Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе от печат том трети на Известия на Тракийския научен институт, филиал Варна

| обновено на 28.10.22 в 16:34

„Не забравяй, но не отмъщавай!“ – девиз без давност, който е и основният жалон в дейността и структурите на тракийските движения у нас. Те, както и Тракийският научен институт със своите филиали в страната ни, поддържат традициите и духа на онези българи, които през годините са били принудени да напуснат родните места и търсят спасение в българската държава. От своя страна, научното звено изследва и популяризира историята на тези процеси, но също така бита и културата на нашите прадеди.

Още от самото си създаване на 26.02.2019 г. филиалът на ТНИ във Варна е поел отговорността да съхрани паметта за драматичните събития, разиграли се в европейските територии на Турция, да разказва за тях и потомците на тези българи, за техните борби за извоюване на църковна независимост, за участието им в национално-освободителните движения и възстановяването на българската държавност, посредством научно-изследователската си дейност. Това са обичайните тематики на ежегодните Известия на регионалното научно звено, чийто три тома вече са на разположение на читателите, които носят Тракия в сърцето си.

Том трети на научното издание се осъществи с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд „Култура”. Основната тематика в него е свързана с принудителното изселване на българите от Източна Тракия на основата на изследванията на доц.д-р Стоян Райчевски. Авторът на тази разработка ни предлага задълбочени анализи и коментари за хронологията и същината на процеса на обезбългаряването на Тракия, фокусирайки се върху събитията в навечерието, по време и след Илинденско-Преображенското въстание, Балканската война от 1913 г. и Първата световна война.

В том 3 на Известията е отбелязана и 110-годишнината от Балканската война (1912-1913) с научна статия за демографските основания, включени в комплекса от мотиви за постигане обединението на България чрез инициирането на тази освободителна по своя характер война.

Изданието е плод на усърдния труд на целия екип на ТНИ-Варна, но също така и на академичната подкрепа и съдействие на Тракийския научен институт, на когото изказваме своята искрена благодарност.


ПОКАНА

Уважаема общественост на град Варна,

Заповядайте на официалното представяне на сборника, което ще се състои на 31 октомври 2022 г. от 17.00 часа в Арт салона на Радио Варна.

Доц. д-р Геновева Михова – директор на ТНИ-Варна,

Симеон Кулиш – научен секретар на ТНИ-Варна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 23.05.24 в 18:15
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековния юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написала Цветелина Милева,..

публикувано на 23.05.24 в 17:09

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15