Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Клетка за пеперуди" - премиера на ДТ "Стоян Бъчваров"

„Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре е втората премиера от 102 творчески сезон на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Втората премиера на втората премиера е на 3 октомври на Основна сцена. Режисьор е професор Атанас Атанасов. Зад сценографията и костюмите стои Петя Стойкова, композитор и вокален педагог е Петя Диманова, хореографията е на Александър Манджуков.

В ролите се превъплащават Симеон Лютаков, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Пламен Димитров, Даниела Викторова или общо 14 актьори от варненския театър.

За какво точно става въпрос в постановката "Клетка за пеперуди":

Жорж и Албин са стабилна двойка. Живеят заедно от дълги години, отгледали са прекрасно момче и имат общ бизнес - Жорж е собственик на нощен клуб, а Албин е звездата на шоуто. Всичко изглежда наред до момента, в който Лоран – синът на Жорж, решава да се ожени и настоява да поканят на вечеря семейството на годеницата му. Хармонията в дома на Жорж и Албин е изправена пред сериозно изпитание, защото бъдещият тъст е строг пуритан с амбиции за политическа кариера...

Реижисьорът професор Атанас Атанасов:

"Бях поканен за втори път след предишната постановка 2020 година "Любовникът от Занзибар". И вече трябваше да изберем добра пиеса, която да отговаря на таланта на актьорите от този състав. Намерихме пиесата, редактирах малко текста и намерих екип. Започнахме края на юни. Ако гледате спектакъла, ще видите, че актоьорите не малко, а много са предизвикани. В спектакъла има доста сложни хореографски решения. Както и имахме специален музикален педагог, който се занимаваше с култивиране на някои от певческите данни на колегите. В този смисъл имаше много предизвикателства. А иначе аз си мисля, че винаги така съм правил, когато съм поставял, че всичко трябва да бъде за актьора. В театъра това са основните носители на тази връзка между публика и актьори. И избирам пиесите, които ще правя, спрямо актьорите."

Повече за премиерата "Клетка за пеперуди" чуйте от режисьора професор Атанас Атанасов в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-любопитните експонати на Военноморския музей показват във Варна

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история” днес беше официално открита във Военноморският музей. Тя представя част от експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната година. През нея са направени повече от 500 дарения от хора, обществени организации и военни формирования. На откриването присъстваха голяма част от..

публикувано на 16.02.24 в 15:51

Национален детски конкурс, посветен на Трети март, организират в Балчик

Трети Национален конкурс " Освобождението на България в думи и картини " организира библиотеката при читалище "Паисий Хилендарски 1870" в Балчик. Надпреварата е насочена към възпитаниците на детски градини, училища, школи, центрове за подкрепа на личностно развитие от цялата страна. Посветен е на 3 март – Национален празник на България.  В него..

публикувано на 16.02.24 в 14:00

„Ключ от твоята стая“ - попъп изложба в хотел

Попъп изложба в хотел представят от днес (16 февруари) до неделя, 18 февруари, във Варна. Различното културно събитие ще се състои на бул. "Цар Освободител" 90, където в десет хотелски стаи по нетрадиционен начин ще бъдат експонирани произведенията на 22 съвременни български автори.  Куратори на експозицията "Ключ от твоята стая" са Ралица Герасимова от..

публикувано на 16.02.24 в 10:45

Военноморският музей във Варна открива годишната си изложба

Военноморският музей ще открие традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“ от 11 часа днес, 16 февруари.  В нея ще бъдат представени експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната 2023 година. Сред тях са зрелостното свидетелство, издадено от Машинното училище на корабостроителния инженер, преподавател и..

публикувано на 16.02.24 в 09:19

11 са носителите на титлата „Общественик на годината“ в Балчик

За 12-и път вестник „Балчишки телеграф“ излъчва обществениците на годината след свое допитване сред различни организации. Церемонията по награждаването ще се състои на 29 февруари от 13 часа в концертната зала на ТИЦ „Мелницата“. Наградите са учредени преди 15 години и се връчват с подкрепата на Община Балчик и Общинския съвет, припомни главният..

публикувано на 15.02.24 в 14:18
Находка от ул. Сан Стефано

534 нови археологически находки са постъпили във фондовете на Варненския музей

В Деня на археолога – 14 февруари - екипът на отдел „Археология“ при Регионалния исторически музей във Варна представи своята дейност през изминалата година, както и най-значимите открития на специалистите. През 2023 година обектите на отдел „Археология“ са посетени от над 115 хиляди души, като най-голям интерес е имало към Аладжа манастир,..

публикувано на 14.02.24 в 15:19

Музеят в Бяла с изложба за лозарството и винопроизводството в региона

Общинският културен институт (музей) в Бяла откри нова временна изложба, посветена на лозарските традиции и винопроизводството. Тя обхваща периода от Античността до края на XX век и представя съхранените древни традиции в отглеждането на лозя и производството на вино, с които Беленският край е известен. Акцентът на експозицията са винени бутилки..

публикувано на 14.02.24 в 14:30