никакъв начин да обслужва властта

Деян Статулов с дебютна книга за цензурата в българското кино през социализма

Снимка: Александър Йорданов

Кинокритикът Деян Статулов представи за първи път във Варна книгата си (Не)възможната свобода. В нея той разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948 - 1989 година и какъв е нейният механизъм.

"Понякога, докато четях някои архивни единици, бях огорчен и смутен да видя чисто документално за творци, които съм харесвал, че всъщност по един или друг начин са обслужвали комунистическата власт. Някои са го правили, защото не са имали избор, но други са го правили с користни цели, за да могат самите те да градят кариера," каза за Радио Варна Деян Статулов.

Официално никъде не са записани цензурни правила, допълва кинокритикът. Имало е приет идеологически наратив, наречен "социалистически реализъм", но на творците не им е било ясно, кое е правилно и кое не.

"Това дава възможност на властта широко да разтвори ветрилото и да преценява спрямо конюнктурата на времето и дори по собствени лични интереси, да преценяват кой филм да бъде спрян, кой да бъде цензуриран, кой да бъде отрязан и т.н. Проблемът на това ветрило е, че те са стимулирали колеги да се докладват един друг пред властта, провокирани от междуличностни вражди," обяснява Статулов.

В книгата му са подробно представени случаите с два емблематични български филма - "Кратко слънце" на Людмил Кирков и "Една жена на 33" на Христо Христов. Коментира се и как са провалени кариерите на млади актьори като Вихър Стойчев и Пепа Николова.

"Там, където има идеология, няма изкуство. Изкуството не може и не бива по никакъв начин да обслужва властта", категоричен е Деян Статулов.

Следващата му книга ще е за пропагандата в българското кино пак в периода от 1948 до 1989 година. Той дава два примера - Хан Аспарух и Време разделно.

Представянето на "(Не)възможната свобода" беше част от програмата на юбилейното 40-то издание на фестивала на българското кино "Златна роза".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акустичен проект със старинна музика „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим във Варна

Акустичният проект със старинна музика  „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим ще бъде представен във Варна на 27 ноември в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 19:00 ч.  „Пътят на пилигрима” е музикално пътешествие из Европа от XVI в. – време, в което се преплитат Средновековие, Ренесанс и Барок.  Деница Серафим се вдъхновява..

обновено на 25.11.22 в 16:42

"Странствания по света" - изложба на Йохен Кублик

От 25 ноември 2022 година галерия "Ларго" представя за първи път в България самостоятелна изложба на немския художник Йохен Кублик. „Странствания по света“ показва 45 графики, екслибриси и рисунки на изтъкнатия германски автор, създавани в последните 14 години. Заглавието на експозицията директно навежда на идеята за пътуванията на твореца. Самият Кублик..

публикувано на 25.11.22 в 15:22

95 години от рождението на Илия Милков

От 24 ноември до 11 декември 2022 в изложбената зала на "Драгоман" 12, галерия "Папийон" представя част от необятното живописно творчество на Илия Милков. Поводът е 95-годишнината от рождението на емблематичния художник, известен като един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас. За експозицията са избрани картини от периода 1986 до 2008,..

публикувано на 25.11.22 в 15:14

Джеймс Джойс и 100 години "Одисей"

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”  във Варна е домакин на пътуваща изложба, посветена на Джеймс Джойс и 100-годишнината от публикуването на роман “Одисей”. Самото произведение е обявено за "Роман на 20 век" в класация на списание „Тайм”. Действието в „Одисей“ се развива в един единствен ден – 16 юни 1904 година, ден от живота на 38-годишния..

публикувано на 25.11.22 в 15:04

Представят книга, посветена на 50-ата годишнина на Варненския некропол

Сдружение "Варненски некропол I"  организира честване на 50-ата годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол. Събитието ще се състои  от 17,30 ч. тази вечер в Концертната зала на Радио Варна. Ще бъде представена и издадената тази година книга на варненския изследовател Светлозар Попов “Халколитният Некропол Варна I и златният век – хора,..

публикувано на 25.11.22 в 10:47

Маестро Емил Табаков чества 75-годишнината си на варненска сцена

МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ ще дирижира на варненската премиера на своя Концерт за цигулка и оркестър тази вечер 25 ноември от 19.00 ч. във ФКЦ, зала 1 със солист Светлин Русев н СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1 Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков - премиера за Варна Седма симфония от Лудвиг ван Бетовен..

публикувано на 25.11.22 в 08:39

Поставиха паметна плоча в памет на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови

Паметна плоча в чест на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови бе поставена край Летния театър в навечерието на  XXIII издание на Коледния музикален фестивал на Държавна опера-Варна. Той се открива утре, 25 ноември, със симфоничен концерт под палката на маестро Емил Табаков, а на 26-ти ноември е балетното представление „Лешникотрошачката“ от П. И...

публикувано на 24.11.22 в 19:24