Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Персонализираната медицина или за новия път на биотехнологиите

| обновено на 14.11.22 в 08:40

Персоналната медицина все повече се налага и у нас, след като в последните 15-тина години това се случи в Съединените щати и Западна Европа. 

Историята на една българска компания започва след лична история. ко планираш кариерата си, семейството, ваканциите, покупките си, защо да не започнем да планираме и здравето си?", пита основателят ѝ Боряна Герасимова.

Тя научава всичко по трудния начин. "Когато бях на 26 години се разболях от Лимфом на Ходжкин, вид рак на кръвта. Имах изключително голям късмет и след една година тежко, но ефективно лечение, ракът беше победен и влязох в ремисия, което означава, че той беше напълно излекуван. Преживяното беше толкова шокиращо и трудно, че раздели живота ми на два периода – преди и след рака". 

В търсене на отговорите на редица въпроси, свързани с превенцията и страха да не се върне заболяването ѝ, тя създава и компанията си, която днес се занимава точно с персонализирана медицина, която търси взаимодействието между ДНК и храната, но не само. Понастоящем Герасимова е предприемач в областта на  биотехнологиите и предлагането на работещи решения за здравето, съобразени с генома.  

Как работи всичко може да чуете в звуковия файл. ВИЖТЕ ОЩЕ

Габриела Йорданова от Варна мечтае да ходи

Габриела Йорданова е на шест годинки и половина. Едва сега прохожда самостоятелно. Постоянно правят рехабилитация за укрепване на мускулатурата. Габи се ражда с хидроцефалия. Впоследствие се оказва, че има и генетично заболяване. Диагнозата е Синдром на Уокър Уорбург, обясни майката на Габриела Десислава Костадинова. Това е вид мускулна дистрофия...

публикувано на 06.12.23 в 15:54

Кариерна борса срещна студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ с бизнеса

Кариерна борса се проведе във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Събитието е част от проекта "Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър" - Технически университет - Варна - Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", който започна точно преди две години...

публикувано на 06.12.23 в 15:44

Имаше компютърна симулация, не е проверявана динамиката на пясъците

Цялата документация за изграждането на неизползваемото рибарско пристанище „Карантината“, което беше изградено с европейски пари по линия на програма „Морско дело и рибарство“ за възстановяване на съществуващи рибарски пристанища е окомплектована от община Варна. Това коментира за Радио Варна ръководителят на екипа на проекта проф. Румен Кишев,..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Уют и коледен дух в Коледната градинка "Чаталджа"

Коледна градинка „Чаталджа“ отвори врати за втора поредна година във Варна. С обновена визия, градинката отново привлича малки и големи с вкусна храна и джаз вечери с музика на живо. Идеята на коледната градинка е да се превърне в едно уютно местенце за срещи и забавления и да се създаде истински Коледен дух, който се очаква от един Коледен..

публикувано на 06.12.23 в 10:25

Колко ефективно ще бъде засичането на превишена скорост с ТОЛ камерите?

Несъобразената скорост е една от основните причини за множеството катастрофи у нас, както в самите градове, така и по магистралите. За съжаление, страната ни остава на едно от първите места в Европа по брой инциденти и загинали на пътя. През последните години държавните институции опитват с различни мерки да спрат войната по пътищата, но без..

публикувано на 06.12.23 в 09:10

2023-а – година на лефера, рецепта за сочна риба на дървени въглища

Ако миналата беше годината на паламуда за рибарите по Черноморието ни, то тази може да се нарече на друга хищна риба  - лефера. „Много от рибарите останаха супер щастливи, защото от края на август до края на октомври имаше богат улов на лефер. Поставиха се лични рекорди, включително и аз – 174 бр. за един ден за сам риболовец само с въдица. Рибите са..

публикувано на 06.12.23 в 08:15
Елхи

До 80 лв. за жива елха във Варна

Слаб е интересът все още към живите елхички за Коледно-новогодишните празници, каза за Радио Варна Пламен - търговец на дръвчета в района на пазар Чаталджа във Варна. Подредил е елхичките още от 28 ноември, но очаква интересът да се засили след 10 декември. Украинците купуват повече живи елхи от българите, коментира Пламен. Цените..

публикувано на 06.12.23 в 07:20