Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Класика в бъдещето" - Music M. A. G. Project с голям концерт във Варна

Над 20 музиканти на сцената, специални гости и съраунд звук очакват публиката на 6 ноември в Зала 1 на ФКЦ

Определят ги като българските Яни, Вангелис, Хаваши... Но музикантите от Music M. A. G. Project създават съвременна електронна авторска музика, която се откроява на българската музикална сцена със своята автентичност и оригиналност.

На 6 ноември от 19:00 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна предстои поредният голям аудио-визуален спектакъл на Music M. A. G. Project под надслов "Класика в бъдещето". На сцената ще се качи и камерен оркестър с диригент Георги Зайранов, а специални гости ще бъдат доайенът на българската електронна музика проф. д-р Симо Лазаров, Дамян Димов - един от най-добрите майстори на кавала, както и акордеонистът Йордан Кънев. Публиката отново ще може да се наслади на изключителния съраунд звук, обхващащ залата от всички страни, който, заедно със светлинното шоу и специалната сценография, превръща спектакъла в неповторимо преживяване.

Яница Кънева & Music M. A. G. Project - “See Me In The Silence” (live, 2020)

Създател на Music M. A. G. Project е варненският музикант Мирослав Гочев. Преди около 10 години започва да записва идеите си в своето домашно студио, а преди 5 години тези идеи прерасват в сериозен проект, който започва регулярно да се представя и на живо пред публика. Голяма заслуга за това има Яница Кънева, която, освен че е главно действащо лице на сцената, аранжира и разписва партитурите за струнния оркестър и за останалите музиканти на сцената.

Мирослав Гочев: Когато работиш със синтезатори в областта на електронната музика, на практика няма ограничения. Преди години, съвсем случайно, присъствах на един концерт, в който на живо чух съраунд звук. Останах изключително впечатлен и в резултат на това с Яница няколко пъти ходихме до Германия, за да гледаме още такива концерти. Участвахме и в различни форуми по темата, от които научихме много, за да дойде моментът, в който на родна територия си създадохме собствен екип, с който работим. И ето, че предстои за четвърти път да организираме концерт със съраунд звук.

Как определяте стила си?

Яница Кънева: Стилът ни е широкообхватен. В началото си беше чиста електронна музика. След като добавихме акустичните инструменти, започна да наподобява ню уейв. По-късно започнахме да правим по-пианистични неща, което привнесе смуут джаз звучене. Както и Мирослав спомена, в този тип инструментална електронна музика ограничения не съществуват, така че в музиката си влагаме всичко, което излиза от душата и от емоциите ни, без да се съобразяваме със стилови рамки. А освен всичко това, вплитаме и български фолклор и крайният резултат е наистина интересен.

М. Г.: И все пак в основата е чилаут звученето. Това е любимият ми стил за композиране и на тази база надграждаме, за да се стигне до цялостния завършен облик на Music M. A. G. Project.

Поглеждате ли към музикалните пазари извън България?

М. Г.: Със сигурност. Вече имаме предложение от наши приятели диджеи, чиято музика звучи в цяла Европа и които са част от сериозни лейбъли, да ремиксират наша музика. Особено са впечатлени от концертното изпълнение на "Росни ми, росни, Росице" от концерта ни през 2020 г. и скоро предстои да излезе ремикс на тази песен. А иначе за концерти извън рамките на България, имахме идея да представим музиката си на живо в Румъния и Германия, но Ковид пандемията осуети плановете ни. Разбира се, не сме се отказали от тези идеи и рано или късно ще ги осъществим.

От много години работите заедно. Успявате ли все още да се вдъхновявате един друг?

М. Г.: Яница ме вдъхновява много. Освен в Music M. A. G. Project, тя участва и в други музикални проекти, където е доста дива, и нейният начин на свирене и на себеизразяване чрез музиката няма как да не ме вдъхнови.

Я. К.: Самите концерти с Music M. A. G. Project са голямо вдъхновение за мен. Преди години, когато Мирослав ми сподели идеята си някой ден да се случи подобен концерт с наша музика, му отговорих, че е луд. Четири години и четири концерта по-късно със сигурност мога да кажа, че това е истинското вдъхновение.

Защо решихте да озаглавите предстоящия си концерт "Класика в бъдещето"?

Я. К.: Причините са няколко. Доста от нашите композиции след аранжирането им за струнен оркестър прозвучаха много класически. Тъй като аз съм ги аранжирала, всичко е писано изцяло по законите на класическата музика. Освен това, един от специалните гости на концерта е проф. д-р Симо Лазаров - той полага основите на електронната музика в България, за да можем всички ние след него да вървим по този път. Това също е препратка към миналото - пак говорим за класика, но в жанра на електронната музика. Така че името на концерта много точно описва това, което публиката ше види на 6 ноември.

М. Г.: Преди 45 години Симо Лазаров създава първото студио за електронна музика в България. Това се случва в Българското радио. А един от младежките ми спомени е една висока сцена в центъра на Варна. Когато се приближих, на нея видях един човек, а около него пушеци и страхотни електронни звуци. Това е първият и единствен път, в който съм виждал Симо Лазаров да музицира на живо. Тогава запомних неговото име, а след години имах честта и да се запозная лично с него. Оттогава поддържаме приятелски отношения и планираме да създадем нещо заедно. Все още това не се е случило, но пък го поканихме да участва на нашия предстоящ концерт - покана, която той с радост прие. Ще изпълни няколко свои композиции, в последната от които ще участваме и всички ние на сцената.

Още за специалните гости на концерта, за вдъхновението и за пътя дотук, слушайте в разговора с Яница Кънева и Мирослав Гочев в прикачения звуков файл.

Билети за концерта "Класика в бъдещето" на Music M. A. G. Project могат да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център, както и онлайн ТУК. Проектът се осъществява с подкрепата на Фонд "Култура" на Община Варна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 заглавия са включени в програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято"

29 заглавия на живо, на киноекран и онлайн са включени в програмата на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Събитието ще се проведе от 1 до 15 юни.  12 представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са..

публикувано на 31.05.24 в 16:45
Храм

Безплатна прожекция на филми в последния четвъртък от месеца в „Св. Архангел Михаил“

  Всеки последен четвертък от месеца в Духовно –просветния център  „Св. Архангел Михаил“ ще има безплатни прожекции. Този четвъртък, 30 май, от 18 часа ще може да се види филмът  за  Писателя, сценарист, редактор, Свобода Бъчварова, която   разказва за комунизма и най-голямата вина - унищожаването на духа. „СВОБОДА ... по особено жесток..

публикувано на 26.05.24 в 13:42

Милена Кънева ще представи филма си “Ето къде си в млякото на мечтите” в Градската художествена галерия на Варна

Лентата е за българското участие на Венецианското биенале на съвременното изкуство от 2022 г. Началото на прожекцията е на 26 май от 15:00 ч. Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, кани на 26 май почитателите на съвременното изкуство на прожекция на документален филм, който ще ги запознае с българския проект от..

публикувано на 24.05.24 в 14:17
СУЕО

Родители подариха песен на училище

Нова авторска песен за училището подари родителската общност на варненското Средно училище с езиково обучение „Александър Пушкин“. Повод за жеста е половинвековният юбилей на училището т.г.  Песента за училището е поредната инициатива на Училищното настоятелство. Автор на музиката е младият композитор Кристиян Ячев, а е написана от Цветелина..

публикувано на 23.05.24 в 17:09

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09