Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За десети път Емил Радев дари книги на варненската библиотека

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев дари книги за фонда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” –  Варна.  Дарението включва нови издания, голяма част от които са на историческа тематика – за Съединението, за Македонския въпрос, за Балканските войни, а също и романи от съвременни български автори, детска литература.

Емил Радев поздрави екипа на варненската библиотека, като му пожела здраве и успех, за да продължава да следва своята мисия все така отговорно и с новаторски подход. Той коментира излезли наскоро проучвания, според които 35% от българите не са прочели нито една книга през последната година. По думите на Емил Радев тази статистика е повод за тревога, тъй като от четенето и образованието зависи бъдещето на нацията ни.

Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков”, благодари на Емил Радев за дарените книги и за неговата съпричастност към дейността на библиотечната общност. Тя лично връчи първата абонаментна карта за библиотеката на 3-годишната дъщеря на евродепутата. 


Директорът на РБ „Пенчо Славейков” сподели, че именно към децата са насочени голяма част от новите инициативи за насърчаване на четенето. Сред успешните проекти Радка Калчева изтъкна и първия в страната Библиомат, реализиран със съдействието на евродепутата Емил Радев.

В близките дни предстои във Варна да бъде монтиран още един Библиомат, така че повече хора да могат да вземат заявените книги по всяко време на денонощието, в почивните и празничните дни, без дори да се налага да влизат в библиотеката.

По публикацията работи: Емилия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Време-пространствените полета на Огняна Серафимова

„Време-пространствени полета“ - изложба от инсталации на Огняна Серафимова е подредена във вътрешния двор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.  Изложбата е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като противодействие“ .  Откриването е на 10 септември от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1...

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от анимационния свят през последната година.  Конкурсната..

публикувано на 10.09.24 в 12:12

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Смъртта на майката на Никол Кидман помрачи триумфа на актрисата във Венеция

Никол Кидман спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал във..

публикувано на 08.09.24 в 10:06

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“..

публикувано на 08.09.24 в 09:57
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект “Римски терми”. Музейните обекти са част от Регионален исторически музей – Варна.

публикувано на 06.09.24 в 10:15