Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

THE CENTER празнува 20 години с TWENTER

The Center ще предизвикат всички сетива в TWENTER - историята на една модерна култура. 

На 4-ти октомври от 19:30 в Двореца на културата и спорта - Варна, центърът за модерна култура The Center ще отбележат 20 години от своето създаване. Twenter – историята на една модерна култура е спектакъл с подзаглавие - multivisual live performance, тъй като представлението стои на границата между танца, театъра, концерта и светлинното шоу. 

„Twenter не е представление-ретроспекция на двайсетте ни години. Той ги обобщава в един физически образ на 20-годишно човешко тяло, изградено от 5 системи, което наричаме Twenter. Спектакълът в основата си се занимава с това какво му предстои оттук нататък на това тяло. Какво следва, след като то е станало на 20“ – сподели за концепцията главният хореограф и режисьор Георги Енчев. 

Под режисурата на Goosh, стои наистина впечатляващ екип, включващ Станимир Енчев - сценарист и помощник режисьор, Валери Ценков - композитор на музиката, която е писана специално за представлението и музикантите на сцената – Страцимир Павлов, Нейко Бодуров, Стоян Роянов - Я Я, Георги Илиев и Валери Ценков с войсоувъра на Стоян Радев. С вокали и като част от визуалната среда ще чуем и видим също Михаела Филева и рапъра NDOE. Костюмограф – Валентина Якорудска и Мариела Станчева, грим – Радостина Точева, графичен дизайн - Христо Христов, официален трейлър - Даниел Ахмаков, визулна среда – Георги Енчев и Станимир Енчев.

15 хореографи и 100 танцьора на The Center работят по проекта. Създателите на TWENTER споделят, че в работния процес по създаването на това представление са изследвани логическата, творческата, и физическата активност на модерния млад човек. Как той комбинира тези свои активности и пасивности, за да си създаде личен профил. Как той представя себе си в настоящето. Как се влива в огромните информационни потоци на заобикалящата го среда. Как изгражда своя социален живот. Всички тези процеси се случват в една сравнително малка общност, каквато е училището за модерна култура THE CENTER, но те могат да бъдат пример за успешен модел, за изграждане на колективни ценности, основаващи се на любовта, доверието, упоритостта и чувството за красота. THE CENTER е адекватен съвременен модел на общност, разработващ своята методология вече 20 години. Представлението TWENTER не разказва какво се е случило през тези 20 години, то показва как това натрупване работи сега и как върви към бъдещето.

Светлана Вълкова разговаря с Георги Енчев-Гош и с композитора Валери Ценков в предаването за култура "Гравитация нула":


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Акустичен проект със старинна музика „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим във Варна

Акустичният проект със старинна музика  „Пътят на пилигрима” на Деница Серафим ще бъде представен във Варна на 27 ноември в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 19:00 ч.  „Пътят на пилигрима” е музикално пътешествие из Европа от XVI в. – време, в което се преплитат Средновековие, Ренесанс и Барок.  Деница Серафим се вдъхновява..

обновено на 25.11.22 в 16:42

"Странствания по света" - изложба на Йохен Кублик

От 25 ноември 2022 година галерия "Ларго" представя за първи път в България самостоятелна изложба на немския художник Йохен Кублик. „Странствания по света“ показва 45 графики, екслибриси и рисунки на изтъкнатия германски автор, създавани в последните 14 години. Заглавието на експозицията директно навежда на идеята за пътуванията на твореца. Самият Кублик..

публикувано на 25.11.22 в 15:22

95 години от рождението на Илия Милков

От 24 ноември до 11 декември 2022 в изложбената зала на "Драгоман" 12, галерия "Папийон" представя част от необятното живописно творчество на Илия Милков. Поводът е 95-годишнината от рождението на емблематичния художник, известен като един от най-добрите майстори на пейзажната живопис у нас. За експозицията са избрани картини от периода 1986 до 2008,..

публикувано на 25.11.22 в 15:14

Джеймс Джойс и 100 години "Одисей"

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”  във Варна е домакин на пътуваща изложба, посветена на Джеймс Джойс и 100-годишнината от публикуването на роман “Одисей”. Самото произведение е обявено за "Роман на 20 век" в класация на списание „Тайм”. Действието в „Одисей“ се развива в един единствен ден – 16 юни 1904 година, ден от живота на 38-годишния..

публикувано на 25.11.22 в 15:04

Представят книга, посветена на 50-ата годишнина на Варненския некропол

Сдружение "Варненски некропол I"  организира честване на 50-ата годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол. Събитието ще се състои  от 17,30 ч. тази вечер в Концертната зала на Радио Варна. Ще бъде представена и издадената тази година книга на варненския изследовател Светлозар Попов “Халколитният Некропол Варна I и златният век – хора,..

публикувано на 25.11.22 в 10:47

Маестро Емил Табаков чества 75-годишнината си на варненска сцена

МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ ще дирижира на варненската премиера на своя Концерт за цигулка и оркестър тази вечер 25 ноември от 19.00 ч. във ФКЦ, зала 1 със солист Светлин Русев н СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1 Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков - премиера за Варна Седма симфония от Лудвиг ван Бетовен..

публикувано на 25.11.22 в 08:39

Поставиха паметна плоча в памет на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови

Паметна плоча в чест на балетмайсторите Галина и Стефан Йорданови бе поставена край Летния театър в навечерието на  XXIII издание на Коледния музикален фестивал на Държавна опера-Варна. Той се открива утре, 25 ноември, със симфоничен концерт под палката на маестро Емил Табаков, а на 26-ти ноември е балетното представление „Лешникотрошачката“ от П. И...

публикувано на 24.11.22 в 19:24