Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатият Христо Самсаров - автор на първия български превод на "Дон Кихот"

Навръх Денят на народните будители в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна беше открита изложба, посветена на учителят, политик и идеалист Христо Самсаров.

Като кажем народни будители винаги се сещаме за светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Захари Стоянов, Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и други. Наред до тези имена обаче има и още стотици родолюбиви просветители, които са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието. Един от тях е Христо Самсаров. Възрожденски учител, политик, идеалист и бунтар – личност, за която не се говори много.

Ако напишете "Христо Самсаров" в интернет търсачката ще ви излезе оскъдна информация в "Уикипедия" и варненска улица с неговото име. Малцина обаче са онези, които знаят колко много е направил за българската култура, образование и политика. Неслучайно и откритата днес изложба носи името „Непознатият Христо Самсаров“. Тя е съпътстваща Седмицата на Сервантес, която се провежда по повод 140 години от публикуването на първия превод на „Дон Кихот“ на български език. А този превод е направен именно от Христо Самсаров през 1881 година. Изложбата включва архивни снимки с текст, които свидетелстват и разказват за делата на този модерен по онова време българин. Във фоайето на библиотеката може да бъде видяна и преведената на български език книга за Дон Кихот. Интересното е, че преводът не е от испански, а от френски език. Малко са тези, които знаят, че Христо Самсаров е бил франкофон. Това каза преподавателят във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" Юлия Митева. Заедно с библиотекаря от регионалната библиотека във Варна Калина Михайлова проследяват живота и делата на Христо Самсаров.

Той е роден в Сливен в семейството на заможен търговец, но се е отказал от бизнеса на баща си. Първи негови учители са били Добри Чинтулов и Никола Михайловски. Учи във Военномедицинското училище в Цариград, но не го завършва. След това Христо Самсаров става учител в Търговище, Видин, Гложене, София и във Варна. Именно преподавателската дейност го свързва с морската столица, както и с неговия добър приятел Георги Живков - един от учредителите на Регионалната библиотека във Варна.

"И двамата са били деца на търговци. И двамата учат в Търново, а след това в Цариград. Когато Живков приключва с учителството в Търговище, там го замества Самсаров. Няколко години след като напуска училището във Варна, Живков отново е заменен от Христо Самсаров. Неслучайно и двете улици във Варна, кръстени на тези двама видни българи са една до друга", коментираха Калина Михайлова и Юлия Митева.

Политическата кариера на Христо Самсаров също е впечатляваща. Той е първият кмет на Търговище след Освобожднението, участва в Учредителното народно събрание и е депутат в почти всички народни събрания до 1895 година. 

Според евродепутата Емил Радев, който също уважи откриването на изложбата, делата на Христо Самсаров извън политиката са наистина запомнящи се.

Варненци и гостите на града ще могат да се запознаят с непознатият Христо Самсаров до средата на ноември, докогато ще остане наредена изложбата във варненската библиотека.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18