Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Картографиране на клетките в борбата с рака

Кралската шведска академия на науките реши да присъди Нобеловата награда за химия за 2022 г. на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Карл Бари Шарплес „за развитието на клик-химията и биоортогоналната химия“. Химията с едно щракване се пренася в ново измерение и започва да се прилага в живи организми, обяснява пред Радио Варна проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет на Софийския университет:

" При клик-химията елементите чрез молекулярни групировки могат да бъдат свързани бързо и лесно, с голям добив и при ниски температури. Те мигновено взаимодействат едно с друго, образува се азотен цикъл, който е основен структурен елемент. Към него могат да бъдат закачани различни вещества. Ако са флуоресцентни съединения, могат да се използват в образната диагностика, но могат да се закачат и биологичноактивни вещества."
Картографирането на клетките позволява да бъдат въвеждани такива вещества, които могат да бъдат визуализирани и следени къде точно ще бъде поставено лекарственото средство при онкоболните, тъй като е много важно да не бъдат атакувани здравите клетки, а само туморните клетки, обяснява проф. Грабчев. Тогава чрез визуализиране ще можем да проследим къде се намира лекарството, което е в една по-голяма молекула - тя може да бъде декорирана с различни съставки, които да позволят на  лекарите да проследят къде протичат тези процеси.
В лабораторията на Софийския университет  се извършват изследвания в областта на клик-химията за декориране на вещества с флуоресцентни свойства, които се използват в антибактериална фотодинамична терапия. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Турция инсталира в Черно море 280-тонен резервоар за събиране на газ

Турция инсталира 280-тонен резервоар на дълбочина 2200 метра в морето, който ще събира постъпващия от кладенците черноморски газ - операция, отнела 20 часа, съобщи вестник „Yeni Şafak“, предаде БГНЕС. По-рано вестник "Сабах" писа, че Турция ще инвестира почти 10 млрд. долара в проект за добив и пренос на 540 млрд. куб. м газ от находището "Сакария" в..

публикувано на 01.12.22 в 09:23

"Коледа за баба" събира картички с детски послания за възрастни хора в хосписите

Благотворителната инициатива  "Коледа за баба"  и тази година ще вдъхне радост на възрастни хора в хосписи. Кампанията събира коледни картички, изработени от деца. Всяка една от тях ще даде искрица топлина на някоя баба или дядо от домовете за възрастни на празника. Хората, които не могат да бъдат със семействата си в този ден, могат да усетят от..

публикувано на 30.11.22 в 15:33

Гласуване с машина или на хартия? Отговарят пенсионерите

Как да се гласува - с машина или на хартия? Да има право на избор, да се гласува само с машини, вотът да се упражни с хартия - разнопосочни са мненията на възрастни хора в  Балчик. Едни са навлезли в новите технологии, други смятат, че са стари за тях. „ Аз си искам хартиената бюлетина. По-подходяща е за хора на нашата възраст",  „ За мен няма..

публикувано на 30.11.22 в 13:33

На Мечкинден WWF празнува създаването на своя Спасителен мечешки отряд

Днешния Андреевден в народните предания е наричан още Мечкинден . Св.Андрей живеел в планината, но имал и нива, която го дарявала с всички земни блага. Веднъж обаче мечка изяла единствения вол, с който орял твърдата земя. Ядосал се Андрей и впрегнал мечката в ралото и от тогава светията станал господар на мечките. Затова днешният голям празник е..

публикувано на 30.11.22 в 11:41

Андре Рийо в България (снимки)

Кралят на валса Андре Рийо изправи на крака „Арена Армеец” снощи. Световноизвестният диригент и цигулар и неговият оркестър „Йохан Щраус” отложиха концерта си, планиран преди година в България, заради извънредната епидемична обстановка. „Музиката има лечебна сила”, смята Андре Рийо, когото публиката посрещна с много любов и..

публикувано на 30.11.22 в 10:58

Ще спаси ли Варна школа "Дедал", която безвъзмездно обучава деца и младежи

Варненската школа "Дедал" търси съдействие от областния управител и няколко министерства - на културата, на труда и социалната политика, на образованието и на младежта и спорта , в опит да намери решение за съдбата си, след като договорът за ползване на етаж 7 от сградата на бившата Стоматология във Варна от школата изтече в края на септември и до..

обновено на 30.11.22 в 10:28

Петзвездните хотели в района с празнични оферти, почти еднакви с тези в Боровец, Банско и Велинград

Цените за новогодишните оферти в петзвездните хотели с басейни и спа-центрове по Северното Черноморие са с горе-голу еднакви равнища с тези в Боровец, Банско и Велинград. Това каза за Радио Варна проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Хотелиерите следят пазара много стриктно, а цените им за предстоящите празници зависят от..

публикувано на 30.11.22 в 09:11