Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлин Петков - как се постига качество в образованието

| обновено на 01.11.22 в 17:32
Павлин Петков
Снимка: Д.Дончева

Математическата гимназия „Доктор Петър Берон“ във Варна стана първото училище в България, което получи оценка „Знак за качество“ на Националния инспекторат по образованието. Тази оценка се дава за първи път у нас, каза за Радио Варна бившият директор на училището Павлин Петков. Разговаряме с него, защото качество в каквото и да е не се постига за един ден и този приз е резултат от времето, в което той беше директор на училището – от 1991 година до края на миналата учебна година, след което се пенсионира.



Как се постига качество в образованието и за колко време?

В рамките на инспектирането се оценяват три направления – управление на институцията, учебна среда и образователен процес. В последното направление ние получихме приза „Знак за качество“. За да се постигне такъв резултат се изисква натрупване, а под натрупване разбирам традиции във всички направления на училищния живот и най-вече в начина на работа на учителите. Много са важни и въпросите свързани с училищните учебни планове, които трябва да бъдат променени, а след като това стане, трябва да се променят и учебните програми.

Училищният учебен план надгражда рамковите учебни планове, но за да гониш качество се налага да се усвояват часове, които държавата не финансира. Това са т.нар. факултативни подготовки. Там където виждаме, че в рамковия учебен план не достигат часове за целите, които сме си поставили, ние усвояваме огромен брой часове от факултативната подготовка.

Другото е, че през годините съм правил всичко възможно в самия педагогически екип да няма никакви компромиси и назначения, да се създават максимално условия за качествена работа. Разбира се, че има значение и това, че учениците ни са много мотивирани.

Но най-болният въпрос на варненската Математическа гимназия е базата. Ако базата отговаря на съвременните изисквания качеството може още повече да се вдигне. А сега ние физически повече не можем да се развиваме. Ето сега по Плана за възстановяване и развитие ще се появят възможности за кандидатстване и надграждане, а ние нямаме какво да наградим. Ние сме в един константен брой кабинети и класни стаи, поддържаме една и съща бройка паралелки и ученици от 15 години насам.

Какво се случва със строежа на новата сграда – има терен, но докъде стигна развитието?

Крайният резултат до момента е 5 години приказки.

Къде е спънката?

Спънката е, че няма мотор, няма двигател. Даже проблемът не е в това, че няма пари, а има незаинтересована страна, което е ужасно необяснимо.

Да се върнем на приза „Знак за качество“ – радва ли Ви?

Разбира се. Бих казал, че заслужаваме тази оценка.

Днес отбелязваме Деня на народните будители. Ккаво означава този ден за Вас?

Това е един чудесен празник. Ако разсъждаваме на малки дози – всяко едно действие на човек, което води до напредък, изпълва съдържанието на думата будител. Ако учителят си обича професията, обича учениците и е отдаден, започва да придобива качествата, които са разпознаваеми за будителите в наше време.

Какво ще пожелаете на учители, ученици и родители в Деня на народните будители?

Просто тези ценности и неща, които са натрупани, да се задълбочават и освен това да бъде по-пълноценно взаимодействието между общностите в смисъл на партньорство. Това бих пожелал, защото имаме случаи при които безпричинно си пречим.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15