Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Къде се влошава качеството на въздуха у нас ?

Снимка: Радио ВИДИН

Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да са радикални, а добре обмислени и ефективни. Те трябва да са обяснени навреме на хората, защото някои мерки ще изискват промяна в ежедневието им. Това заяви за БТА Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За Земята“.

Той смята, че зад липсата на политическа воля да се предприемат необходимите действия стои некомпетентност, липса на капацитет и контрол, както и икономически интереси. По думите му забавянето във вземането на решения ще коства не само финансови средства на държавата – санкции за неспазване на нормите на качеството на въздуха, но и здравословни проблеми при хората. Хлебаров посочи, че замърсяването на въздуха изостря съществуващи заболявания на дробовете, а дългосрочното излагане на замърсяване води до сърдечно- съдови, ракови заболявания, диабет и др.

Освен контрол и санкции са нужни и стимули и подкрепа за уязвимите части на обществото, каза също експертът.

„Качеството на въздуха се влошава на места, където има комбинация от източници на замърсяване - трафик и/или отопление с дърва или въглища и от неблагоприятни географски и метеорологични условия“, обясни той. И уточни, че това не е характерно само за големия град, но и за по-малко населени места.

В едно закътано село с няколко къщи, които се отопляват с дърва, въздухът може да е много мръсен, но там качеството на въздуха не се измерва, посочи Хлебаров. През годините има тенденция за електрификация на отоплението, но все още дървата са основен източник, уточни той.

Не очаквам да има увеличение на потреблението на газ също. Възможно е някои хора, които бяха преминали на пелети, да се върнат на дърва заради високите цени на пелетите, прогнозира Хлебаров.

„Увеличената цена на дървата за огрев и проблемите с доставките може да стимулират част от хората по-бързо да преминат към отопление с електричество заради фиксираната цена за битовия сектор, защото може да им по-изгодно“, обясни също той.

Хлебаров смята, че като цяло у нас има тенденция към електрификация на отоплението, най-вече чрез климатици. По думите му това означава по-малко замърсяване и по-малко здравни проблеми.

„С навлизането на енергия от слънцето и вятъра, което се ускори в световен мащаб заради намаляващите цени спрямо другите технологии, енергийният микс на България ще става все по-чист“, каза той.

Хлебаров приветства възможността и гражданите да си инсталират слънчеви панели. „И след като потребят това, което им е нужно, да могат да връщат неизползваната енергия в мрежата“, уточни той. Според него трябва да има стимули или подкрепа за домакинствата, за да се използва по-чиста енергия.

По думите му ситуацията в индустрията у нас също трябва да се промени. Според него ТЕЦ „Брикел“ е „емблематичен пример“ за предприятие, което влошава качеството на въздуха.

От години Хлебаров работи за подобряване на ситуацията и в София. Според него има нежелание да се признае, че има проблем с азотния диоксид, който се дължи на автомобилния трафик. Ние вече направихме втори доклад с измервания, но общината не желае дори да провери. Обяснението ми е, че те са наясно, че резултатите трудно могат да бъдат оборени, каза експертът. 

По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Турция инсталира в Черно море 280-тонен резервоар за събиране на газ

Турция инсталира 280-тонен резервоар на дълбочина 2200 метра в морето, който ще събира постъпващия от кладенците черноморски газ - операция, отнела 20 часа, съобщи вестник „Yeni Şafak“, предаде БГНЕС. По-рано вестник "Сабах" писа, че Турция ще инвестира почти 10 млрд. долара в проект за добив и пренос на 540 млрд. куб. м газ от находището "Сакария" в..

публикувано на 01.12.22 в 09:23

"Коледа за баба" събира картички с детски послания за възрастни хора в хосписите

Благотворителната инициатива  "Коледа за баба"  и тази година ще вдъхне радост на възрастни хора в хосписи. Кампанията събира коледни картички, изработени от деца. Всяка една от тях ще даде искрица топлина на някоя баба или дядо от домовете за възрастни на празника. Хората, които не могат да бъдат със семействата си в този ден, могат да усетят от..

публикувано на 30.11.22 в 15:33

Гласуване с машина или на хартия? Отговарят пенсионерите

Как да се гласува - с машина или на хартия? Да има право на избор, да се гласува само с машини, вотът да се упражни с хартия - разнопосочни са мненията на възрастни хора в  Балчик. Едни са навлезли в новите технологии, други смятат, че са стари за тях. „ Аз си искам хартиената бюлетина. По-подходяща е за хора на нашата възраст",  „ За мен няма..

публикувано на 30.11.22 в 13:33

На Мечкинден WWF празнува създаването на своя Спасителен мечешки отряд

Днешния Андреевден в народните предания е наричан още Мечкинден . Св.Андрей живеел в планината, но имал и нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единствения вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и от тогава светията станал господар на мечките. Затова днешният голям празник е..

публикувано на 30.11.22 в 11:41

Андре Рийо в България (снимки)

Кралят на валса Андре Рийо изправи на крака „Арена Армеец” снощи. Световноизвестният диригент и цигулар и неговият оркестър „Йохан Щраус” отложиха концерта си, планиран преди година в България, заради извънредната епидемична обстановка. „Музиката има лечебна сила”, смята Андре Рийо, когото публиката посрещна с много любов и..

публикувано на 30.11.22 в 10:58

Ще спаси ли Варна школа "Дедал", която безвъзмездно обучава деца и младежи

Варненската школа "Дедал" търси съдействие от областния управител и няколко министерства - на културата, на труда и социалната политика, на образованието и на младежта и спорта , в опит да намери решение за съдбата си, след като договорът за ползване на етаж 7 от сградата на бившата Стоматология във Варна от школата изтече в края на септември и до..

обновено на 30.11.22 в 10:28

Петзвездните хотели в района с празнични оферти, почти еднакви с тези в Боровец, Банско и Велинград

Цените за новогодишните оферти в петзвездните хотели с басейни и спа-центрове по Северното Черноморие са с горе-голу еднакви равнища с тези в Боровец, Банско и Велинград. Това каза за Радио Варна проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Хотелиерите следят пазара много стриктно, а цените им за предстоящите празници зависят от..

публикувано на 30.11.22 в 09:11