Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Николов: Новият спасителен кораб може да бъде построен във Варна

Вицеадмирал Румен Николов

Придобиването на специализиран кораб за търсене и спасяване, както и за реакция при комбинирани инциденти в морските пространства на България е включено в програмата на ЕС „Транспортна свързаност“. По нея България получава над милиард и шестотин милиона евро. Това информират от Министерството на транспорта и съобщенията.Ще бъде изграден брегови център за общ контрол над корабоплаването по спазване на международните правила за предпазване от сблъскване на море, за задължителните докладвания към корабите, както и за предотвратяване на локално замърсяване.

„Възможно е новият спасителен кораб да бъде построен във Варна“, това каза за Радио Варна, вицеадмирал Румен Николов, който е началник на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ към „Морска администрация“. Според вицеадмирал Николов: „В страната ни има достатъчно корабостроителни предприятия. След като имаме възможността да построим военни кораби, значи това може да се постигне и с един специализиран спасителен кораб. Ако той бъде построен в България, ще бъдат решени и много съпътстващи проблеми, като обучението, поддръжката и удължаване на жизнения цикъл на кораба“.

Румен Николов подчерта, че фирмата, която ще достави кораба, ще бъде избрана след максимално прозрачна обществена поръчка. „Преди парите от ЕС да бъдат отпуснати на страната ни, трябва да представим готови проекти, както за новия кораб, така и за бреговия център. Вече се работи по тези проекти“, допълни вицеадмиралът.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кавал парк" - филм за Александър Еплер, който ни научи на любов към България

Документално-художествената лента "Кавал парк" представят днес, 7 декември, във Варна. Прожекцията е в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център, с начален час 18:30 . На 8 декември филмът за "човека, който ни научи на любов към България" ще бъде в Каварна , а на 9 декември - в София. Филмът "Кавал парк" е посветен на виртуозния музикант..

публикувано на 07.12.22 в 14:00
Капитан Димитров в църквата на връх Атон

Капитан Димитър Димитров: Вярата дава надежда

Вярата дава надежда. Забелязва се световна тенденция на отлив от нея в днешния технологичен свят, но ще дойде време, когато ще се завърнем към изконните ценности. Това каза капитан Димитър Димитров,  президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, навръх Никулден, празник на моряците, рибарите и банкерите. Всяка година..

обновено на 06.12.22 в 14:27

Как да разпознаем потенциален самоубиец?

За съжаление, само за седмица във Варна трима души сложиха край на живота си, скачайки от Аспаруховия мост. Черната статистика и зачестилите напоследък случаи на самоубийства провокираха някои въпроси, свързани с психичното здраве на хората и какво би провокирало човек да стигне до едно такова крайно решение. Според професор Христо..

публикувано на 06.12.22 в 10:28

Все още липсва механизъм за работа между доброволците и институциите

Почти 11 млн. лв. са дарили гражданите у нас за различни каузи през 2021 г. Данните са от годишният анализ за предишната година на Български дарителски форум (БДФ). Обемът на дарените средства е с около една четвърт по-малко спрямо 2020 г. Информацията е на база официални данни от НАП, справки от sms номерата на мобилните оператори, както и от преглед на..

публикувано на 05.12.22 в 09:30

Charlotte Wessels (екс-DELAIN): "Когато си сам, победите са по-лични, но това се отнася и за провалите"

Интервю с Charlotte Wessels (екс-DELAIN) Вторият самостоятелен албум на бившата вокалистка на DELAIN Charlotte Wessels отново се казва „Tales From Six Feet Under“ с допълнението - част втора. И той е резултат от творческата енергия на певицата, след раздялата й с бандата. Отново е записан в мазето и е продължение на самостоятелното пътешествие на..

публикувано на 04.12.22 в 13:51
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Сезирахме прокуратурата за купуване на гласове от партиите, които сега върнаха хартиената бюлетина

След промените в Изборния кодекс, следващите избори ще се проведат по безобразен начин, точно, както се проведоха изборите на 4 април миналата година, при които във всички секции се гласуваше с машини и хартиени бюлетини. Тогава подадохме информация до прокуратурата за много добре организиран купен вот, точно от партиите, които сега върнаха..

публикувано на 03.12.22 в 14:00

Тенорът Емил Иванов: В Космоса има невероятни цветове – само човек да има желание и време да ги забележи

Един от седемте най-добри тенори в света - Емил Иванов, представя във Варна изложбата си астрофотография „Виж звездите”. Откриването е на 2 декември от 17 часа на сцена „Ротонда” в Държавна опера-Варна. Емил Иванов е бил солист и на Държавната опера във Варна. След 30-годишна блестяща кариера той се посвещава на първата си любов - астрономията...

публикувано на 02.12.22 в 09:00