Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна се включва в Световния ден на ходенето с пешеходен поход

Продължава програмата за безплатно начално спортно обучение на деца

За 30-та поредна година Варна ще се включи в Световния ден на ходенето - 8 октомври с пешеходен поход. Събитието се организира съвместно от общинската дирекция "Спорт", Асоциация "Спорт за всички" и Министерството на младежта и спорта.

"По традиция в този поход се включват около 100 човека, както от туристическите дружества в града, така и от училища. Провеждали сме го в Морската градина, в местността "Джанавара" в Аспарухово, както и на "Черноморец". Тази година пешеходният поход ще бъде в района на Аладжа манастир", каза за Радио Варна директорът на Дирекция "Спорт" към Община Варна.

Сборният пункт ще бъде на последната спирка на автобус 31 в квартал "Виница" в 10.00 часа. Оттам участниците ще поемат в посока Ковшак чешма до Аладжа манастир. В района на скалната обител, хората ще могат да си направят пикник. Ще има и томбола с награди. 

Кристиан Димитров разкри, че е осигурен и медицински екип.

"Гледахме прогнозата за времето, според която то ще бъде хубаво и слънчево, затова каня всеки желаещ да се включи в тази инициатива", каза още Димитров и напомни, че основната цел на проявата е да популяризира здравословния начин на живот.

Освен пешеходният поход по повод Световния ден на ходенето, през почивните дни ще има и още няколко спортни събития.

В зала "Владислав" на Спортен комплекс "Черно море" започва турнир по спортно катерене. В зала "Христо Борисов" ще се проведе надпревара по волейбол в памет на Ставри Димитров. През уикенда започват и Черноморските младежки игри по тенис и волейбол.

Кристиан Димитров напомни, че през цялата година варненци могат да се възползват от програмата за начално спортно обучение на деца.  Обучението, което включва между 8 и 12 тренировки безплатно и се провежда от квалифицирани треньори, осигурени от спортните клубове, ползващи безвъзмездно базите. Записването става при организаторите на спортните обекти.

"Това е отлична възможност родителите да заведат детето си на определен спорт и ако му хареса да го запишат", коментира Димитров и допълни, че всеки, който се интересува може да получи повече информация на сайта на Дирекция "Спорт".

Чуйте раговора на Иван Барбов с Кристиан Димитров:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21