Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Образователният модул на арт форума „Изкуството като противодействие“ с вход свободен

Художественият форум „Изкуството като противодействие“ - най-мащабното събитие за годината в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, отваря вратите на галерията за своя образователен модул.

Лекциите от образователният модул на проекта ще бъдат на 6 и 7 октомври 2022 в залата на третия етаж на ГХГ - Варна. Темата, около която се обединяват всички лектори, е "Съвременното изкуство днес". Към нея те ще погледнат и от теоретична, и от практическа гледна точка, а организаторите на форума ще търсят мост към нови публики за изкуството, което съхранява и показва най-големият художествен музей по нашето Черноморие.

На 6 октомври от 16:00 часа художникът Недко Недков, директор на Художествена галерия - Добрич, ще говори за историята на пленера “Хартията” с много снимки и факти ще разкаже за началото на paper art в България и развитието му до наши дни. Първият пленер е през 1996 г., а последното издание приключи преди броени през септември 2022.

От 17:00 часа е лекцията на проф. Орлин Дворянов, посветена на ситуацията в съвременното изкуство през призмата на някои основни положения, свързани с постмодерността. Дворянов е професор по „Теория на художествения образ“, „Акции и инсталации“, „Хепънинг и пърформанс“ в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1991 г. до днес преподава дисциплини, свързани със съвременното изкуство. Автор е на научни публикации и статии в пресата по проблеми на съвременното изкуство и арт педагогиката. Изявен пърформър, съучредител и председател на сдружение “Изкуство в действие”.

На 7 октомври от 15:00 часа лекция ще има Димитър Трайчев -  знаково име за артистичния живот във Варна, водещ графичен дизайнер, а според собствените му думи - художник в свободното си време. “Моята теза - споделя той - е, че цялото изкуството става все по-публично и отговорността и на трите страни в него нараства, защото и поръчващият, и правячът - артист (заедно с куратора или без), и публиката носят огромна отговорност за това, което се случва в публичното пространство.”

От 16:00 часа художникът Орфей Миндов ще представи дейността на известната с дейността си арт група “Дупини” от Велико Търново. Миндов, както и великотърновската група, има подчертано отношение към творческия експеримент. Работи в областта на абстрактната скулптура, пластично разработвайки ready made обекти, скулптурни и лендарт инсталации от природни материали.

Образователният модул ще се проведе сред експонатите от голямата изложба на форума, която включва живопис, пластика, обекти, инсталации, видеоарт, концептуално изкуство на 30 доказани български художници от различни поколения: Милко Божков, Свилен Блажев, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Владимир Иванов, Веселин Начев, Венцислав Занков, Надежда Олег Ляхова, Галина Шехирян, Чавдар Петров, Свилен Стефанов, Красимир Русев, Васил Василев, Валери Чакалов, Венелин Шурелов, Катрин Томова, Венелин Иванов, Иво Бистрички, Стефка Георгиева, Румен Димитров, Цветелина Максимова, Недко Недков, Хубен Черкелов, Недко Буцев, Красимир Добрев, Румен Рачков, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Юлиян Табаков, Калоян Илиев - Кокимото.

На целия първи етаж на Варненската галерия са експонирани самостоятелни изложби на Станислав Памукчиев и Любен Генов.

Инициатор и организатор на форума е Градската художествена галерия - Варна. Той продължава до 11 октомври 2022.

По публикацията работи: Светлана Вълкова

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коя ще е коледната картичка на Радио Варна тази година?

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, заседава днес следобед за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 500 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на журито за 2022..

публикувано на 05.12.22 в 15:30

На Никулден представят календара "Стара Варна"

Календарът "Стара Варна" ще бъде представен във Варна. Събитието ще бъде  във вторник, 6 декември, от 12 часа в едноименния музей, който се намира на  ул. "Цар Калоян"5.  25-ият календар носи името "Мост през времето" и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Батенберг. 

публикувано на 05.12.22 в 13:11

Скулпторът Надежда Антова: За мен е голяма чест да журирам деца

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, ще заседава днес, 5-ти декември, от 14 часа за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 700 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на..

публикувано на 05.12.22 в 10:35

Празничната картичка на Радио Варна ясна в понеделник

Журито за традиционния ни конкурс на Радио Варна за детска зимна рисунка, ще заседава на 5-ти декември, понеделник. Традиционният вече конкурс и тази година се радва на голям интерес. За това 7-мо поредно издание своите рисунки малките творци изпращаха до края на ноември (важи датата на пощенското клеймо), до момента се получиха над 450 детски..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

“Последният император” гостува в Гурково

Към забравени понятия като чест и дълг към народа, като клетва и саможертва в името на отечеството, апелира изложбата "Последният император", която ще гостува в Читалище "Свобода-1897" в с. Гурково в навечерието на Коледа. Нейната авторка Веселина Борисова изучава любителски историята на Русия от началото на миналия век и на последното царско..

публикувано на 01.12.22 в 14:27

Бестселърът "Хората на Путин" на Катрин Белтън представят във Варна

Книгата  „ХоратанаПутин“  от британската журналистка и бивша кореспондентка в Москва  Катрин Белтън  оглави класациите в книжарниците и след триу спешни премиери в София, Пловдив и Русе книгата ще има официалнопредставяне и във Варна. Приносното изследване, което документира смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната..

обновено на 01.12.22 в 10:34

НУИ“Добри Христов” чества 30 г. специалност "Изобразително изкуство"

"30 години по-късно“ - изложба на НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия – Варна представя постиженията на талантите в специалностите „Изобразително изкуство” и „Рекламна графика“ . Точно преди три десетилетия в елитното варненско училище по изкуствата е разкрита новата специалност „Изобразително изкуство”, с прием след 7-ми клас...

публикувано на 30.11.22 в 16:26